ΕΝΑΣ 72ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ, ΤΑ ΔΙΠΛΟΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΙΧ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Πώς ένα ασθενοφόρο... εγκλωβίζεται στην Κεντρική πλατεία!

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2013 2:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:07
 Παραμονές της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς, που θα τιμηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με ενημερωτικές εκδηλώσεις και στη Λάρισα, ένα... καθημερινό περιστατικό σαν αυτό που έλαβε χώρα το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, έρχεται να αποδείξει την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης, της εκπαίδευσης των πολιτών στις πρώτες βοήθειες αλλά και της συμμόρφωσης των οδηγών στους στοιχειώδες κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.
Ένα περιστατικό που λόγω συμπτώσεων έτυχε να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ήταν ώρα αιχμής στο κέντρο της Λάρισας, με τις σειρήνες των ασθενοφόρων και των μοτοσικλετών της ομάδας «ΔΙΑΣ», να προκαλούν το δικαιολογημένο ενδιαφέρον αλλά και την περιέργεια δεκάδων συμπολιτών που κοντοστάθηκαν για να δούνε τι συμβαίνει.
Είναι λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, όταν το ΕΚΑΒ Λάρισας καλείται να συνδράμει σε 72χρονο Λαρισαίο, ο οποίος εξερχόμενος τραπεζικού υποκαταστήματος επί της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου, κατέρρευσε, έχοντας νωρίτερα χάσει τις αισθήσεις του. Δυο εκπαιδευμένες (στην παροχή πρώτων βοηθειών) εθελόντριες του Σώματος Σαμαρειτών Λάρισας του Ερυθρού Σταυρού που από σύμπτωση βρίσκονται στο χώρο ξεκινούν μαλάξεις στον 72χρονο ενώ καταφθάνει το πρώτο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το πλήρωμα του οποίου παρεμβαίνει με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, προχωρώντας παράλληλα σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόννηση.
Το πλήρωμα του ασθενοφόρου εκτιμά ότι πρόκειται για περιστατικό καρδιακής ανακοπής και καλεί σε συνδρομή την Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ Λάρισας η οποία διαθέτει γιατρό. Από την οδό Κύπρου ωστόσο μέχρι τα μισά της Μεγ. Αλεξάνδρου, όπου κείτεται στο πεζοδρόμιο ο 72χρονος άνδρας, η Κινητή Μονάδα εγκλωβίζεται για αρκετά λεπτά της ώρας αφού, όπως προαναφέρθηκε, αφενός είναι ώρα κυκλοφοριακής αιχμής αφετέρου, δεκάδες ΙΧ είναι... προσωρινά σταθμευμένα αριστερά και δεξιά, με τα διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ να επιτείνουν το κυκλοφοριακό χάος ενώ όσα οχήματα κινούνται, κινούνται αργά λόγω και το προπορευόμενων αστικών λεωφορείων, μετά τη στάση του Δικαστικού Μεγάρου.
Στο μεταξύ έχει κληθεί και η ομάδα ΔΙΑΣ της ΕΛ.ΑΣ. για να δώσει προτεραιότητα ενώ όσοι οδηγοί ΙΧ αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και θέλουν να διευκολύνουν, ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένοι αφού σε κάθε διασταύρωση με κεντρικούς πεζοδρόμους είναι προσωρινά παρκαρισμένα, άλλα επιβατικά αυτοκίνητα.
Συνήθως τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εγκλωβίζονται σε κεντρικούς πεζόδρομους από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (σ.σ. πρόβλημα που απείρως έχει σημειωθεί στο παρελθόν) αλλά χθες αποδείχθηκε ότι ένα ασθενοφόρο, μια Κινητή Μονάδα μάλιστα που καλείται σε πιο επείγουσες περιπτώσεις και συνοδεύεται από μοτοσυκλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να… εγκλωβιστεί επί ώρα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας!
Ο θόρυβος που προκαλούν οι σειρήνες ασθενοφόρου και μοτοσικλετών προκαλούν και την περιέργεια δεκάδων πολιτών που συγκεντρώνονται έξω από την τράπεζα, για να δουν από κοντά τι συμβαίνει, αν και οι πεζοί είναι οι μοναδικοί στο χθεσινό περιστατικό που δεν προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα. Η Μονάδα του ΕΚΑΒ έφθασε κάποια στιγμή, ο γιατρός προχωρά στη χορήγηση φαρμάκων και κατά της διάρκεια της διακομιδής προχωρά παράλληλα στη διασωλήνωση του 72χρονου που μεταφέρεται τελικά εν ζωή στο εφημερεύων Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (με τους προπορευόμενους αστυνομικούς να συνδράμουν στην ταχύτερη άφιξη) όπου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου της Καρδιολογικής Κλινικής.
Στο κέντρο της Λάρισας η κατάσταση με τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, είτε λόγω ανεύθυνης συμπεριφοράς των οδηγών είτε για πραγματικούς λόγους προσωρινής στάθμευσης, είναι εκτός ελέγχου ενώ για τη στάθμευση σε πεζοδρόμους, ούτε συζήτηση. Η Δημοτική Αστυνομία δεν υφίσταται πλέον ενώ το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας έχοντας την ευθύνη όλου του οδικού δικτύου στο νομό (πλην ΠΑΘΕ) για το κέντρο της πόλης, διαθέτει μόνο το Ανακριτικό της όχημα, σπάνια και ένα περιπολικό ενώ από... θαύμα μπορεί να διατεθεί και μια μοτοσικλέτα της Τροχαίας (σ.σ. σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα της «Ε»).
Άσχετα όμως από τη συμπεριφορά των οδηγών και την απουσία αστυνόμευσης, το χθεσινό περιστατικό επιβεβαιώνει και την απουσία πρόληψης. Όπως του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, που σε συνδυασμό με την εύκολη χρήση του και την εκπαίδευση εθελοντών – χρηστών, σε αναρίθμητες περιπτώσεις αποδεικνύεται σωτήριος, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά της εκδήλωσης καρδιακής ανακοπής.
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής διεθνώς είναι διαδεδομένος και εγκατεστημένος σε χώρους ή υπηρεσίες (δήμοι, τράπεζες, γήπεδα κ.λπ.) που καθημερινά συναλλάσσονται με μεγάλο αριθμό πολιτών, ακριβώς για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες έως ότου φθάσουν τα εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων.
Υπενθυμίζεται πως ένα ακόμη περιστατικό καρδιακής ανακοπής στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας πριν μερικούς μήνες, οδήγησε τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας στην απόφαση να εγκαταστήσει απινιδωτή στα δικαστήρια.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass