Η ΠΟΛΗ ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΤΟΥ GOOGLE STREET VIEW

Η Λάρισα με τα «μάτια» της Google

* Όλοι οι δρόμοι και όλα τα σπίτια της με ένα «κλικ»

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2014 2:28 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:27
Του Κ. Γκιάστα
Από την Ηρώων Πολυτεχνείου ως την Κεντρική πλατεία μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Από το Σταθμό του ΟΣΕ ως τη Νέα Σμύρνη, με τρία κλικ. Από το Κηποθέατρο ως τη Νεάπολη και φαίνονται όλοι... σταματημένοι.
Μην ανοίγετε το παράθυρο για να δείτε τη γειτονιά σας, τον υπολογιστή σας ανοίξτε και αν δεν καταλαβαίνετε διάβασε το εξής: Μπορείτε να δείτε όλους τους δρόμους της Λάρισας και όλα τα σπίτια της πεντακάθαρα μέσα από την οθόνη του υπολογιστής σας και μόνο.
Η υπηρεσία που ονομάζεται Street View της Google κάνει πραγματικά θραύση στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι το χαρακτήρισαν σοκαριστικό, ενώ άλλοι φοβούνται πως μας «παρακολουθούν». Οι αισιόδοξοι το βλέπουν ως φυσιολογική εξέλιξη της τεχνολογίας και κάποιοι ως μια ευκαιρία για τον τουρισμό και τα αξιοθέατα της Ελλάδας. Μερικοί ως μια ευκαιρία δωρεάν διαφήμισης της επιχείρησής τους. Ανάλογα το πρίσμα δηλαδή.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως η Ελλάδα έγινε η 56η χώρα που εισέρχεται στο Street View, καθώς η ευρύτατα δημοφιλής εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη σε 55 χώρες παγκοσμίως, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να εξερευνούν εικονικά μια γειτονιά μέσω πανοραμικών φωτογραφιών από το επίπεδο του δρόμου.
Οι λήψεις έγιναν τη διετία 2011-2012 από τα ειδικά οχήματα της Google. Στο πλαίσιο της ανανέωσης του υλικού της υπηρεσίας που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως η εταιρία, σύντομα τα αυτοκίνητα θα ξαναβρεθούν στην Ελλάδα, για να αποτυπώσουν τις ήδη φωτογραφημένες περιοχές με νέες εικόνες, αλλά και για να «σαρώσουν» ακόμη περισσότερα μέρη.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα στην Αθήνα έγινε και η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος και εκεί ο Street View Program Manager της Google Ulf Spitzer, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «χρήστες, επιχειρήσεις και οργανισμοί θα επωφεληθούν από την εφαρμογή. Ταυτόχρονα, η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά καθιστά την Ελλάδα μια χώρα με ξεχωριστό ενδιαφέρον». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης είπε ότι: «Η χώρα μας χρειάζεται να επενδύει συνεχώς σε καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες οι οποίες ενισχύουν τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών της».
Κάπως έτσι σκέφτεται και ο Δ. που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της Λάρισας, εξηγώντας στην «Ε» το σκεπτικό του: «Είναι μια ευκαιρία για κάθε άνθρωπο που θέλει να διαφημίσει το μαγαζί του να βάζει στο σάιτ και το πώς μπορεί κάποιος να βρει το δρόμο για το κατάστημα. Εκτιμώ πως είναι μια λειτουργία που τα τελευταία χρόνια θεωρείται συνηθισμένη σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε μπορεί και να λειτουργήσει θετικά για το Αρχαίο Θέατρο της πόλης που είναι σημείο αναφοράς πλέον».
Αντίθετος είναι ο Κώστας: «Εγώ το βρίσκω αδιάκριτο να μπορεί ο καθένας να δει πώς ήταν ο χώρος σου πριν από μερικά χρόνια. Κάποια πράγματα και πρόσωπα που, έστω και θολωμένα μπορείς να γνωρίσεις αν πρόκειται για γνωστούς σου, ίσως να έχουν αλλάξει και αυτό καμιά φορά φέρνει και λίγες αναταράξεις στην προσωπική σου ζωή...».
Ένας κλάδος που σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις αναμένεται να βοηθηθεί θα είναι αυτός των κτηματομεσιτών, καθώς θα γλιτώνουν σημαντικό χρόνο, όχι μόνο με το να εξερευνούν εύκολα τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να αξιολογούν προκαταβολικά τους περιβάλλοντες χώρους, κάτι που θα καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική την επιλογή ακινήτου.
ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ …ΝΕΚΡΩΝ
Τα πρώτα ειδικά εξοπλισμένα αυτοκίνητα της Google, που έκαναν φωτογραφήσεις ελληνικών δρόμων, είχαν εμφανιστεί την άνοιξη του 2009, αλλά η συλλογή φωτογραφιών είχε σταματήσει σχεδόν αμέσως, μετά από παρέμβαση της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Τελικά, η Αρχή αποφάσισε, πέρυσι τον Νοέμβριο, ότι η δυνατότητα της ηλεκτρονικής περιήγησης στους ελληνικούς δρόμους είναι σύμφωνη με τον νόμο, αρκεί να τηρούνται ορισμένοι όροι, έτσι ώστε να προστατεύεται η προσωπική ζωή των χρηστών. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, στις φωτογραφίες της υπηρεσίας Google Street View εμφανίζονται θολωμένες οι πινακίδες των αυτοκινήτων ΙΧ, καθώς και τα πρόσωπα των περαστικών.
Όσο θολά και αν είναι όμως, δεν έλειψαν τα παράξενα στην Ελλάδα. Στην Κρήτη για παράδειγμα ο Γιώργος Αεράκης που ήταν και αντιδήμαρχος στο Ηράκλειο όταν επισκέφτηκε μέσω του Sreet View, το πατρικό του σπίτι στα Ανώγεια, είδε τον πατέρα του που έχει φύγει από τη ζωή...
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass