ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ Κ&Δ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σε θετική κατεύθυνση το νομοθέτημα για Χωροταξικό-Πολεοδομικό Σχεδιασμό

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2014 4:18 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:48
«Σε γενικές γραμμές ο νέος νόμος βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση», εκτιμά το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας για το Σχέδιο Νόμου «Χωροταξικός & Πολεοδομικός Σχεδιασμός». Στη γνωμοδότησή του, που απέστειλε ο πρόεδρος του Τμήματος Γιάννης Βαρνάς προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη και τους Θεσσαλούς βουλευτές όλων των κομμάτων, επισημαίνεται ότι το Σχέδιο Νόμου αποτελεί τη συνέχεια του νόμου 1337/1983, γνωστού και ως νόμος του Τρίτση, και του νόμου 2508/1997 που αντικατέστησε ή συμπλήρωσε τον προηγούμενο. Και πως «μειώνει τα επίπεδα του χωροταξικού σχεδιασμού καταργώντας τα ρυθμιστικά σχέδια, και το Γενικό (Εθνικό) Πλαίσιο Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού το οποίο αντικαθιστά με ένα κείμενο αρχών, ενώ ενοποιεί τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ σε ένα νέο τύπο σχεδίου τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, καθιστώντας έτσι τον σχεδιασμό απλούστερο και πιο εύχρηστο για τον πολίτη και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Επιπλέον μεταρρυθμίζει τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και τις Πολεοδομικές Μελέτες ως προς την αρχική έγκρισή τους. Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια τα οποία συντάσσονται όπως και τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ σε κλίμακα μικρότερη των πολεοδομικών μελετών και είναι στρατηγικού χαρακτήρα εγκρίνονται με Προεδρικά Διατάγματα, και οι Πολεοδομικές Μελέτες που συντάσσονται σε μεγαλύτερη κλίμακα και αποτελούν την εφαρμογή των κατευθύνσεων των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, εγκρίνονται με αποφάσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Δηλαδή το αντίστροφο από ό,τι ισχύει σήμερα, που ήταν και το πάγιο αίτημα όσων ασχολούνται με τον χωρικό σχεδιασμό. Ο ρόλος του κεντρικού ΣΥΠΟΘΑ περιορίζεται, καθώς πλέον για τα περισσότερα θέματα γνωμοδοτεί το αρμόδιο περιφερειακό ΣΥΠΟΘΑ. Παρ’ όλα αυτά στην αρμοδιότητα του υπουργού ΠΕΚΑ κρατείται ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων γεγονός που το κρίνουμε ως αρνητικό.
Γενικά, το νέο σχέδιο νόμου αντικαθιστά κάθε προηγούμενη νομοθεσία που αφορά στον χωρικό σχεδιασμό, και ως τέτοιο είναι εκ των πραγμάτων πολύ γενικό και απαιτεί την έκδοση πολλών υπουργικών αποφάσεων για τη σταδιακή ενεργοποίησή του. Το γεγονός αυτό μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εφαρμογή του και για το λόγο αυτό οι διαδικασίες θα πρέπει να επισπευσθούν και να τεθούν χρονοδιάγραμμα ή προθεσμίες».
Πέραν των παραπάνω γενικών παρατηρήσεων, το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας προχωρά και σε σειρά ειδικότερων παρατηρήσεων, κατά άρθρο του σχεδίου νόμου, οι οποίες απεστάλησαν στο υπουργείο και βρίσκονται αναρτημένες στη νέα ιστοσελίδα του Τμήματος.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass