ΜΕ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ψηφοδέλτια – μαμούθ στις δημοτικές εκλογές

* Έως 191 υποψηφίους το μέγιστο μπορεί να έχει ένας συνδυασμός στον Δήμο Λαρισαίων

Δημοσίευση: 15 Απρ 2014 3:45 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:58

Του Γιώργου Μακρή

Ένα καινούργιο «ψηφοδέλτιο» προστίθεται ουσιαστικά στις δημοτικές εκλογές της Λάρισας μετά την ψήφιση διάταξης από τη Βουλή, με βάση την οποία οι συνδυασμοί μπορούν να έχουν ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους αριθμό ίσο με τις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου προσαυξημένο κατά 100%.

Για τον Δήμο Λαρισαίων, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αριθμεί 49 έδρες από τη νέα θητεία, αυτό σημαίνει ότι κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους το λιγότερο 49 και το μέγιστο 99!

Μέχρι τώρα οι συνδυασμοί μπορούσαν να έχουν ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους αριθμό ίσο με τις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή, στον Δήμο Λαρισαίων ένας συνδυασμός μπορούσε να έχει το μέγιστο 75 υποψηφίους (σημειώνεται ότι επειδή από τον «Καποδιστριακό» δήμο Κοιλάδας εκλέγεται ένας δημοτικός σύμβουλος οι υποψήφιοι μπορούν να είναι έως τρεις). Με τη διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή προστίθενται άλλοι 24 δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή για τους 7 συνδυασμούς του Δήμου Λαρισαίων 168 νέοι δυνάμει υποψήφιοι.

Ανάλογη είναι η αύξηση στους συνδυασμούς στους υπόλοιπους δήμους του νομού (ως γνωστόν η Ελασσόνα έχει 41 μελές ΔΣ και οι υπόλοιποι δήμοι 27μελή ΔΣ), όχι όμως και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στην οποία το μάξιμουμ των υποψηφίων είναι ο αριθμός ίσος με τις έδρες κάθε περιφερειακής ενότητας προσαυξημένος κατά 50% (έως 30 υποψήφιοι στην ΠΕ Λάρισας).

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

-ΜΑΜΟΥΘ

Μετά και τη νέα αύξηση, στον Δήμο Λαρισαίων προβλέπονται ψηφοδέλτια – μαμούθ καθώς ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να έχει το μάξιμουμ 191 υποψήφιους, δηλαδή

-έως 99 για το Δημοτικό Συμβούλιο,

-έως 60 για τα Διαμερισματικά Συμβούλια

-και έως 32 για τα Τοπικά Συμβούλια.

Με δεδομένο ότι στις εκλογές έχουν ανακοινώσει ότι θα λάβουν μέρος 7 συνδυασμοί, τότε θεωρητικά οι υποψήφιοι μπορεί να ανέλθουν στον εξωπραγματικό αριθμό 1.337!

Βεβαίως, το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται μάλλον αδύνατο. Όπως αδύνατο θεωρείται όλοι οι συνδυασμοί να εμφανίσουν 99 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Πέραν του ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν τόσοι υποψήφιοι, υπάρχει κι ένας άλλος λόγος: όσο περισσότεροι μπαίνουν σ’ ένα ψηφοδέλτιο, τόσο περισσότεροι σκέφτονται να... βγουν, καθώς εκ των πραγμάτων μειώνονται οι πιθανότητες εκλογής τους.

Για παράδειγμα, όσο περισσότεροι υποψήφιοι σ’ έναν συνδυασμό προέρχονται από μια συνοικία ή από έναν επαγγελματικό χώρο, τόσο πιθανότερο είναι μοιραστούν οι ψήφοι κι έτσι να ανατραπούν οι αρχικοί σχεδιασμοί των υποψηφίων για τις πιθανότητες εκλογής τους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι θέμα κύρους για ένα συνδυασμό να εμφανίσει πλήρες ψηφοδέλτιο, αξιοποιώντας στο μάξιμουμ τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία. Όποιος συνδυασμός το πετύχει, θεωρείται εκ των πραγμάτων ότι κάνει επίδειξη δύναμης, ότι αποκτά πλεονέκτημα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Στο μεταξύ, έως 10 περιφερειάρχες θα μπορεί να έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τη νέα θητεία καθώς με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή ο αριθμός των θεματικών περιφερειαρχών σε κάθε περιφέρεια μπορεί να κυμαίνεται από τρεις έως έξι (εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του περιφερειάρχη να αποφασίσει). Στη Θεσσαλία υπάρχουν ως γνωστόν και τέσσερις χωρικοί αντιπεριφερειάρχες που εκλέγονται, χωρίς σταυρό, ανά περιφερειακή ενότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass