ΠΩΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΜΕ ΑΝΤΡΑ 120 ΚΙΛΩΝ

Krav Maga: Απο το Ισραήλ στη ...Λάρισα

Μιλά στην «Ε» ο πιο έμπειρος Λαρισαίος εκπαιδευτής

Δημοσίευση: 16 Απρ 2014 23:16 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:00

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Οι ρίζες του ξεκινούν κάπου από το 1944 την εποχή όπου το Ισραήλ πάλεψε για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, δηλαδή τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στα ιερά εδάφη των προγόνων του.

Λέγεται Krav Maga (Κραβ Μαγκά) που στα εβραϊκά σημαίνει μάχη επαφής (contact fight) και δεν πρόκειται για πολεμική τέχνη , καθώς συνδυάζει πολλές πολεμικές τέχνες μαζί, καθώς , όπως μας λένε , ακόμα και μία γυναίκα 50 κιλών, με το Κραβ Μαγκά, μπορεί να …ξαπλώσει εύκολα κάτω έναν άνδρα ακόμα και 120 κιλών!

Το Κραβ Μαγκά λοιπόν έγινε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια «μόδα» και στη Λάρισα, αλλά και στο Βόλο όπου περίπου 60 άτομα, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών εκπαιδεύονται τόσο εδώ, όσο και στη γειτονική πόλη του Βόλου.

Ειδικός εκπαιδευτής, ο Λαρισαίος Σίμος Γιοβάνης, στην πρώτη του συνέντευξη μιλά σήμερα στην «Ε» για το πώς το Κραβ Μαγκά από το Ισραήλ κατέκτησε τους Λαρισαίους…

Περί…εγκληματικότητας

«Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, θα μας πει ο κ. Γιοβάνης, κυρίως λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, μπορούμε να πούμε ότι άρχισε να γίνεται γνωστό και το Κραβ Μαγκά. Δεν πρόκειται, να το ξεκαθαρίσουμε για πολεμική τέχνη, αλλά για ένα σύστημα πολεμικών τεχνών. Συνδυάζει δηλαδή πολλές πολεμικές τέχνες μαζί, όπως ζιου ζίτσου, αϊκίντο, κικ μποξ, αλλά και το αρχαίο παγκράτιο.

Στην Ελλάδα πρόσφατα πριν από λίγα χρόνια ιδρύθηκε Ελληνική Ομοσπονδία (HKMF) με πολλές σχολές σε όλη τη χώρα, ενώ από το 2013 στη Θεσσαλία έχουμε δύο Σχολές σε Λάρισα και Βόλο.

Ως εκπαιδευτής είμαι υπεύθυνος για την διάδοση του συστήματος αυτού και υπάρχουν αυτή τη στιγμή 60 περίπου μαθητές σε Λάρισα και Βόλο μαθήτριες έχουμε πολλές γυναίκες γιατί το Κραβ Μαγκά έχει απλοποιημένα χτυπήματα που είναι εύκολο να διδαχτούν, αλλά και να εκτελεστούν!

Πρόκειται για χτυπήματα γρήγορα και ακαριαία με τα οποία μια μικρόσωμη γυναίκα μπορεί να εξουδετερώσει πολύ εύκολα έναν κατά πολύ πιο εύσωμο και δυνατό άνδρα.

Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε πρώτα στις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ και στη συνέχεια πέρασε στις τακτικές δυνάμεις, στον άμαχο πληθυσμό, σε γυναίκες, ηλικιωμένους, αλλά και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καθώς πλέον θεωρείται το πιο αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας στον κόσμο…»

Η Ιστορία και ο Ιδρυτής

Αλλά σα δουμε και λίγο την ιστορία του που δεν είναι και τόσο γνωστή μια που από το 2013 άρχισαν να το γνωρίζουν οι Λαρισαιοι:

«Το Krav Maga  λοιπόν ,ξεκίνησε καθαρά ως επιχειρησιακό (Οperational Κrav Μaga) και διδασκόταν αποκλειστικά και μόνο σε ειδικά σώματα του στρατού, της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και ορισμένων ομάδων συνοδευτικής ασφάλειας επισήμων προσώπων του Ισραήλ.. Με την πάροδο των χρόνων προσαρμόστηκε και πέρασε στους Ισραηλινούς πολίτες και την Ευρώπη σαν το πιο πρακτικό και αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας. Σήμερα εξελίσσεται σε άκρως δημοφιλή τέχνη που συνδυάζει την σωματική άσκηση και αυτοπροστασία.. Προσαρμοσμένο στις ανάγκες του απλού πολίτη, το Krav Maga βασίζεται στο έμφυτο ένστικτο του ανθρώπου για αυτοσυντήρηση και χρησιμοποιεί χέρια, βραχίονες, αγκώνες, πόδια, γόνατα και κεφάλι, για επιθέσεις σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως αυτιά, ματιά, λαιμό ή τη βουβωνική χώρα και άλλα, με απώτερο στόχο την αυτοπροστασία. Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωματικής κατασκευής, είναι εύκολο στην εκμάθησή του, δεν απαιτεί πολύχρονη εκπαίδευση κι επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες.

 Ιδρυτής του Krav Maga είναι ο  Imi Lichtenfeld που γεννήθηκε το 1910 στη Βουδαπέστη.  Ο  Lichtenfeld τέθηκε επικεφαλής μίας ομάδας νεαρών Εβραίων οι  οποίοι είχαν «μαχητική» παιδεία και προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις αντισημιτικές ομάδες να εισέλθουν στην περιοχή τους. Από το 1936 μέχρι το 1940, η βία ήταν ατελείωτη.Το 1940 τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δύσκολα για τον Imi με αποτέλεσμα να αφήσει φίλους και οικογένεια και να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο μεταναστών δραπετεύοντας από τους διώκτες του. Το πλοίο μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι κατάφερε να φτάσει στην Παλαιστίνη και ο Imi στον προορισμό του. Κατατάχθηκε στον εβραϊκό στρατό και από το 1944 άρχισε να εκπαιδεύει στρατιώτες και κομάντος: σωματική ενδυνάμωση, κολύμβηση, πάλη, χρήση μαχαιριού και άμυνα έναντι επιθέσεων με μαχαίρι. Το 1948 όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, ανέλαβε επικεφαλής εκπαιδευτής φυσικής εκγύμνασης και Krav Maga στην στρατιωτική σχολή του Ισραήλ. Υπηρέτησε για περίπου 20 χρόνια και κατά τη διάρκειά τους τελειοποίησε την ξεχωριστή του μέθοδο αυτοάμυνας και μάχης με γυμνά χέρια.Η πιο σημαντική προσφορά του ήρθε μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση όταν ξεκίνησε την προσαρμογή του συστήματος στις ανάγκες ενός πολίτη. Το Krav Maga τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να «ταιριάζει» και σε άνδρα και σε γυναίκα χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστές σωματικές ικανότητες.

Tο Krav Maga (Israeli Defense Forces) διαδόθηκε και έγινε γνωστό στην χώρα μας το 1997 από τον κ. Παπαβλαχόπουλο Ιωάννη (master level 2 head instructor in Greece) ο οποίος είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της CLEAR-ZONE στην Ελλάδα και την Βουλγαρία, σε συνεργασία με τον κ. Tal Skornik (master level 3 head instructor in Israel)  εν' ενεργεία εκπαιδευτή των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας του Ισραήλ. Τον Μάιο του 2005 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ KRAV MAGA (HKMF) με πρόεδρο τον Γιάννη Παπαβλαχόπουλο  και τον Σεπτέμβριο του 2005 λειτούργησε η πρώτη σχολή Krav Maga στην Ελλάδα, με έδρα το Περιστέρι, η οποία εδρεύει μέχρι και σήμερα.»

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass