ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΑΟΥΣΒΙΤΣ» ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ…

Διαρκής ο αγώνας για την αναγνώριση

* Εκδήλωση τιμής και μνήμης χθες στη Λάρισα

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2014 3:58 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:34

Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο πολλοί επιδιώκουν να θάψουν στη λήθη, τιμήθηκε χθες στη Λάρισα. Η 19η Μαϊου έχει ανακηρυχθεί ως ημέρα μνήμης με απόφαση της ελληνικής Βουλής, για τον ξεριζωμό και τον θάνατο 353.000 Ποντίων από τους Νεότουρκους, στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, στον ιερό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος τελέστηκε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, στο πλαίσιο της οποίας έγινε επίκαιρη ομιλία από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Μαρία Ιακωβίδου.

Στη συνέχεια, στο μνημείο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων από τις στρατιωτικές και εκπροσώπους των πολιτικών αρχών της πόλης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας και γεν. γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χρήστος- Δημήτριος Τοπαλίδης, αναφέρθηκε στη γενοκτονία, «ένα  Άουσβιτς εν ροή», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Ενεπεκίδη, για να στηλιτεύσει την «άρνηση της γενοκτονίας» και να καυτηριάσει την απουσία της επίσημης πολιτείας από τον αγώνα των Ποντίων, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Παρόντες ήταν οι πρόεδροι του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρ. Παπαχαραλάμπους, του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, Σπ. Μπαρμπούτης, οι επικεφαλής των συνδυασμών Απ. Καλογιάννης και Ντίνος Διαμάντος καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων των Ποντίων, των Κυπρίων και των Μικρασιατών.

* Σε μήνυμά του ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» κ. Απ. Καλογιάννης, θεωρεί «χρέος την ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν, και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς αποτελεί ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον, μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει» και αναφέρει ότι «ως αυριανή δημοτική αρχή ο σεβασμός προς τα θύματα της γενοκτονίας, θα εκφραστεί εμπράκτως με την αναμόρφωση της πλατείας όπου βρίσκεται το μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, παραδίδοντας προς τους δημότες αλλά και τα ποντιακά σωματεία του Δήμου έναν χώρο αντάξιο της μνήμης των θυμάτων».

Αύριο Τρίτη 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία, η οποία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας και θα καταλήξει στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, στην πλατεία Αβέρωφ.

* Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν χθες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass