ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

Κέντρο Ημέρας «Χαρά Ι» για παιδιά με αυτισμό

* Η μελέτη και η εκτέλεση του έργου εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Δημοσίευση: 19 Απρ 2014 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:03

Στην κατασκευή νέου κτιρίου δίπλα από τον ξενώνα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων, μετά και την απόφαση που έλαβε (κατά πλειοψηφία) το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, που θα στεγάσει το Κέντρο Ημέρας «ΧΑΡΑ Ι» για παιδιά με αυτισμό, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων ν. Λάρισας.

Το νέο Κέντρο Ημέρας, όταν παραδοθεί, θα λειτουργήσει ως κέντρο διημέρευσης των ατόμων με αυτισμό που σήμερα χρειάζεται να μετακινούνται από τον ξενώνα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στο Κέντρο Ημέρας «Χαρά» που στεγάζεται σε πρώην σχολείο, που παραχώρησε ο Δήμος Κιλελέρ, στην κοινότητα Χαρά.

Οι συνεχείς περικοπές, από τα συναρμόδια υπουργεία, στις λειτουργικές δαπάνες προνοιακών δομών είχαν ως αποτέλεσμα ο Σύλλογος να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, καταρχήν με τη μεταφορά μέσω λεωφορείου, των ατόμων με αυτισμό από τη Λάρισα στη Χαρά.

Η νέα δομή, όχι μόνο θα αμβλύνει το πρόβλημα της μεταφοράς, αλλά το σημαντικότερο, θα δώσει τη δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων ατόμων με αυτισμό, αφού σήμερα αρκετοί γονείς, είτε δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά στη μεταφορά των παιδιών, είτε δεν είχαν τη δυνατότητα μετακίνησης, πρόβλημα που επιλύεται με τη λειτουργία του Κέντρου στον Ξενώνα.

Εκτιμάται μάλιστα ότι μελλοντικά, κατά τη λειτουργία του Κέντρου την απογευματινή βάρδια, θα δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης άλλων 20 ατόμων.

«ΧΑΡΑ Ι»

Όπως σημειώνεται, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, στην τεχνική έκθεση, το έργο αφορά στην κατασκευή κτιρίου στο οικόπεδο όπου λειτουργεί ήδη σε υφιστάμενο κτίριο ο «Ξενώνας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για άτομα με αυτισμό στη συνοικία της Νεάπολης.

«Το νέο κτίριο θα χρησιμεύσει ως κέντρο διημέρευσης των ατόμων με αυτισμό τα οποία διαμένουν στον παρακείμενο ξενώνα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και ταυτόχρονα θα στεγάσει τα γραφεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με αυτισμό Ν. Λάρισας. Θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους εμβαδού περίπου 150,00 τ.μ. ο καθένας και συνολικό εμβαδό 453,06 τ.μ.

Το Κέντρο ημέρας θα καλύψει τις ανάγκες διημέρευσης των ατόμων σε άμεση γειτνίαση με το χώρο παραμονής τους, καθώς μέχρι σήμερα αυτές εξυπηρετούνται σε κτίριο εκτός των ορίων του Δήμου Λαρισαίων.

Το Κέντρο Ημέρας θα στεγαστεί στο ισόγειο και στον α’ όροφο και η χωροθέτηση των χρήσεων θα είναι η εξής: Το ισόγειο θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για ομαδικές συναντήσεις, γραφείο επιστημονικού υπεύθυνου, χώρους υγιεινής και κουζίνα με δυνατότητα χρήσης και από τα ίδια τα φιλοξενούμενα άτομα.

Ο Α’ όροφος θα έχει δύο αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, ψυχοκινητικής, επικοινωνίας και εκπαίδευσης οι οποίες εξυπηρετούν τόσο ομαδικές όσο και ατομικές συνεδρίες.

Ο Β’ όροφος θα στεγάσει τα γραφεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας και θα περιλαμβάνει αίθουσα συναντήσεων γονέων και ομάδων εργασίας, αίθουσα ατομικής συμβουλευτικής, γραφείο διοίκησης, λογιστήριο και γραμματεία.

Στο υπόγειο του κτιρίου θα υπάρχουν βοηθητικοί χώροι ενώ τα δύο κτίρια δεν θα βρίσκονται σε επαφή και η επικοινωνία μεταξύ τους θα γίνεται μόνο εξωτερικά μέσω του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου και με ξεχωριστές εισόδους» καταλήγει η έκθεση.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 900.000 ευρώ ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων, που συνέταξε τη μελέτη και το φάκελο του έργου, προχθές Μεγ. Πέμπτη υπέβαλε πρόταση για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass