ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ» ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡ

«Δεν πάει άλλο με την κατάσταση στο Δήμο Λαρισαίων»

* «Επικρατεί πελατειακό και παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας «του ενός ανδρός» που αποτελεί μέρος της κρίσης»

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2013 20:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:39

«Στον δήμο Λαρισαίων έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και χρόνια ένα σύστημα εξουσίας το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή αφού αποτελεί μέρος αυτής της κατάστασης, είναι στην ουσία μέρος της κρίσης. Όλοι οι Λαρισαίοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σύστημα εξουσίας-«του ενός ανδρός», πελατειακό και παλαιοκομματικό, που στηρίζεται σε επικοινωνιακές τεχνικές και πολιτικάντικα τερτίπια του παρελθόντος. Πιστεύουμε ότι στην σημερινή εποχή της κρίσης δεν μπορεί να σταθεί άλλο ένα τέτοιο σύστημα εξουσίας, γιατί υποθηκεύει το μέλλον του δήμου και των πολιτών του».

Αυτά υπογραμμίζονται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» και στελέχη του τομέα αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ Λάρισας. Η συνάντηση προέκυψε με πρωτοβουλία της «Λαρισαίων Πόλις» στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που ομόφωνα αποφάσισε προσφάτως η ολομέλειά της για έναρξη συζητήσεων με όλες τις παρατάξεις, συλλογικότητες, ενεργούς πολίτες κλπ, για την κρίση και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμμετείχαν από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ οι Στέλιος Γρηγορίου, Αντώνης Σούρμπης, Γιάννης Φασούλας, Κώστας Τσιρούκης, Βασίλης Τούσιας και Σωτηρία Γεράση. Και από την «Λαρισαίων Πόλις» ο επικεφαλής Γιώργος Σούλτης και οι Γιάννης Σάπκας, Δέσποινα Αράπκουλε, Λία Γκουντρουμπή, Δημήτρης Τάχος και Δημήτρης Δεληγιάννης.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, «η συζήτηση που έγινε σε θετικό κλίμα επιβεβαίωσε την κοινή αντίληψη των εκπροσώπων και των δύο πλευρών για την κρισιμότητα των στιγμών. Είναι πια κοινός τόπος πως η χώρα μας διέρχεται σήμερα την μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε μεταπολεμικά. Μια κρίση που είναι πολύπλευρη: ηθική, πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική. Μέσα στη δίνη αυτής της κρίσης η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στην χειρότερη περίοδο της μετά τη μεταπολίτευση. Οι Δήμοι μέσα από την αύξηση των αρμοδιοτήτων, τη μείωση των πόρων, τη συνεχή αποψίλωση του προσωπικού και την πολιτική κατεύθυνση για άκριτες και αλόγιστες ιδιωτικοποιήσεις, οδηγούνται στην πλήρη διάλυση τους. Ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως οι δήμοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πρώτο ανάχωμα βοήθειας των πολιτών και το βασικό καταλύτη για μια νέα ανάπτυξη, μετατρέπονται σταδιακά σε έναν ακόμα γρανάζι της κεντρικής διοίκησης. Είναι πια φανερό πως η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Δημοτικές παρατάξεις, αυτοδιοικητικές κινήσεις, συλλογικότητες, ενεργοί πολίτες χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες να εμποδίσουν την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με κάθε τρόπο. Στο δήμο Λαρισαίων έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και χρόνια ένα σύστημα εξουσίας το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή αφού αποτελεί μέρος αυτής της κατάστασης, είναι στην ουσία μέρος της κρίσης. Όλοι οι Λαρισαίοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σύστημα εξουσίας-του «ενός ανδρός», πελατειακό και παλαιοκομματικό, που στηρίζεται σε επικοινωνιακές τεχνικές και πολιτικάντικα τερτίπια του παρελθόντος. Πιστεύουμε ότι στην σημερινή εποχή της κρίσης δεν μπορεί να σταθεί άλλο ένα τέτοιο σύστημα εξουσίας, γιατί υποθηκεύει το μέλλον του δήμου και των πολιτών του Σε ένα πραγματικά δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον είναι η ώρα για πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις στην πόλη μας και θα ενεργοποιήσουν τους πολίτες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ανεξάρτητο, πραγματικά αυτοδιοικητικό κίνημα αρχών για την ανατροπή αυτού του συστήματος εξουσίας, και την δημιουργία ενός νέου οράματος για την τοπική αυτοδιοίκηση στο δήμο μας. Ένα ευρύ μέτωπο των δημοκρατικών πολιτών της πόλης, μακριά από κάθε κομματική επιρροή, στο οποίο θα συμμετέχουν φορείς, συλλογικότητες και δημοτικές παρατάξεις, που μπορούν να συμφωνήσουν με λόγο προγραμματικό, χωρίς προαπαιτούμενα παραμερίζοντας επιμέρους διαφωνίες και βάζοντας στην άκρια τις προσωπικές φιλοδοξίες. Η σημερινή συνάντηση ήταν ένα πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν και άλλα για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής προοπτικής στην τοπική μας κοινωνία. Το χρειάζεται η πόλη, το θέλουν οι πολίτες και δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass