ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΡΙΣΙΝΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ

Δρόμοι... γεύσης και αρωμάτων

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2014 22:53 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:06

Της Λένας Κισσάβου

Φωτ.: Νίκος Σιούμκας

Ακολουθώντας τους... δρόμους του κρασιού, βρεθήκαμε σε έναν ονειρεμένο, καταπράσινο τόπο, κοντά στην κοίτη του ποταμού Πηνειού, και κάτω από τη σκιά του Κισσάβου, για να αντικρίσουμε στο τέλος της διαδρομής μας, ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία του νομού Λάρισας, το Οινοποιείο «Ντούγκου».

Φημισμένα τα κρασιά του στο πανελλήνιο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, κατέχουν σημαντική θέση στο χώρο των οινοπαραγωγών, αλλά και ενός μεγάλου αριθμού οινόφιλων, που τα αγάπησαν και τα στηρίζουν με πάθος.

Γνωστή η αγάπη, το μεράκι και η γνώση των ανθρώπων που τα παράγουν, ο κ. Θάνος Ντούγκος (γεωπόνος) και η αδελφή του κ. Λουίζα Ντούγκου (χημικός), οι οποίοι περίμεναν να μας ξεναγήσουν στους χώρους του οινοποιείου, μπροστά από το επιβλητικό κτίσμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου στεγάζεται και προμηνύει για τις ακόμη πιο εντυπωσιακές εικόνες που θα ακολουθήσουν στην πορεία μας, προς το εσωτερικό του.

Είναι ένα από τα οινοποιεία τα Θεσσαλίας, όπου οι πόρτες του είναι ανοιχτές και σήμερα, για κάθε ενδιαφερόμενο οινόφιλο, στο πλαίσιο μιας σημαντικής εκστρατείας γνωριμίας του κοινού με τα ντόπια οινοποιεία και τις γεύσεις των κρασιών τους, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα γαλλικά, τα ιταλικά... υστερώντας και μόνο στο ότι: «...δεν υπάρχει εθνική στρατηγική προώθησής τους. Το μάρκετινγκ είναι ανύπαρκτο. Ως Έλληνες με παράδοση στο κρασί, πρέπει να κάνουμε «μπραντ» τη χώρα μας», υποστηρίζει ο Θάνος Ντούγκος, μια άποψη που βρίσκει σύμφωνους πολλούς ανθρώπους του χώρου και όχι μόνο, αλλά για την οποία αδιαφορεί η Πολιτεία.

Ακολουθώντας τα βήματα της παραγωγής του κρασιού, στον χώρο του οινοποιείου, με οδηγούς τους ιδιοκτήτες του, γνωρίσαμε τη μαγεία του να παίρνεις τους καρπούς της γης και να προσπαθείς να παράγεις απ’ αυτούς... το νέκταρ των θεών.

Το οινοποιείο διαθέτει εκθετήριο αμπέλι, καταπράσινο κήπο, καλύπτει ισόγειο χώρο 450 τ.μ. και διαθέτει 250 τ.μ. υπόγειο κελάρι.

«Οινοποιώντας μικρές ποσότητες με υψηλή ποιότητα, εργαζόμαστε με πάθος, αγάπη και μεράκι, στοιχεία τα οποία μοιραζόμαστε μαζί σας, όταν απολαμβάνετε μια φιάλη οίνου του αμπελώνα μας», αναφέρει η κ. Λουίζα Ντούγκου και αν μη τι άλλο απολαύσαμε τις γεύσεις και τις μυρωδιές που αναδύθηκαν μέσα από ένα ποτήρι κρασί.

Για την ιστορία του οινοποιείου αναφέρονται τα εξής: «Το 1983 ο Δημήτριος Ντούγκος, φυτωριούχος αμπέλου, από μεράκι για το αμπέλι και το κρασί ξεκίνησε να ασχολείται με την οινοποίηση ερασιτεχνικά. Ταξίδευε σε περιοχές Ο.Π.Α.Π. και αγόραζε τα καλύτερα σταφύλια από τους πελάτες του, τα οποία οινοποιούσε για τον εαυτό του αλλά και τους φίλους του. Τα καλά νέα όμως στην πόλη της Λάρισας διαδίδονται γρήγορα. Έτσι όλο και περισσότεροι οινόφιλοι δείχνουν την προτίμησή τους στα υπέροχα κρασιά του... Αυτό τον οδηγεί το 1992 στην αγορά και φύτευση ιδιόκτητου αμπελώνα και στην ανέγερση ενός μικρου παραδοσιακού οινοποιείου. Σήμερα την επιχείρηση έχουν αναλάβει ο γιος του Θάνος, γεωπόνος και η κόρη του Λουίζα, χημικός».

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο: 24950 93112

ΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης, στους δρόμους του κρασιού με σταθμούς θεσσαλικά οινοποιεία, συμμετέχουν επίσης και οι εξής οινοποιοί: Δημήτρης Αλατάς στη Φαλάνη, Γιάτσα στον Τύρναβο, Ζαφειράκης στον Τύρναβο, Λόλα Φτίκα στην Ελασσόνα, Σταυράκη στον Τύρναβο και Χρυσοχόου στη Ραψάνη.

Όλοι τους, προσκαλούν τους Θεσσαλούς να γνωρίσουν τις εγκαταστάσεις τους και να γευθούν τα εξαιρετικά κρασιά των ελληνικών αμπελώνων τους, προκειμένου να μπουν στο κλίμα της «ιεροτελεστίας» παραγωγής τους και να καταλάβουν την αξία αυτού του εθνικού μας προϊόντος, το οποίο μπορεί να μας δώσει ξεχωριστή θέση ανά τον κόσμο, αν πρώτα το στηρίξουμε εμείς οι ίδιοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass