ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΕ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Λύση για τις ασφυκτικές ημερομηνίες της ΔΕΗ

* ΕΟΑΣΝΛ: «Καμιά διακοπή ρεύματος σε γεώτρηση»

Δημοσίευση: 26 Απρ 2014 4:19 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:10
 Λύση στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις ασφυκτικές ημερομηνίες, που θέτει η ΔΕΗ, για την προσκόμιση των δικαιολογητικών για τη χορήγηση αγροτικού τιμολογίου, θέτει σε επιστολή του προς τον υπουργό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Μάλιστα για το ζήτημα αυτό υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Αγοραστού και του κ. Τσαυτάρη, έτσι ώστε να υπάρξει σε συνεννόηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΔΕΗ διευκόλυνση της διαδικασίας, καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί.
Όπως αναφέρει ο κ. Κ. Αγοραστός στην επιστολή του, βάσει της Υπουργικής Απόφασης περί Μέτρων Αγροτικού Εξηλεκτρισμού «προβλέπεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του Αγροτικού Τιμολογίου σε μια εγκατάσταση, είναι η υποβολή στη ΔΕΗ του αντίστοιχου Δελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο1), το οποίο εκδίδεται ύστερα από σχετική αίτηση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου παραγωγού στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων), κατόπιν εγκρίσεως της υπόψη Διεύθυνσης αναφορικά με τη νομιμότητα της υδροληψίας και τον παραγωγικό χαρακτήρα της εκμετάλλευσης. Η ΔΕΗ ζητάει από τους αγρότες που είναι κάτοχοι ηλεκτροδοτούμενων υδροληψιών (πομόνες) να επικαιροποιήσουν το δελτίο Νο 1 για να συνεχίσει να παρέχει ρεύμα με βάση το αγροτικό τιμολόγιο. Ωστόσο, όπως τονίζει ο περιφερειάρχης, η διαδικασία αδειοδότησης είναι ακόμα σε εξέλιξη και απαιτούνται 1 έως 2 χρόνια για να εκδοθούν οι άδειες χρήσης νερού. Η διεύθυνση πωλήσεων της ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει τους αγρότες που δεν θα συμμορφωθούν με τη χρονική προθεσμία 31.07.2014, ότι θα προβεί σε διακοπή της χορήγησης του αγροτικού τιμολογίου και η τιμολόγηση θα γίνεται με το κανονικό για τη χρήση των εγκαταστάσεων τιμολόγιο. Εξυπακούεται ότι το χρονικό αυτό περιθώριο δεν επαρκεί και το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ να διευκολύνουν τη διαδικασία, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που έχει επιφέρει τον τελευταίο καιρό, μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο».
Η ΕΟΣΝΛ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΗ
Την τακτική της ΔΕΗ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με την πολιτική της ΔΕΗ απέναντι στους αγρότες καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, καθώς δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση για μειωμένα τιμολόγια νυχτερινού ρεύματος στους αγρότες.
 Σύμφωνα με την ΕΟΣΝΛ «κι ενώ στα μπλόκα του 2013 και μετά τη συνάντηση που είχε η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκαν μειωμένα τιμολόγια νυχτερινού ρεύματος για τους αγρότες ποτέ δεν υλοποιήθηκε αυτή η απόφαση καθώς όπως φαίνεται «δεν νύχτωσε» ακόμη στη χώρα μας. Σαν να μην έφτανε αυτή η κοροϊδία της κυβέρνησης, στέλνουν εδώ και κάποιες μέρες χαρτιά στους αγρότες από τους οποίους ζητάνε από τους κατόχους γεωτρήσεων να επικαιροποιήσουν το δελτίο Νο1 μέχρι την 31 Ιουλίου 2014 ώστε να συνεχίσουν να ποτίζουν με τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος. Το απίστευτο αλαλούμ της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται καθώς είναι αδύνατο χρονικά η πλειοψηφία των αγροτών να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά αφού η διαδικασία αδειοδότησης είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα χρειαστεί πάνω από έναν χρόνο για να εκδοθούν οι άδειες χρήσης νερού από τις υπηρεσίες. Η πλειοψηφία των γεωτρήσεων δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά γιατί ούτως ή άλλως η προθεσμία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών έχει παραταθεί ως τον Σεπτέμβριο με απόφαση του υπουργείου αλλά την ίδια στιγμή ζητάνε να δοθούν τα δικαιολογητικά στη ΔΕΗ ως τέλος Ιούλη. Βεβαίως αυτό λειτουργεί και εκβιαστικά στους αγρότες για να αναγκαστούν έτσι να πληρώσουν το χαράτσι για τις γεωτρήσεις που ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ. Μετά τα χαράτσια στα σπίτια, στα αγροτεμάχια, στις αυξήσεις σε ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ ακόμη ένα χαράτσι για τις γεωτρήσεις προστίθεται και μειώνει ακόμη περισσότερο το συνεχώς μειωμένο εισόδημα των αγροτών. Το χειρότερο από όλα όμως είναι πως η ΔΕΗ προχωράει σε μαζικές διακοπές ρεύματος σε γεωτρήσεις, ήδη πάνω από 200 διακοπές βρίσκονται σε εξέλιξη στα Φάρσαλα. Αγρότες που για 20 και 30 χρόνια πλήρωναν με συνέπεια τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και των άσχημων χρονιών που υπήρχαν από τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και ζημιές (π.χ. το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι) δεν είχαν το απαραίτητο εισόδημα για να ζήσουν τις οικογένειές τους και αδυνατούσαν να πληρώσουν τα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ που συνεχώς αυξάνονται και αποτελούν αιμορραγία για το κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ με αυτή την απόφαση τους οδηγούν στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα. Πώς μπορούν να επιβιώσουν και να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος αν δεν έχουν νερό να ποτίσουν τα χωράφια τους ώστε να παράγουν και να έχουν εισόδημα; Ποια είναι η λύση; Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για να πληρωθούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί; Αυτό σχεδιάζει η κυβέρνηση; Μιλάμε για δεκάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες, πολλοί εκ των οποίων πολύτεκνοι που η κυβέρνηση και η ΔΕΗ τους οδηγούν στην απόγνωση και την εξαθλίωση με αυτή την πολιτική».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούν να μην γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε γεώτρηση κατά την καλλιεργητική περίοδο ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να παράγουν και να εισοδέψουν και έτσι να αποπληρώσουν τη ΔΕΗ μέσα από διακανονισμό. Κανένας αγρότης να μην στερηθεί το νερό άρδευσης για το χωράφι του. Καμιά δικαστική δίωξη που θα οδηγήσει σε κατασχέσεις και καταδίκες. Πραγματικό φτηνό αγροτικό ρεύμα στους αγρότες με άμεση μείωση των υψηλών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 50%. Όλες οι γεωτρήσεις να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικά τιμολόγια ώσπου να ολοκληρωθεί η έκδοση αδειών χρήσης. Καλούμε τους αγρότες να καταδικάσουν αυτή την πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην επιβίωση και στην καλλιέργεια των χωραφιών».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass