ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η νέα γενιά μπορεί να κάνει τη διαφορά

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2013 1:49 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:04
 
 
Της Νατάσας Πολυγένη
Με στόχο τη δημιουργία ενός μαζικού ρεύματος νεολαίας που θα απαντήσει και θα βάλει τη σφραγίδα του στις μεγάλες εξελίξεις αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Λάρισα, στην πλατεία Λαμπρούλη, το 2ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παρόν – Οργανώνουμε το μέλλον» .
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε κεντρική ομιλία- συζήτηση με θέμα «Η νεολαία στο στόχαστρο» και τοποθετήσεις από την βουλευτή Ηρώ Διώτη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και το μέλος του συντονιστικού των νέων ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Ζαχιώτη.
Η βουλευτής Ηρώ Διώτη, στην ομιλία της ανέφερε ότι η   νέα γενιά βρίσκεται στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών και στο στόχαστρο γενικά των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που βρίσκεται σε κρίση. Κάνοντας αναλυτική αναφορά σε όλους τους τομείς (εργασία, εκπαίδευση, περιβάλλον κ.α.) όπου η νεολαία δέχεται ισχυρά χτυπήματα, η βουλευτής τόνισε ότι υπάρχει ακόμη «φως».
«Υπάρχει στην αντίσταση της ίδιας της νεολαίας που στέκεται απέναντι στην απαξίωση που δέχεται. Διότι μπορεί κάποιοι νέοι να βρήκαν ενδιαφέροντα τα κηρύγματα μίσους των ναζιστικών συμμοριών αλλά η πλειοψηφία αντιστέκεται. Αντιστέκεται και οργανώνεται σε στέκια, σε δομές αλληλεγγύης, σε συλλογικότητες. Ίσως όχι όσο θα έπρεπε ή όχι όσο θα θέλαμε αλλά αυτό είναι και το στοίχημα για τις οργανώσεις της νεολαίας. Να διευρύνουν αυτούς τους χώρους, να τους μαζικοποιήσουν, να πλησιάσουν τους νέους ανθρώπους που πιστεύουν, απογοητευμένοι, ότι τίποτα δεν γίνεται και τίποτα συλλογικό δεν έχει νόημα. Να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη στο συλλογικό, να μπει ξανά το θέμα των συνδικάτων από τα οποία, δικαιολογημένα θα έλεγα λόγω μιας χρόνιας κατάστασης παραλυσίας και γραφειοκρατικοποίησης, οι νέοι και οι νέες έχουν απομακρυνθεί. 
Οι νέοι πιστεύω διεκδικούν περισσότερη συμμετοχή σε όλους τους τομείς που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται με το δικό τους φρέσκο τρόπο. Φτιάχνουν συνεταιριστικά εγχειρήματα και κολλεκτίβες, οργανώνουν την αισιοδοξία τους με αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό, ονειρεύονται ακόμα έναν κόσμο στον οποίο έχει θέση και η ουτοπία. Η νεολαία πρέπει να είναι εκείνη που απείθαρχη από τη φύση της θα έχει το δικό της τρόπο να ενισχύει την δημιουργικότητα, τη συλλογική οργάνωση, την μαζική συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε πολλά και διάφορα εγχειρήματα διότι άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που πάνε να μας επιβάλλουν δεν υπάρχει. Κι αυτός ο τρόπος είναι η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η συντροφικότητα. Αυτά είναι τα όπλα της νεολαίας απέναντι στην κρίση και απέναντι στα ναζιστικά κελεύσματα» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Καταλήγοντας, η βουλευτής τόνισε ότι η Αριστερά πρέπει να τα στηρίξει και να τα ενισχύει όλα αυτά. Να σταθεί μαζί με τη νεολαία απέναντι στα σχέδια του μίζερου, πάμπτωχου, άσχημου μέλλοντος που ετοιμάζει ένα σύστημα που το μόνο του κριτήριο είναι το κέρδος για τους λίγους και το μόνο του όπλο ο αυταρχισμός και η καταστολή.
ΠΕΝΤΕ ΜΟΡΦΕΣ
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του μέλους της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη, που σχολίασε ότι η στρατηγική των νέων του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή δύσκολη συγκυρία εστιάζει στην κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης με βάση 5 ημερομηνίες που αποτελούν σύμβολο για το φεστιβάλ των νέων του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο θάνατος του Νερούδα και του Αλιέντε, του Πικάσο, η επέτειος του Πολυτεχνείου και η δολοφονία του Λαμπράκη. Πέντε συμβολικές μορφές που συγκροτούν ένα σχέδιο για τους νέους ανθρώπους, ενάντια στο φασισμό και την καταστροφή, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των νέων ανθρώπων με ένα διαφορετικό πλαίσιο αξιών. Στόχος είναι όπως είπε, μέσα από την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία να διεκδικήσουν οι νέοι μια τελείως διαφορετική κοινωνία. Να δημιουργηθεί ένα μαζικό ρεύμα νεολαίας που θα απαντήσει και θα βάλει τη σφραγίδα του στις μεγάλες εξελίξεις αυτής της περιόδου.
Με το σύνθημα «ανατρέπουμε το παρόν και δημιουργούμε το μέλλον» ξεκίνησε την ομιλία του το μέλος των νέων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Ζαχιώτης, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στους νέους ανθρώπους να βγουν στο προσκήνιο. «Πρέπει να αντιστρέψουμε την εικόνα που θέλει τη νέα γενιά παραιτημένη, που δέχεται απλά μοιρολατρικά το μέλλον που της ετοιμάζουνε. Αντίθετα υπάρχουν ισχυρές αντίρροπες τάσεις μέσα στη νέα γενιά που θέλουμε να αναδείξουμε. Θέλουμε να πατήσουμε πάνω όχι μόνο στην αγωνιστικότητα αλλά και στην εφευρετικότητα, στη δημιουργική παρόρμηση των νέων ανθρώπων. Η νέα γενιά δεν είναι μια χαμένη γενιά αλλά μια γενιά με πάρα πολλές δυνατότητες και πολλές προοπτικές. Αντί να είμαστε βάρος ή αριθμοί στα δημοσιονομικά του κράτους εμείς λέμε ότι είμαστε δύναμη, εμείς μπορούμε να ξαναχτίσουμε την κοινωνία, έναν άλλο κόσμο που θα κυριαρχεί η συλλογικότητα της αλληλεγγύης πάνω από τη λογική του ανταγωνισμού».
Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα String Rolls και τους Los Mujeros και ρεμπέτικο-λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Θεσσαλοί».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass