ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η σπουδαιότητα των μαχών στο Σαραντάπορο και την Ελασσόνα

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2013 1:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:04
 
Της Νατάσας Πολυγένη
Οι πολιτικές διαστάσεις αλλά και οι λεπτομέρειες των μαχών της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου σε συνάρτηση με την έκβαση των βαλκανικών πολέμων, σχολιάστηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου βιβλίου του δρ. Κοινωνιολογίας Κώστα Σαχινίδη το περασμένο Σάββατο στην κατάμεστη αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου Λάρισας.
Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Φίλιας αναφέρθηκε στην πολιτική διάσταση των μαχών, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τον συσχετισμό δυνάμεων και τις όποιες διπλωματικές ενέργειες έγιναν στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων αλλά περιλαμβάνουν και το πώς και γιατί ο ελληνικός λαός βρέθηκε τόσο έτοιμος να λάβει μέρος σε αυτή την αναμέτρηση. Οι μάχες του Σαρανταπόρου και της Ελασσόνας, όπως είπε, σε συνδυασμό με το σύνολο των επιχειρήσεων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν προκαθόρισαν συνολικά τη νικηφόρα έκβαση του πρώτου βαλκανικού πολέμου.
«Αυτό που συνέβη ήταν κάτι πρωτοφανές και μάλιστα μετά από μια ήττα του 1897 η οποία είχε βαθύτατα τραυματίσει τον ελληνικό λαό. Με τη νικηφόρα έκβαση των μαχών αυτών, πρώτον, ξεπεράστηκε εντελώς το σύνδρομο της ήττας του 1897, το οποίο, παρά το υψηλότατο ηθικό του στρατεύματος, εξακολουθούσε να υποβόσκει. Επίσης, αποδείχτηκε περίτρανα και στην πράξη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αλλόγλωσσων πληθυσμών -Βλάχων, Σλαβόφωνων, Τουρκόφωνων κ.λπ.- είχε ελληνική συνείδηση και φρόνημα. Το ηθικό είναι εκείνο που έφερε το αποτέλεσμα, διότι το ηθικό είναι πίστη, είναι φρόνημα» υπογράμμισε ο κ. Φίλιας. Επιπρόσθετα, συνέδεσε τα γεγονότα της εποχής με τη σημερινή κατάσταση τονίζοντας ότι η αντίληψη η οποία επικρατεί από τις μνημονιακές ηγεσίες που δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει το θέμα του ηθικού για την αντιμετώπιση των όποιων δύσκολων καταστάσεων, δεν βοηθά, τουναντίον μάλιστα υπονομεύει την δύναμη αντίστασης του ελληνικού λαού.
Αναφορικά με το βιβλίο του κ. Σαχινίδη με τίτλο «Οι μάχες της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου και η σημασία τους για την έκβαση των βαλκανικών πολέμων», σημείωσε ότι αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην υπάρχουσα σχετική βιβλιογραφία, διότι ακριβώς καταδεικνύει και υπογραμμίζει τη σημαντικότητα όλων αυτών των "παράπλευρων" απόψεων του θέματος, και ερευνά το πλέγμα των πολιτικοστρατιωτικών, οικονομικών, κοινωνικών και ιδεολογικών παραγόντων που διαμορφώνουν το ιστορικό γίγνεσθαι, εν προκειμένω της βαλκανικής αναμέτρησης.
Στη συνέχεια ο Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού κ. Δημήτρης Αλευρομάγειρος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής τονίζοντας ότι τα έθνη οφείλουν να αναμετρούν το παρελθόν και να μελετούν το μέλλον. Η Ιστορική Μάχη του Σαρανταπόρου (5-10 Οκτωβρίου 1912) μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων είναι καθοριστικής σημασίας, είπε, καθώς κατά τη διάρκεια εκείνου του πενθημέρου η ελληνική λόγχη, πάλεψε και σύντριψε την αγριότητα της φύσης και των ανθρώπων χαρίζοντας ακτινοβόλους τροχιές στο στερέωμα της ελληνικής ιστορίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε «σήμερα όσο ποτέ σε εποχή στην οποία ο καθένας έχει την δική του αλήθεια, πρέπει να έχουμε στραμμένο το μυαλό μας στο άγιο εκείνο πενθήμερο και τα βαθύτερα νοήματα και διδάγματα του. Η μάχη του Σαρανταπόρου ήταν ευλογημένη αφετηρία για να ξεχυθεί το έθνος ολόκληρο και να απελευθερώσει τα μη απελευθερωθέντα εθνικά ιστορικά εδάφη το 1821 και χτύπησε την πόρτα των μεγάλων πεπρωμένων όσο ποτέ, υπό την πραγματική και όχι συμβατική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ελευθέριου Βενιζέλου και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Η προαιώνια ασθένεια μας, ο εθνικός διχασμός είχε παραχωρήσει την θέση του στην αρραγή εθνική ενότητα, η οποία αποτελεί την βάση κάθε εθνικής προόδου και επιτυχίας».
Παράλληλα, ο κ. Αλευρομάγειρος αναφέρθηκε και στη συγγραφική ικανότητα του Κώστα Σαχινίδη, τονίζοντας ότι κατόρθωσε μέσα στις 143 σελίδες του βιβλίου του να αποτυπώσει με γλαφυρό αλλά ακριβή τρόπο τα γεγονότα της εποχής, προσφέροντας ένα θυμίαμα σε αυτούς που οφείλουμε τις ανέσεις σήμερα και πρέπει να τους τιμούμε και να πορευόμαστε στα χνάρια τους. Ακόμη, ανέφερε ότι ο συγγραφέας με σεβασμό περιγράφει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πολιτική και στρατιωτική τόσο εντός Ελλάδας όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ με εκτενείς λεπτομέρειες περιγράφει την συμβολή των αγωνιστών της περιοχής στα επαναστατικά κινήματα και δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πνευματική και οικονομική κατάσταση, ακόμη και με στοιχεία λαϊκού πολιτισμού.
Ο κ. Αλευρομάγειρος έκλεισε την ομιλία του περιγράφοντας τα κύρια στοιχεία της νίκης των Ελλήνων στο Σαραντάπορο και ζητώντας από το κοινό να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς των βαλκανικών πολέμων.
Ο συγγραφέας του βιβλίου δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου παραχωρώντας στοιχεία και φωτογραφικό υλικό.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο ηθοποιός Βασίλης Σακκάς διάβασε κείμενα-αφηγήσεις, ποιήματα ενώ ερμήνευσε και τραγούδια με την μουσικό Αλεξάνδρα Τσούκη να συνοδεύει στο πιάνο. Παράλληλα, τραγούδησαν και χόρεψαν οι γυναίκες του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρανταπόρου το τραγούδι «1912».
Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο εκδότης του "Θεσσαλικού Ημερολογίου" κ. Κώστας Σπανός
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass