Ν. Τσιλιμίγκας:«πείτε την αλήθεια κ. Αγοραστέ γαι το ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2014 0:07 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:52

Προ των ευθυνών του θέτει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό,  ο συνδυασμός «Θεσσαλών Συμπολιτεία» σχετικά το θέμα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ και τον καλεί να πει δημοσίως ποια έργα πραγματικής αρμοδιότητας του κινδυνεύουν να απενταχθούν.

Υπό την παραίνεση «Κύριε Αγοραστέ, πείτε επιτέλους την αλήθεια για τα έργα» ο συνδυασμός «Θεσσαλών Συμπολιτεία» επικεφαλής του οποίου είναι ο έτερος διεκδικητής της Περιφέρειας στον δεύτερο γύρο, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Τσιλιμίγκας, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Αντί ο κ. Αγοραστός να επαίρεται για τα έργα των άλλων που οικειοποιείται, κατά τρόπο πρωτοφανή για τα τοπικά μας δεδομένα, γεγονός που προκάλεσε πρόσφατα μέχρι και τη δημόσια παρέμβαση άλλου θεσμικού φορέα, να μας πει ποια έργα πραγματικής αρμοδιότητάς του κινδυνεύουν να απενταχθούν στο επόμενο διάστημα, λόγω της αδυναμίας του να τα συμβασιοποιήσει και να τα υλοποιήσει.

 Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013 είναι ενταγμένα έργα προϋπολογισμού  661 εκ. ευρώ.

Οι συμβάσεις που ανέρχονται σε ύψος 402 εκ. ευρώ (ποσοστό 61%) και των πληρωμών σε 283 εκ. ευρώ (ποσοστό 43%).

Από τα 360 ενταγμένα έργα, μόνο τα 260 έχουν συμβάσεις.

Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλά δεδομένου  ότι το σύνολο των έργων του ΕΣΠΑ με τη διετή παράταση, πρέπει να ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί μέχρι τις 31/12/2015.

Δηλαδή πρέπει σε 1,5 χρόνο να πραγματοποιηθούν και να πληρωθούν έργα μιάμιση φορά παραπάνω από όσα έγιναν στα προηγούμενα 7,5 χρόνια του ΕΣΠΑ !

Ο κίνδυνος μη πραγματοποίησης έργων, απώλειας πόρων και επιστροφής χρημάτων στα ταμεία της Ε.Ε. είναι κάτι παραπάνω από ορατός για την Θεσσαλία, δείγμα της αποτυχίας του μοντέλου διοίκησης που εφάρμοσε η απερχόμενη περιφερειακή αρχή και της εξάντλησης των προσπαθειών της μόνο στην επικοινωνιακή πολιτική δέσμευσης πόρων χωρίς συγχρόνως να μπορεί να ωριμάζει και να υλοποιεί τα έργα που υπόσχεται.

Κατά τα άλλα , ο κ Αγοραστός τραβά …  «μπροστά με έργα»

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass