ΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Η γλώσσα των αριθμών και η «εγκυμονούσα» κάλπη

* Πού «κέρδισαν» και πού «έχασαν» Απ. Καλογιάννης και Ρένα Καραλαριώτου, πόσο αυξήθηκαν άκυρα και λευκά με υψηλή παράλληλα τη συμμετοχή στον β’ γύρο

Δημοσίευση: 27 Μαϊ 2014 3:07 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:59
Οι φετινές εκλογές στον Δήμο Λαρισαίων, θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηρισθούν ως, οι εκλογές των μεγάλων ανατροπών. Ανατροπές που συνδυάσθηκαν και με εκπλήξεις, όχι μόνο για τους ψηφοφόρους των συνδυασμών που αισιοδοξούσαν αναμένοντας την έκβαση της μάχης αλλά και για όλους όσοι «στηρίχθηκαν» στις δημοσκοπήσεις, αφού για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται πως η κάλπη παραμένει… «εγκυμονούσα».
Στον α’ γύρο η κ. Ρένα Καραλαριώτου, «ακύρωσε» τις δημοσκοπήσεις καθώς αναδείχθηκε πρώτη, μεταξύ τριών ψηφοδελτίων ο βασικός κορμός των οποίων προερχόταν από την «δεξαμενή» της ΝΔ, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τον μακροβιότερο δήμαρχο Λαρισαίων Κων. Τζανακούλη μετά από τέσσερις θητείες (16 χρόνια).
Στον β΄ γύρο, ο κ. Απ. Καλογιάννης λαμβάνοντας υπερδιπλάσιους ψήφους από αυτούς που έλαβε στον α’ γύρο, «ακύρωσε» επίσης τις δημοσκοπήσεις που μεσοβδόμαδα έδιναν σαφή προβάδισμα στην κ. Καραλαριώτου και προτού αυτή επιχειρήσει να διαμορφώσει κλίμα συσπείρωσης έναντι του «υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε κάθε περίπτωση, το 54,47% των ψήφων που έλαβε ο κ. Καλογιάννης, έναντι του 45,53% που έλαβε η κ. Καραλαριώτου, την υπεροχή δηλαδή των 9 περίπου ποσοστιαίων μονάδων, ούτε και οι πιο αισιόδοξοι υποστηρικτές του κ. Καλογιάννη δεν είχαν προβλέψει. Αφού, οι πιο μετριοπαθείς του συνδυασμού, με βάση τα αποτελέσματα του α’ γύρου εκτιμούσαν πως η κ. Καραλαριώτου δεν θα ήταν εύκολος αντίπαλος, αν και παραμονές του β’ γύρου μιλούσαν για μια αναμέτρηση «ντέρμπι».
Θα είχε πάντως ενδιαφέρον, τις επόμενες ημέρες και με πιο ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων, «νικητές» και «χαμένοι» (και) των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αφενός οι ίδιοι να αποτιμήσουν δημοσίως το αποτέλεσμα και αφετέρου να γίνουν ποιό σαφείς εξηγώντας τι εννοούσαν όταν με την «πρώτη ανάγνωση» του αποτελέσματος, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, σε «διορισμούς», σε αυτούς που «έσκαψαν το λάκκο», σε αυτούς που «άντεξαν και δεν υπέκυψαν», σε αυτούς που έδωσαν έντιμο αγώνα «χωρίς συμβιβασμούς», «χωρίς παζαρέματα».
Όπως και για τις φανερές και τις «υπόγειες» διαδρομές που ακολούθησαν όχι τόσο οι ψηφοφόροι όσο οι «μηχανισμοί».
Προς το παρόν, η γλώσσα των αριθμών παραμένει αμείλικτη. Στον πρώτο γύρο των εκλογών στον Δήμο Λαρισαίων, από τους 109.067 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 73.526 (67,41 %) πολίτες και στον β’ γύρο ψήφισαν 70.776 (64,89 %) δηλαδή η συμμετοχή ήταν υψηλή. Όταν στις δημοτικές του 2010, στον α’ γύρο ψήφισαν 67.997 Λαρισαίοι και στον β’ γύρο ψήφισαν 51.787.
Στον α’ γύρο, βρέθηκαν 2.038 (2,77 %) άκυρα ψηφοδέλτια καθώς και 870 (1,18 %) λευκά, τα οποία λευκά τριπλασιάσθηκαν στον β’ γύρο όπου καταμετρήθηκαν 2.522 (3,56 %) ψηφοδέλτια ενώ αυξήθηκαν και τα άκυρα ψηφοδέλτια τα οποία ανήλθαν σε 3.092 (4,37 %). Ποσοστά που έχουν πολιτική εξήγηση με βάση και τη στάση κίνησης ή κινήσεων που έμειναν εκτός δευτέρου γύρου. Συνολικά, άκυρα, λευκά και αποχή αυξήθηκαν κατά 6% μεταξύ τω δυο γύρων.
ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» και νέος δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, έλαβε προχθές υπερδιπλάσιους ψήφους (35.495 και ποσοστό 54,47%) σε σύγκριση με τις 15.977 ψήφους (22,62%) της α' Κυριακής, έλαβε δηλαδή 19.518 ψήφους επιπλέον, εκλέγοντας 29 συνολικά δημοτικούς συμβούλους (6 από την α’ Κυριακή).
Το «πανδημοκρατικό κάλεσμα» που απηύθυνε ο κ. Καλογιάννης ενόψει του δευτέρου γύρου με προσωπικές αναφορές σε ψηφοφόρους των κινήσεων των Εκτ. Νασιώκα και Γ. Λαμπρούλη, όπως και το «άνοιγμα» παράλληλα στους ψηφοφόρους των συνδυασμών των Κων. Τζανακούλη και Ντ. Διαμάντου, φαίνεται πως συνέβαλαν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.
Όπως εμφανώς ευνόησε τον συνδυασμό του κ. Καλογιάννη και ο «εμφύλιος» της ΝΔ, που αφενός προσέλαβε προσωπικά χαρακτηριστικά αφετέρου κάθε άλλο παρά κρυφός παρέμεινε, αν ληφθούν υπόψη οι ανακοινώσεις άλλων συνδυασμών, όπως και καταχωρήσεις, σαν αυτή του συνδυασμού «Λάρισα Πόλη του αύριο» ανήμερα των προχθεσινών εκλογών, που μεταξύ άλλων απαντούσε σε «καλοστημένες και καλοπληρωμένες συκοφαντίες «μικροπολιτικών» επιδιώξεων».
Το εγχείρημα της «Συμπαράταξης» ωστόσο αποτέλεσε τον έναν πυλώνα της επιτυχίας με δεδομένο ότι ο κ. Καλογιάννης, έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ στις δημοτικές εκλογές του 2010 είχε λάβει 4.393 ψήφους ενώ στις εκλογές του 2006 είχε λάβει 4.597 ψήφους.
Ο κ. Καλογιάννης κέρδισε επίσης στις 5 από τις 6 εκλογικές περιφέρειες του δήμου. Θεαματικό είναι το αποτέλεσμα στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα (συμπεριλαμβάνεται και η Τερψιθέα) όπου ο κ. Καλογιάννης έλαβε 7.300 ψήφους (από 3.218 ψήφους την α’ Κυριακή).
Όπως επίσης και στο κέντρο της πόλης, το 2ο δηλαδή Δημοτικό Διαμέρισμα, όπου έλαβε 9.457 ψήφους (4.362), στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα (συμπεριλαμβάνονται το Κουλούρι και η Αμφιθέα) έλαβε 7.512 ψήφους (3.308), στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα έλαβε 7.617 ψήφους (3.485).
Στην Γιάννουλη έλαβε 2.465 ψήφους (1.059) και τέλος στην Κοιλάδα έλαβε 1.144 ψήφους (545).
ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ
Η επικεφαλής της κίνησης «Λάρισα Νέα Αρχή» Ρένα Καραλαριώτου έλαβε προχθές 29.667 ψήφους (ποσοστό 45,53%) έναντι των 16.412 ψήφων (ποσοστό 23,24%) της α' Κυριακής, εκλέγοντας 7 συνολικά συμβούλους (6 την α' Κυριακή) στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η κ. Καραλαριώτου έφθασε στην πηγή χωρίς τελικά να καταφέρει να πιεί νερό, αφού οι 13.255 ψήφοι που έλαβε επιπλέον στον β’ γύρο, δεν αρκούσαν για τη νίκη.
Η κ. Καραλαριώτου επικράτησε του κ. Καλογιάννη μόνο στην εκλογική περιφέρεια της Κοιλάδας καθώς έλαβε 1.449 ψήφους (από 1.002 στον α’ γύρο). Η κ. Καραλαριώτου διπλασίασε τις ψήφους της στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα (Τερψιθέα) λαμβάνοντας 6.126 (από 3.491), στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα έλαβε 7.999 ψήφους (4.135), στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα έλαβε 5.718 ψήφους (3.258), στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα έλαβε 6.060 ψήφους (3.277) ενώ τέλος, στη Γιάννουλη έλαβε 2.315 ψήφους (1.249).
Οσοι επέμεναν στη λογική των αριθμών, ότι δηλαδή, οι 16.412 ψήφοι της κ. Καραλαριώτου στον α’ γύρο, με τους 13.585 ψήφους του συνδυασμού Τζανακούλη και, τις 7.979 ψήφους του συνδυασμού Διαμάντου, προστιθέμενοι βγάζουν αποτέλεσμα 37.976 ψήφων, άρα και σε «νίκη» της κ. Καραλαριώτου (σ.σ. έναντι των 31.625 ψήφων που συγκέντρωναν τα ψηφοδέλτια των Καλογιάννη, Νασιώκα και Λαμπρούλη) αποδείχθηκε πως αυθαίρετα έκαναν την πρόσθεση, λογαριάζοντας «χωρίς τον ξενοδόχο».
Όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν αυτονόητο πως επειδή «όλοι» οι ψηφοφόροι προέρχονταν από τον ίδιο πολιτικό χώρο, ότι θα έπρατταν το ίδιο και στον β’ γύρο, με βάση την κομματική τους ταυτότητα, εφόσον διέθεταν. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν όλοι ΝεοΔημοκράτες στα τρία κεντροδεξιά ψηφοδέλτια, αφετέρου η ψήφος την α’ Κυριακή, λόγω σταυροδοσίας, εμπεριέχει και προσωπικά χαρακτηριστικά σε μεγάλο βαθμό.
Αλλωστε αν στο συνδυασμό της κ. Καραλαριώτου αμφισβητούν ευθέως πλέον τις προθέσεις των ψηφοφόρων των άλλων δυο κεντροδεξιών ψηφοδελτίων, ανάλογες επιφυλάξεις μπορούν να επικαλεσθούν και στο συνδυασμό Καλογιάννη, για την εκλογική συμπεριφορά ψηφοφόρων των συνδυασμών Νασιώκα και Λαμπρούλη.
Τα υπόλοιπα, αποτελούν θέματα που αφορά τόσο στους επικεφαλής των παρατάξεων, όσο και στη ΝΔ, στελέχη της οποίας γνωρίζουν πολύ περισσότερα. Από το τι «έφταιξε» και προέκυψαν δυο «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, με δεδομένη της στήριξη του κόμματος (σ.σ. με δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρ. Παπαμιμίκου) στον κ. Τζανακούλη μέχρι και το πώς κινήθηκαν οι «μηχανισμοί» στις δυο Κυριακές που προηγήθηκαν.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σε ότι αφορά τέλος στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, που με την τελευταία αλλαγή αριθμεί πλέον 49 συμβούλους, ο συνδυασμός Καλογιάννη διαθέτει 29 συμβούλους, ο συνδυασμός Καραλαριώτου 7 συμβούλους, ο συνδυασμός Τζανακούλη 5 συμβούλους, ο συνδυασμός Νασιώκα 3 συμβούλους, ο συνδυασμός Διαμάντου 3 συμβούλους και τέλος, ο συνδυασμός Λαμπρούλη 2 συμβούλους (από 3 που διαθέτει στο σημερινό συμβούλιο).
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass