ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»

Πήραν τον νόμο... με τις πατάτες!

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2014 22:19 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:24

Της Λένας Κισσάβου

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπου αρκετοί πολίτες της χώρας έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης, όταν ακόμη και οι αυτοκτονίες αυξάνονται, όταν παιδιά λιποθυμούν από την πείνα σε σχολεία, με εικόνες άστεγων στα παγκάκια να έχουν γίνει τραγική πραγματικότητα σε όλες τις πόλεις, κάποιοι, απλοί πολίτες, χωρίς κομματικές ταμπέλες, χωρίς θέσεις εξουσίας, με ανιδιοτέλεια και πέρα από οικονομικά συμφέροντα, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουν, στο μέτρο του δυνατού, τον συνάνθρωπό τους.

Κατέληξαν ότι αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να βοηθήσουν κατ’ αρχήν για να εξασφαλίσουν, οι πλέον αδύναμοι συνάνθρωποί μας, το βασικό στοιχείο για την επιβίωσής τους: την τροφή. Και μάλιστα αυτή που παράγεται στην ελληνική γη, ενισχύοντας έτσι και τους παραγωγούς της.

Όμως στις πρώτες τους δράσεις, που αφορούσαν τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, σε φθηνές τιμές, κατευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή, κάποιοι τους... είδαν με δυσπιστία, κοροϊδεύοντάς τους μάλιστα με τον χαρακτηρισμό: «κίνημα της πατάτας».

Παρόλα αυτά οι ίδιοι αδιαφόρησαν και συνέχισαν...

Με αυταπάρνηση, ενθουσιασμό, κέφι για δουλειά και προσφορά, κατάφεραν να εμπνεύσουν κι άλλους, με αποτέλεσμα σήμερα να γιγαντωθεί ένα εθελοντικό κίνημα πανελλήνια, που διαθέτει προϊόντα, χωρίς μεσάζοντες, σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας.

Δυστυχώς, αυτή η δράση βοήθειας, που γεννήθηκε μέσα από την ίδια την κοινωνία, χωρίς πολιτικούς να την καρπώνονται και χωρίς τη βοήθεια του κράτους, ενόχλησε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα ήταν η ψήφιση ενός άρθρου «κρυμμένου» στον ν.4264 (ανάμεσα σε άλλα για το εμπόριο), που στην ουσία όχι μόνο τη σταματά αλλά τη βγάζει και παράνομη!

Η «Συν-Κίνηση», όπως ονομάστηκαν όλες μαζί αυτές οι εθελοντικές κινήσεις της χώρας, που συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό, αντέδρασαν καθώς δεν πίστευαν ποτέ ότι το κράτος πολεμά την ίδια την κοινωνία!

Ξαφνιάστηκαν όταν με νόμο, απαγορεύεται ουσιαστικά η προσφορά βοήθειας στον συνάνθρωπο, ενώ παράλληλα «χτυπά» και τους μικροπαραγωγούς.

Ο νόμος 4264-λένε-, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ... αυτοάνοσο νόσημα, που ο ίδιος ο οργανισμός γεννά για να τον καταστρέψει!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ

Η ορμή όμως αυτού του εθελοντικού κινήματος, είναι μεγάλη και τα μέλη του δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν ό,τι έχτισαν.

Ξεκίνησαν λοιπόν τις δράσεις ενάντια στον νόμο. Χθες, όλες οι κινήσεις, εμφανίστηκαν σε κάθε πόλη της χώρας, με τη συμβολική διάθεση πατάτας, στους συνήθεις χώρους τους. Η επιλογή του προϊόντος δεν ήταν τυχαία. Ήταν σαν να λέγανε κοροϊδευτικά, σε όσους τους πολεμούν: «Ναι εμείς, το «κίνημα της πατάτας», είναι εδώ και πάλι και δεν θα εγκαταλείψει».

Στη Λάρισα, η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Κίνησης των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας», στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, ήταν μεγάλη, μαρτυρώντας τη δυναμική της.

Οι «Ενεργοί πολίτες» δραστηριοποιούνται εδώ και δύο χρόνια στις διανομές προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες», με σκοπό την ενίσχυση των παραγωγών και μεταποιητών της χώρας μας, τη διάθεση φθηνών και ποιοτικών προϊόντων, αλλά και την προσφορά στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες. Για τον σκοπό αυτό μετέχει ενεργά και στις κοινές δράσεις μεταξύ των Κινήσεων Πολιτών που διέπονται από τις ίδιες αρχές και αξίες σε όλη την Ελλάδα και απαρτίζουν τη «Συν-Κίνηση».

Όπως είπαν στην «Ε», «η κοινή διάθεση της πατάτας, είναι μια πανελλήνια διαμαρτυρία, με αίτημα την απόσυρση του νόμου, που στερεί στους παραγωγούς την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους, στους καταναλωτές. Ενώνουμε τις φωνές μας και διαμαρτυρόμαστε για την προσπάθεια διάλυσης των κινημάτων «Χωρίς Μεσάζοντες».

Διατέθηκαν κιτρινόσαρκες πατάτες Αχαΐας, άριστης ποιότητας, ιδανικές για τηγάνισμα, προς 0,39 € το κιλό/5€ το τσουβάλι των 13 κιλών».

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Από τα είκοσι περίπου εθελοντικά κινήματα «Χωρίς μεσάζοντες», στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα δώδεκα μέχρι σήμερα, έχουν υπογράψει ψήφισμα διαμαρτυρίας, κατά του νόμου 4264, ζητώντας την κατάργησή του.

Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων: «Είμαστε κινήματα πολιτών με διαφορετικές δραστηριότητες, αλλά και μία κοινή: τη διάθεση προϊόντων ελληνικής παραγωγής. Μας γέννησε η Ελλάδα της κρίσης και η ανάγκη για αλληλεγγύη. Καταφέραμε να δώσουμε εναλλακτική στους παραγωγούς, όρια στην πολιτεία και τους μεσάζοντες και γνώση στους καταναλωτές.

Πετύχαμε οργανωμένες αγορές με επώνυμες προπαραγγελίες και οργανωμένη διάθεση, με έλεγχο των νόμιμων παραστατικών και των αναλύσεων των προϊόντων. Καταφέραμε να διατεθούν χιλιάδες τόνοι ποιοτικών προϊόντων στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και να διαμορφώσουμε πιο υπεύθυνους παραγωγούς, καταναλωτές και εθελοντές. Επιπλέον, να βοηθήσουμε οικονομικά αδύναμες οικογένειες, που παίρνουν μέρος της ποσότητας που διαθέτουν οι παραγωγοί. Και το κυριότερο: δώσαμε το παράδειγμα ότι με την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, με την έμπρακτη αντίδραση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Γιατί αντιδρούμε: Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στις 15 Μαΐου, βάζει φρένο στην εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών, εμποδίζοντάς τους να πουλήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους σε Δήμους πάνω από 3.000 κατοίκους, δηλαδή σχεδόν ...πουθενά, αφού οι περισσότεροι καλλικρατικοί Δήμοι έχουν πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα άρθρα σχετικά με την άδεια πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου, έχει παραληφθεί επιμελώς η λέξη «παραγωγός». Όλοι οι παραγωγοί εξομοιώνονται με τους πωλητές, δηλαδή με εκείνους που μπορεί να μην παράγουν τίποτα.

Πέρα από τις νέες ρυθμίσεις, ο νέος νόμος καταργεί όλους τους ισχύοντες νόμους για το πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο των παραγωγών. Μεταξύ άλλων καταργείται το άρθρο 6 του Προεδρικού Διατάγματος 254/2005, που προέβλεπε έκδοση άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου αποκλειστικά σε παραγωγούς με ισχύ σε όλη την επικράτεια, για την πώληση γεωργικών, αμπελουργικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων δικής τους παραγωγής.

Σε μια χώρα που όλοι συμφωνούν πως πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, η κυβέρνηση απαγορεύει τη μαζική λιανική πώληση προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς σε μεγάλες πόλεις, δείχνοντάς τους τον μονόδρομο προς τους χονδρεμπόρους και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Ουσιαστικά επιχειρεί να μπλοκάρει τη δράση του Κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», που ενίσχυσε την εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα.

Φυσικά και δεν μπορούν οι παραγωγοί να διαθέσουν όλες τις ποσότητές τους μέσω των κινημάτων. Έχουν όμως μια εναλλακτική για να αντιστέκονται στις πιέσεις που τους ασκούνται με το όπλο της εισαγωγής φθηνότερων προϊόντων και τη δυνατότητά τους να έχουν μετρητά για τις τρέχουσες οικογενειακές τους ανάγκες.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας σε τέτοια νομοθετήματα και πρακτικές, θα συνεχίσουμε τη δράση μας σε συνεργασία με όλες τις εθελοντικές ομάδες, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τους παραγωγούς της χώρας μας».

* Στην εκστρατεία αντίδρασης, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι εξής οργανώσεις: Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, Κάστρο Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας, Πολίτες της Βέροιας, Δίκτυο Αλληλεγγύη για όλους - Χωρίς Mεσάζοντες, Τρίκαλα, Ομάδα Παράκαμψης Μεσαζόντων Κέρκυρας, Εναλλακτικό Εργαστήρι, «ΑΝΩΣΗ» Εθελοντές Βόλου, Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης Αλεξάνδρειας και Παραγωγοί της επικράτειας, που διέθεσαν προϊόντα τους μέσω αυτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass