Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ... ΦΟΥΝΤΩΣΕ ΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Χωλαίνει φέτος η πρόληψη των πυρκαγιών...

* Καθυστέρησαν οι αντιπυρικές ζώνες, σπίτια, βιομηχανικές περιοχές κυκλωμένα από ξερά χόρτα

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2014 22:28 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:56

Πιο δύσκολα είναι φέτος τα πράγματα, από πλευράς πρόληψης πυρκαγιών. Μάλλον η προεκλογική περίοδος συνετέλεσε καταλυτικά. Από μια επιτόπια περιοδεία αξιωματικών της Πυροσβεστικής στον ν. Λάρισας και σε άλλους θεσσαλικούς νομούς, διαπιστώθηκε ότι η ύπαιθρος, γενικά, πάσχει από αντιπυρικές ζώνες. Χωράφια, ιδιωτικοί χώροι, οικόπεδα, βιομηχανικές ζώνες κλπ. δίνουν την εικόνα ότι είναι «κυκλωμένα» από ξερά χόρτα. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε, αλλά δεν φτάνει μόνο ο μηχανισμός του κράτους. Τη στιγμή μάλιστα, που λόγω περικοπών, παραμένει ο ίδιος από πλευράς μέσων, αν όχι και αποδυναμωμένος, τα τελευταία χρόνια.

Γι’ αυτό, όπως υπογράμμισε και στην «Ε» ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Νικ. Μιχαλάκης, ανέκαθεν παίζουν σημαντικό ρόλο, οι ιδιώτες, οι πολίτες και οι εθελοντικοί φορείς. Από την πρώτη ενημέρωση, με το ξέσπασμα πυρκαγιάς αποκτούν σημαντικό ρόλο. Επειδή και για την Πυροσβεστική, σημαντικό ρόλο, από τα πρώτα λεπτά, παίζει η ενημέρωση και η αξιολόγηση του περιστατικού. Από αυτή θα κριθεί ο αριθμός των μέσων και του προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστεί η φωτιά, σε συνδυασμό με την οικονομία, σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό τον ρόλο, έχουν βασική θέση και οι πιστοποιημένοι εθελοντές πυροσβέστες. Ως προς την πρόληψη, με βάση και τα περυσινά στην Ελασσόνα, με το στρατόπεδο, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρισμό στρατοπέδων και άλλων παρόμοιων χώρων.

Αυτή την εποχή αναμένεται η ένταξη του εποχικού προσωπικού, που για τη Θεσσαλία θα είναι περίπου 80 άτομα, όπως κάθε χρόνο. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι 15 Ιουνίου. Ακόμα, ιδιαίτερα θα επιτηρείται, όσο είναι δυνατό, όλος ο παραλιακός άξονας, από το Πήλιο- Μαυροβούνι- Κίσσαβο μέχρι Όλυμπο. Όσον αφορά τα μέσα, θα εδρεύουν στην 111 ΠΜ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, σημαντικός προέκυψε ο ρόλος ιδιωτών, ειδικά στη Θεσσαλία, που με δωρεές (π. χ. ελαστικών) στηρίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα. Ακόμα, σημειώνει ο περιφερειακός διοικητής Θεσσαλίας, κομβικός ήταν ο ρόλος του 303 ΠΕΒ στη Λάρισα και του 304 ΠΕΒ στο Βελεστίνο, με τη συντήρηση πυροσβεστικών οχημάτων.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Φέτος υλοποιείται και η αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής και για τη Θεσσαλία, σημειώνονται αλλαγές, κυρίως σε επίπεδο διοίκησης- διαχείρισης. Αφήνεται ανέπαφο το θέμα των διαθέσιμων μέσων και του προσωπικού. Ενισχύεται σε διοικητικό επίπεδο η Περιφερειακή Διοίκηση Θεσσαλίας, αλλά και οι υπόλοιπες, που περιλαμβάνουν:

α) Κέντρο Επιχειρήσεων

β) Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας γ) Γραφείο Ελέγχου Δαπανών και Προμηθειών 4ο Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, δ) Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Τα υφιστάμενα Κέντρα Επιχειρήσεων του Π.Σ. εντάσσονται στα νέα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.), που είναι τα παλιά ΣΠΕΚ, με αναβαθμισμένο ρόλο. Τα ΠΕ. Κ.Ε. υποστηρίζονται από τα Γραφεία Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά περίπτωση, από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε περιφερειακό επίπεδο, ή από άλλα κρατικά στελέχη, ιδίως της οικείας Περιφέρειας και της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι υφιστάμενες επιχειρησιακές δομές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε περιφερειακό επίπεδο, υπάγονται επιχειρησιακά στις αντίστοιχες ΠΕ.ΠΥ.Δ. με προληπτικό και κατασταλτικό αντικείμενο. Τα κλιμάκια αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού που έχει έδρα η Περιφέρεια.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass