ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Νιώθουμε αποκλεισμένοι από την κοινωνία»

Δημοσίευση: 15 Απρ 2014 2:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:58

Της Σοφίας Ορφανιώτη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Είναι άτομα που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, έχουν βρει τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας, ώστε να ανταπεξέρχονται όσο αυτό είναι εφικτό στις πλείστες υποχρεώσεις τους.

Όμως νιώθουν αποκλεισμένοι όπως λένε από την κοινωνία, γιατί το κράτος δεν τους βοηθά και η ζωή τους σε όλες της τις εκφάνσεις είναι δύσκολη και κάποιες φορές τα εμπόδια που θέτει είναι ανυπέρβλητα.

Ο λόγος για τους κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους, που καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια κυριολεκτικά κάθε στιγμή της ημέρας, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγο της πάθησής τους και να λειτουργήσουν όπως κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν έχουν.

Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Το αντίθετο αφού το ίδιο το κράτος και οι πολιτικοί που θεσπίζουν όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν τους νόμους, δεν είναι αλληλέγγυοι στα προβλήματά τους.

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στη Λάρισα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας κ. Γιάννης Γιάλλουρος, ο οποίος και ενημέρωσε τα μέλη του τοπικού συλλόγου για τα δικαιώματα, προνόμια που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και τους νόμους που υπάρχουν και στην ουσία δεν ισχύουν.

Ο κ. Γιάλλουρος σημείωσε μεταξύ άλλων στην «Ε» ότι οι κωφοί και βαρήκοοι πέρα από τα λειτουργικά ζητήματα που έχουν να διαχειριστούν για να είναι πιο βατή η καθημερινότητά τους, ζητούν από το κράτος να τους δοθεί το επίδομα κωφαλαλίας, το οποίο παίρνουν μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 25ο εάν σπουδάζουν, ή στα 65 τους χρόνια, εφόσον βγουν στη σύνταξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα είτε εργάζονται, είτε όχι, το κράτος τούς το έχει κόψει, θεωρώντας ότι δεν τους είναι απαραίτητο!

Ο κ. Γιάλλουρος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο το λιγότερο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι παράλογο, αφού οι ίδιοι εξακολουθούν να ζουν με το πρόβλημά τους και το ποσό των 626 ευρώ το δίμηνο, που θα έπρεπε να λαμβάνουν, μόνο απαραίτητο είναι για αυτούς, ειδικά στην περίπτωση που κάποιοι δεν εργάζονται.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό ζήτημα που θέτει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, είναι η ανύπαρκτη κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, στην αγορά ακουστικών ή μπαταριών, τα οποία κοστίζουν μια μικρή περιουσία.

Η καθημερινότητα, θα συμπληρώσει με τη σειρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού-Επιμορφωτικού Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων Λάρισας κ. Αθ. Ρέτζιος, μέσω της διερμηνέως κ. Μπασδέκη είναι τρομερά δύσκολη.

Ένα κωφό ή βαρήκοο άτομο δεν έχει πρόσβαση στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ, Εφορία, αλλά και με το ΕΚΑΒ ή το νοσοκομείο, επίσης στερείται της ενημέρωσης, δεν μπορεί να δει μια εκπομπή ή μια ταινία αν δεν έχει υπότιτλους.

Επισημαίνει ακόμη την αναγκαιότητα δημιουργίας τμημάτων στα δημόσια ΙΕΚ, προγραμμάτων εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας.

Αλλά και της τοποθέτησης διερμηνέων στα νοσοκομεία, δικαστήρια, ώστε αν υπάρξει κάποιο ζήτημα που τους αφορά να υπάρχει δυνατότητα επαφής και επικοινωνίας.

Ο κ. Γιάλλουρος ζητά τη χρήση ενός συστήματος που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το λεγόμενο Video Relay Services, όπου μέσω της κάμερας και του τηλεφώνου καθίσταται δυνατή η επικοινωνία ενός ατόμου που ακούει λίγο έως καθόλου, με τον ακούοντα συνομιλητή του.

Ο Γιάννης και ο Θανάσης είναι δύο νέοι άνθρωποι που εργάζονται, είναι από τους τυχερούς.

Ο μεν Γιάννης με πτυχίο Μηχανικού Υπολογιστών και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα στην Δημόσια Τηλεόραση και ανοίγει τα φτερά του για μια θέση στην Ευρωβουλή με την «Ελιά».

Ο δε Θανάσης εργάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, έχοντας διακριθεί στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Κωφών Ανδρών, καταλαμβάνοντας έτσι μια θέση στο δημόσιο. Και εκείνος δοκιμάζει να ασχοληθεί με την πολιτική, αφού είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον κ. Αγοραστό.

Και οι δύο δηλώνουν με θέρμη ότι η κοινωνία των κωφών και βαρήκοων, πρέπει να είναι ισότιμα υποστηριζόμενη, αντιμετωπίσιμη, εκπαιδεύσιμη με την υπόλοιπη κοινωνία.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass