ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ

Μάρμαρα από το αρχαίο λατομείο ξανά στο Θέατρο

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2014 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:51
 
 
Έρχονται οι... γερανοί στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας! Δεν είναι τα γνωστά πουλιά, αλλά τα ανυψωτικά μηχανήματα, που θα ταράξουν, αναγκαστικά, την ηρεμία του χώρου. Για καλό σκοπό βεβαίως, αφού θα μετακινήσουν τόνους μαρμάρων και θα συμβάλουν καθοριστικά στη νέα μορφή που θα πάρει, τους επόμενους μήνες το μνημείο. Οι σχετικές προκηρύξεις έχουν ήδη μπει στο «Διαύγεια» και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ίσως και τον Αύγουστο, να αρχίσουν οι εργασίες, που σηματοδοτούν μια σημαντική φάση της αποκατάστασης του θεάτρου.
Το θέατρο μπαίνει σε νέο κύκλο εργασιών αποκατάστασης, μετά τις ήπιες εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται να τοποθετηθούν 207 νέες βαθμίδες (σκαλιά) από το αρχαίο λατομείο στο Καστρί Αγιάς. Επίσης, θα συμπληρωθούν με μαρμάρινα τμήματα, άλλες 213. Σύμφωνα με μέλη της επιστημονικής επιτροπής, τα μάρμαρα αυτά έχουν ήδη μεταφερθεί στη Λάρισα και αφού κοπούν με τη βοήθεια σχεδίων από υπολογιστή, θα γίνουν ακριβή αντίγραφα εκείνων που λείπουν. Οι δύο γερανοί θα αναλάβουν το έργο της μετακίνησης και τοποθέτησης των μαρμάρινων κομματιών, στα ακριβή σημεία, που πρέπει να τοποθετηθούν. Το ένα μηχάνημα θα τοποθετηθεί στο οικόπεδο, προς την πλευρά της οδού Σκυλοσόφου, όπου βρίσκονται ήδη τοποθετημένα, χιλιάδες μαρμάρινα κομμάτια, που περιμένουν τη σειρά τους, για να μπουν στο θέατρο. Το άλλο, θα μεταφερθεί στο κέντρο του θεάτρου, στην ορχήστρα και θα γίνεται συνεργασία των δυο μηχανημάτων. Δουλειά, δύσκολη και λεπτή, γιατί δεν πρέπει να προκληθούν φθορές στα μάρμαρα. Μπορεί, να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ένας γερανός για να τοποθετήσει τον... άλλο εναερίως, στην ορχήστρα, αφού δεν υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος, για να αποτραπούν ζημιές!
Οι εργασίες αναμένεται να είναι θεαματικές και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Λαρισαίων. Ο πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass