ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Χαριστική βολή σε συντάξεις και παροχές...

* Τρεις συνταξιοδοτικούς φορείς ζητά το Ε.Κ.Λ.

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2013 3:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:10
 
Του Δημήτρη Βάλλα
«Η θέση του ΕΚΝΛ είναι υπέρ της δημιουργίας τριων συνταξιοδοτικών οργανισμών, για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, την αγροτιά. Η θέση αυτή συνδέεται με ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Δεν έχει καμία σχέση με τις ενοποιήσεις που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., τόσο στον κλάδο σύνταξης διάφορων ταμείων όσο και στον κλάδο υγείας, με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ από τα βασικά ταμεία, που χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων και των παροχών υγείας-πρόνοιας, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε πολλές περιπτώσεις...».
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, χθες, μεταξύ άλλων, στο πλαισιο ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και που είχε σαν θεματολογία της την Κοινωνική Ασφάλιση.
Στην ημερίδα που ξεκίνησε τις εργασίες της αργά το απόγευμα κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές και το στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στη Διοίκηση του ΙΚΑ κ. Θωμάς Κακάβας.
Αναλυτικά:
* Ο κ. Τάσος Τσιαπλές, μιλώντας πρώτος στο βήμα, παρουσίασε τις θέσεις του Εργατικού Κέντρου αναφέροντας μεταξύ άλλων…
«Το ΕΚΝΛ παλεύει για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Να καταργηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Ασφάλισης, της Υγείας - Πρόνοιας.
Η φροντίδα για την υγεία, την πρόνοια, τις συντάξεις είναι δικαίωμα του λαού, βασικό συστατικό της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση του κάθε μέλους της κοινωνίας ξεχωριστά. Είναι συνολική ευθύνη της κοινωνίας και του κράτους.
Το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης καλύπτει πλήρως και εφ όρου ζωής όλο τον πληθυσμό (τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, τους μετανάστες, τους στρατιώτες), στη βάση των σύγχρονων αναγκών αξιοποιώντας τις δυνατότητες της επιστήμης και της νέας τεχνολογίας. Ο καθένας να μπορεί να κάνει χρήση δωρεάν, όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών.
Διεκδικούμε, συνέχισε, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων και ειδικότερα των νέων, των απασχολούμενων με μερική-προσωρινή απασχόληση, με μειωμένο ωράριο, με συμβάσεις έργου και σε εποχικές εργασίες, καθώς και για τα συμβοηθούντα μέλη της οικογένειας, τους αλλοδαπούς εργάτες. Επιβολή οικονομικών και ποινικών κυρώσεων για εργοδότες που έχουν ανασφάλιστους εργάτες.
* Για την ασφάλιση των απασχολούμενων μισθωτών με μερική απασχόληση να οριστεί ως ελάχιστος ημερήσιος μισθός, το Ημερομίσθιο Ανειδίκευτου Εργάτη των 33,54 ευρώ που διεκδικούμε να επανέλθει με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ.
* Για τους εργαζόμενους εποχικά, με μερική απασχόληση ή με μειωμένο ωράριο, να λογίζεται ως πλήρης χρόνος ασφάλισης οι 200 ημέρες ετησίως.
* Η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους επιβάλλει την πλήρη ασφαλιστική, ιατροφαρμακευτική νοσοκομειακή κάλυψη, την αύξηση των προνοιακών-κοινωνικών παροχών και την αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Το επίδομα ανεργίας να είναι το 80% του μισθού.
* Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτικής, μαθητείας να μην λειτουργεί χωρίς συντάξιμα ένσημα».
Ο κ. Τσιαπλές μίλησε ακόμα και για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων ενώ αναφέρθηκε και στις μεγάλες ελλείψεις που εμφανίζονται στον τομέα περίθαλψης σε επίπεδο Νομού.
* Ο κ. Θωμάς Κακάβας επικέντρωσε την εισήγησή του στις περικοπές σε συντάξεις και παροχές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκεί δόθηκε η χαριστική βολή:
 «Ανατροπές σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, διαδοχική ασφάλιση, τσάκισμα παροχών με ενιαιοποίηση προς τα κάτω, αλλά και συγχωνεύσεις Ταμείων, μειώσεις σε εφάπαξ, εισφορές των εργοδοτών, παράδοση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου, μεγαλύτερη εσκεμμένη καθυστέρηση απονομής των συντάξεων, και κρίσεων από τις επιτροπές αναπηρίας, τσάκισμα προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων προετοιμάζει η κυβέρνηση. Από την 1-1-2014 θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, δηλαδή σε περισσότερους από 120.000 συνταξιούχους. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται από το 65ο έτος με εισοδηματικά κριτήρια.
Ο στόχος τους είναι η απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος η δημιουργία ενός συστήματος που η «δημόσια» σύνταξη θα είναι μια «βασική» προνοιακού χαρακτήρα μέχρι 360 ευρώ, και όπου η «αναλογική» θα εξαρτάται από τις εισφορές των εργαζομένων, που θα είναι η «βασική πηγή χρηματοδότησης» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεν χωράνε σύγχρονα δικαιώματα σε Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, τα θεωρούν τροχοπέδη της «ανάπτυξής τους» που υπόσχονται...».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass