ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Απολύσεις και μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους

* Μπαράζ καταγγελιών του προέδρου του ΕΚΛ για επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2013 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:03
Του Δημήτρη Βάλλα
Σε απολύσεις, μισθούς πείνας της τάξεως των 200 και 300 ευρώ το μήνα, αλλά και σε εργαζόμενους που παραμένουν να εργάζονται απλήρωτοι, αναφέρθηκε χθες μιλώντας σε βραδινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που μετατράπηκε σε πορεία, ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές προαναγγέλλοντας ότι ξεκινούν νέοι και πιο σκληροί αγώνες.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 7:30 το βράδυ στην Κεντρική πλατεία και μετά το πέρας της έγινε πορεία στο κέντρο της Λάρισας.
Κάνοντας λόγο για βάρβαρη επίθεση κατά των εργαζομένων ο κ. Τσιαπλές μεταξύ άλλων επισήμανε:
«Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και λέει ότι οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους σε διατροφή, στέγαση, ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση, φάρμακα, σπουδές παιδιών, γιατί η ανεργία και η απλήρωτη εργασία εκτινάχθηκαν στα ύψη, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν δεχτεί γερά πλήγματα, η ακρίβεια τραβά συνεχώς τον ανήφορο, τα χαράτσια και οι δυσβάσταχτοι φόροι που διαδέχονται το ένα το άλλο, μονιμοποιούνται. Γιατί περικόπτονται δραστικά οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία-πρόνοια, μειώνεται το προσωπικό, κλείνουν ή συγχωνεύονται νοσοκομεία, κλινικές, λείπουν υλικά και εξοπλισμός, μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβό εμπόρευμα με νέα χαράτσια, παραδίνονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί υποβαθμίζεται, εμπορευματοποιείται και ιδιωτικοποιείται η δημόσια παιδεία, κλείνουν σχολεία, τμήματα, σχολές, απολύεται προσωπικό, πετιούνται χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας ή σπρώχνονται στην κατάρτιση και σε ιδιωτικές σχολές».
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου για τα τεκταινόμενα σε επιχειρήσεις του νομού αναφέροντας:
«Προχθές η αλυσίδα καταστημάτων ΣΠΡΙΝΤΕΡ, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της, πανελλαδικά και στη Λάρισα, πετώντας στην ανεργία 850 εργαζόμενους, στους οποίους χρωστά 2 μηνών δεδουλευμένα, τους οποίους εκβιάζει αν θέλουν απόλυση για να πάρουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, να παραιτηθούν από την αποζημίωσή τους. Κι αυτά μετά από δυο μειώσεις των μισθών συνολικά -35% μέσα σε 1 χρόνο, που τους επέβαλε η εργοδοσία με τη συνεργασία του εργοδοτικού σωματείου, που είχαν στήσει καμιά σαρανταριά διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης. Αυτοί που έλεγαν στους εργαζόμενους, να διώχνουν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που τους καλούσαν σε αγώνα για να μην περάσουν οι μειώσεις των μισθών. Αξιώνουμε οι εργαζόμενοι της «Sprider» να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, να πάρουν επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.
Απολύσεις και απλήρωτους έχουμε στα Σ-Μ ΛΑΡΙΣΑ που οι εργοδότες επέβαλαν δυο φορές μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις, με τον εκβιασμό της απόλυσης, στο «Μαρινόπουλο», στον «Αρβανιτίδη», στην «ΑΡΩΓΗ», στο «Αnimus» που επέβαλαν ατομικές συμβάσεις με τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ, σε μια σειρά επιχειρήσεις επίπλου (Τζιαστούδη, Alfa Wood), στις τροφοδοσίες Παπαγεωργίου, στην ΕΑΣ, σε τοπικά ΜΜΕ, απολύσεις στον «Ολυμπο» και σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και άλλες υπηρεσίες, απολύσεις και εκβιασμοί σε πολλές επιχειρήσεις για να δεχτούν τις μειώσεις μισθών. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και το υπεραστικό ΚΤΕΛ, που ενώ το 2012 είχε τζίρο 4,4 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,5 εκατομμύρια το 2011, ο πρόεδρος και η διοίκησή του, επιχείρησαν να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών από 20% έως 40%, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από το σωματείο και τους εργαζόμενους. Τότε εξαπέλυσαν εκδικητικές απολύσεις 8 εργαζομένων και άλλων 2 με προειδοποίηση, σε 3 επέβαλαν βλαπτικές μεταβολές με αλλαγή ειδικότητας και μειώσεις μισθών, προσπαθώντας να φοβίσουν τους εργαζόμενους και να διαλύσουν το σωματείο. Την ίδια ώρα προσλαμβάνουν άλλους με 586 ευρώ.
Στα «Goody’s» πρόσφατα επέβαλαν στους περισσότερους εργαζόμενους ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, κάτω από τον εκβιασμό της απόλυσης και μετά από μετατροπή πολλών συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε 6ωρες και 4ωρες, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να δουλεύουν για 250 ευρώ περίπου μηνιαίως!
Εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών, επιβάλλουν στους εργαζόμενους πολλοί εργοδότες στο μέταλλο, στο έπιπλο, στον επισιτισμό, στο εμπόριο και άλλους κλάδους, ρίχνοντας τους μισθούς και κάτω από 300 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την οποία εργαζόμενοι και μικρέμποροι δεν πρέπει να επιτρέψουν να εφαρμοστεί.
Για να κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι σ’ αυτή την βάρβαρη επίθεση, επιστρατεύουν την κρατική και εργοδοτική βία και τρομοκρατία, την αστυνομία, τις δίκες και καταδίκες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και εργαζομένων γιατί αγωνίζονται κόντρα στους νόμους που μας εξαθλιώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του ΕΚΝΛ, του ΠΑΜΕ και σωματείων, στη Λάρισα και στη Θεσσαλία, δικάζονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια, σε περιφρουρήσεις απεργιών, τους έχουν γίνει μηνύσεις από εργοδότες, όπως του «Ολυμπος» για την απεργία που είχε γίνει πριν 1 χρόνο περίπου ενάντια στις μειώσεις μισθών, καλούνται σε απολογία για κινητοποιήσεις στα διόδια και τις εφορίες».
Καταλήγοντας ο κ. Τσιαπλές απηύθυνε κάλεσμα για νεα απεργία στα τέλη του Οκτωβρίου:
«Το ΠΑΜΕ, τόνισε, καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αποφασίσουν, όπως ήδη έκανε το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, πανεργατική απεργία για την Τετάρτη 23 Οκτώβρη, κλιμακώνοντας τον αγώνα. Κάθε σωματείο, κάθε επιτροπή αγώνα, κάθε χώρος δουλειάς, από αύριο πρέπει να ξεκινήσουν συνελεύσεις που θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν να κάνουν δική τους υπόθεση την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας, ώστε να νεκρώσουν τα πάντα εκείνη τη μέρα, κάνοντας παράλληλα βήματα οργάνωσης στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους. Η απόφαση για απεργία να είναι συνειδητή πράξη και όχι τυπική υπόθεση, αγωνιστική γροθιά και αποφασιστική διάθεση αγώνα.
Να διεκδικήσουμε το σταμάτημα των απολύσεων, το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, για τη χορήγηση σε όλους τους ανέργους επιδόματος ανεργίας 500 ευρώ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων, των μερικά απασχολούμενων και των οικογενειών τους…».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass