ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΕΣΗ

Πώς η «Ελιά» ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις

* Το δίλημμα Βενιζέλου έπιασε τόπο

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2014 6:28 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:58
Του Δημήτρη Βάλλα
Τελικά φαίνεται ότι το δίλημμα του κ. Βενιζέλου έπιασε τόπο, καθώς η «Ελιά» έσπασε το φράγμα των δημοσκοπήσεων που την έφερναν στην 6η θέση πίσω και από το «Ποτάμι».
Το ποσοστό της «Ελιάς» μέχρι αργά το βράδυ άγγιζε το 9% καταλαμβάνοντας την τετάρτη θέση και αφήνοντας πίσω της το «Ποτάμι». Το εκλογικό αποτέλεσμα σταθεροποιεί ουσιαστικά στη θέση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και ανοίγει το δρόμο για μια ενοποίηση της κεντροαριστεράς με ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι καθώς η συμμετοχή του τελευταίου φαντάζει ως το επικρατέστερο σενάριο.
Η «Ελιά» φαίνεται να είχε απώλειες σε ψήφους που κατευθύνθηκαν κυρίως προς «Ποτάμι» και ΣΥΡΙΖΑ, όμως το αποτέλεσμα με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα κρίνεται ικανοποιητικό.
Μιλώντας στην «Ε» το μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ κ. Θωμάς Παπαλιάγκας θα μας κάνει μία αποτίμηση των αποτελεσμάτων για το ΠΑΣΟΚ:
«Το διαγραφόμενο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, και κατέδειξε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι σε θέση να αποφασίζουν μόνες τους και ακηδεμόνευτες για το δικό τους μέλλον απηχεί πλήρως το πνεύμα και τη βούληση των πολιτών. Οι πολίτες ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό σε κατεύθυνση προοδευτική και γύρισαν την πλάτη σε όσους προσπαθούν στις πλάτες της αυτοδιοίκησης να θέσουν διλήμματα δημοψηφισματικού χαρακτήρα που αφορούν στο κεντρικό πολιτικό πεδίο. Τα άξια και ικανά στελέχη της κεντροαριστεράς, χωρίς κανένα κομματικό χρίσμα, επιδοκιμάστηκαν από τις τοπικές κοινωνίες. Αντίθετα, αποδοκιμάστηκε πανηγυρικά η παλαιοκομματικού τύπου πρακτική να κατέρχονται στο στίβο της αυτοδιοίκησης κεντρικά κομματικά στελέχη, για να "στείλουν μήνυμα" ή να φύγει η όποια κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως διαγράφεται, είναι οπωσδήποτε, δεδομένων των συνθηκών, ικανοποιητικό και ελπιδοφόρο για τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ή, καλύτερα, ήθελαν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ διαψεύδονται. Η κεντροαριστερά είναι οι άνθρωποί της, οι κοινωνικές της ρίζες και αναφορές και οι ιδέες της. Είναι η ώρα της ευθύνης και της ανασυγκρότησης. Είναι η ώρα όλες οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, ενεργές και σχολάζουσες, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για την ανασύσταση του χώρου. Είναι η ώρα να κάνουν όλοι στην άκρη τους ηγεμονισμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες και να συζητήσουν με τόλμη και πραγματική διάθεση συνεννόησης. Είναι η ώρα των νέων, επιτυχημένων στον επαγγελματικό στίβο και άφθαρτων ανθρώπων. Είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον αριστερό και το δεξιό λαϊκισμό. Είναι η ώρα να παραμερίσουμε επιτέλους το φασισμό. Είναι η ώρα της υπεύθυνης κεντροαριστεράς».
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass