ΒΑΘΜΟΦΟΡΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ 55η ΠΕΕΒΑ

Ενδυναμώνουν την αεροπορική ιδέα στην 110 ΠΜ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2013 21:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:12
 
Έντονη βιωματική δράση, ζουν από την Πέμπτη, ενδυναμώνοντας την αεροπορική ιδέα, βαθμοφόροι αεροπροσκόπων, από όλη τη χώρα, που συμμετέχουν στην 55η Πανελλήνια Ειδική Εκπαίδευση Βαθμοφόρων Αεροπροσκόπων (Π.Ε.Ε.Β.Α.), που ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή, στο αεροδρόμιο της 110 ΠΜ στη Λάρισα.
Πρόκειται για την ανώτερη αεροπροσκοπική σχολή βαθμοφόρων προσκόπων, στην Ελλάδα. Το πρώτο διήμερο της σχολής, είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή ενός πολεμικού αεροδρομίου, άρτια οργανωμένου και σε πλήρη ετοιμότητα όπως είναι η 110 ΠΜ Επιπλέον μέσα από την εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και βαθμοφόρους εκπαιδευτές οι συμμετέχοντες εμβάθυναν στις αεροπροσκοπικές γνώσεις και καλλιέργησαν την αεροπορική ιδέα και μάλιστα στον χώρο που γεννιέται.
Μόλις ήρθε η έγκριση από το ΓΕΑ, τα πάντα βρίσκονταν σε ετοιμότητα αφού οι βαθμοφόροι του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Λάρισας , ο έφορος ειδικότητας αεροπροσκόπων της Γενικής Εφορείας κ. Ευαγγέλου Αντώνιος και ο έφορος κλάδου προσκόπων Π.Ε. Λάρισας κ. Ντάβας Γεώργιος σε συνεννόηση με τον αρχηγό της σχολής κ. Αθαν. Κατσαμούνδη και με επικεφαλής τον Περιφερειακό Έφορο Λάρισας κ. Κορδά Παναγιώτη ήρθαν σε επαφή, αρκετούς μήνες πριν, με τον διοικητή της 110 Πτέρυγας Μάχης τον Σμχο(Ι) Θεόδωρο Σύρμο, ο οποίος ως ένθερμος υποστηρικτής της αεροπορικής ιδέας και του προσκοπισμού, συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της σχολής.
Στην αρχή της πρώτης ημέρας, έγινε η τυπική ενημέρωση από αξιωματικούς της ασφάλειας που αφορούσε τον επιχειρησιακό ρόλο της 110 ΠΜ καθώς και αναφορά πάνω σε θέματα ασφάλειας της μονάδος. Μετά το καλωσόρισμα του διοικητή, η σχολή μεταφέρθηκε στη ΜΕΥ (Μοίρα Επιχειρησιακής Υποστηρίξεως) και στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών από κοντινή απόσταση, βιώνοντας δυνατές στιγμές.
Αφού τους καλωσόρισε εγκάρδια ο μοίραρχος της ΜΕΥ ο ασμχος(Ι) Κοταβές Παναγιώτης και τους ανέλυσε τον σκοπό που επιτελεί η μοίρα, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον πύργο ελέγχου όπου γνώρισαν τις διαδικασίες κίνησης των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες.
Παράλληλα οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν αρχικά τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του αεροδρομίου όπου τους παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες πρόβλεψης του καιρού, ο εξοπλισμός και τα όργανα που χρησιμοποιούνται με επιτόπια επίσκεψη στον μετεωρολογικό σταθμό και στη συνέχεια τον πυροσβεστικό σταθμό. Το απόγευμα της πρώτης ημέρας έγινε θεωρητική εκπαίδευση από εκπαιδευτές του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων σε θέματα όπως Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας και αεροδρόμιο, παιδαγωγική διάσταση του αεροπροσκοπισμού, θεωρία πτήσεως, ονοματολογία αεροσκαφών και υπερελαφρά.
Η δεύτερη μέρα ήταν το ίδιο συναρπαστική και ξεκίνησε με παρουσίαση των σωστικών μέσων και των κινητήρων των αεροσκαφών από προσωπικό και μηχανικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια, το λεωφορείο της αεροπορίας μετέφερε το προσωπικό της σχολής προς τα «μάτια» της 110 Π.Μ. Επίσκεψη στην 348 ΜΤΑ όπου το προσωπικό της μοίρας μας παρουσιάζει το ιδιαίτερο και σημαντικό έργο που επιτελείται αλλά και το αεροσκάφος της μοίρας το θρυλικό RF 4 PHANTOM. Όπως ανάφερε συγκεκριμένα ο Ε.Α. της 348 Μ.Τ.Α. επγός(Ι) Σιδηρόπουλος Νικόλαος παλαιός πρόσκοπος από τη Βέροια, η 348 ΜΤΑ που γιόρτασε τα 60 χρόνια μόλις ένα μήνα πριν, καλείται να καλύψει τον τομέα των πληροφοριών στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Η δυνατότητα φωτοαναγνώρισης αποτελεί το κύριο μέσο βοήθειας στη σχεδίαση των επιχειρήσεων. Ακολούθως, οι εκπαιδευόμενοι πήγαν στην 337 Πολεμική Μοίρα, όπου οι τεχνικοί της μοίρας παρουσίασαν το αεροσκάφος F16 και τον ρόλο που έχει, τις εγκαταστάσεις και το έργο που επιτελείται. Αποστολή της 337 ΜΠΚ είναι η διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων με πρωτεύοντα ρόλο αναχαιτίσεως και δευτερεύοντα διώξεως – βομβαρδισμού. Μετά, στο Μουσείο της 110 ΠΜ, οι πρόσκοποι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την ιστορία του αρχαιότερου αεροδρόμιου της Ελλάδος.
ΠΛΑΚΕΤΑ
Τέλος, τιμητική πλακέτα στον διοικητή της 110 ΠΜ, απένειμε ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ν. Λάρισας κ. Κορδάς Παναγιώτης, καθώς και ο αρχηγός της σχολής κ. Κατσαμούνδης Αθανάσιος, για τη σημαντικότατη προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας στην προστασία του έθνους, στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass