Νέα Λάρισα: Δεν θα συνεχιστεί η παρανομία στις λαϊκές αγορές

Δημοσίευση: 11 Απρ 2014 22:54 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:54

 

Δέσμη εννέα προτάσεων για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στη Λάρισα καταθέτει η Νέα Λάρισα και ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Ντίνος Διαμάντος, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης στην λαϊκή αγορά της Τετάρτης. «Στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα του κάθε δημότη ο θεσμός της λαϊκής αγοράς πρέπει να αποτελεί μία δυνατότητα οικονομικής ανακούφισης με ποιοτικά προϊόντα. Επίσης, πρέπει να αποτελεί ένα ισχυρό «οχυρό» για τους ντόπιους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων. Δυστυχώς, αυτό που βιώνουν οι πολίτες καταναλωτές, αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου στις λαϊκές κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», σημειώνει η Νέα Λάρισα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης  «Σήμερα, η λειτουργία στις λαϊκές αγορές της Λάρισας έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την παρανομία, την κερδοσκοπία, την απώλεια εισοδήματος, δημοσίων και δημοτικών εσόδων, την ασχήμια και τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και, γενικά, τη μη τήρηση των νόμων, εξαιτίας της απουσίας κάθε ελεγκτικού μηχανισμού. Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση ανήκουν σε συγκεκριμένους θεσμούς -Δήμο και Αντιπεριφέρεια- και έχουν ονοματεπώνυμο, τα τελευταία χρόνια.

Οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και οι πολίτες- καταναλωτές θα έχουν πλέον σύμμαχο τη Νέα Λάρισα, έτσι ώστε ο θεσμός των λαϊκών αγορών να καταστεί πραγματικά ένας λαϊκός θεσμός προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η Νέα Λάρισα δεσμεύεται από την πρώτη κιόλας μέρα να ενισχύσει το θεσμό των λαϊκών αγορών με εννέα συγκεκριμένες ενέργειες:

 

1. Λειτουργία: Θα σχεδιάσουμε και θα εγκρίνουμε την «Κανονιστική Λαϊκών Αγορών», μέσα από συμμετοχική διαδικασία συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους. Θα προβλεφθεί και «δομή λειτουργίας λαϊκών αγορών» όπου, πέραν των υπηρεσιακών θα μετέχουν και εκπρόσωποι των φορέων των πωλητών όλων των προϊόντων λαϊκής και των καταναλωτών (πχ ΙΝΚΑ) ώστε, άμεσα και από κοινού να προλαμβάνονται ή να επιλύονται ζητήματα που προκύπτουν.

 

2. Συνδρομή: Θα επαναπροσδιορίσουμε το ύψος του ημερήσιου τέλους, τη διαδικασία και τον τρόπο καταβολής και είσπραξής του, λαμβάνοντας υπ’όψιν την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι των λαϊκών, βοηθώντας έτσι στον αγώνα της επιβίωσής τους.

 

3. Ενίσχυση: Θα ενισχύσουμε τους ντόπιους παραγωγούς και τους πωλητές τοπικών προϊόντων, παρέχοντάς τους κίνητρα και ελαφρύνεις

 

4. Ταυτότητα: Θα βελτιώσουμε την αισθητική και τη λειτουργικότητα των λαϊκών αγορών, δίνοντας ξεχωριστά στοιχεία της ταυτότητάς της αντίστοιχα με τη συνοικία στην οποία πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με ειδικούς φορείς, όπως τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων.

 

5. Υγεία: Θα διασφαλίσουμε τις συνθήκες της δημόσιας υγείας, σε συνεργασία με ειδικούς φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος.

 

6. Ασφάλεια: Θα εξασφαλίσουμε τη φύλαξη των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών

 

7. Προσβασιμότητα: Θα εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία σε θέματα ενημέρωσης (τιμών, ποιοτικών χαρακτηριστικών προιόντων) και προσβασιμότητας του κοινού.

 

8. Προβολή: Θα ενισχύσουμε την βιωσιμότητα των λαϊκών αγορών με ενέργειες προβολής και προώθησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

 

9. Νομιμότητα: Θα παταχθεί κάθε «φαινόμενο παρανομίας» με συνεχείς ελέγχους και επιβολή προστίμων όπου προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

 

Σε τούτο το σημείο θα πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι φαινόμενα, όπως το να βρίσκονται επιτήδειοι στο χώρο της λαϊκής χωρίς άδεια πωλητή, να πωλούν παράνομα με άδεια γυρολόγου (πλανόδιου), να έχουν μία άδεια και να καταλαμβάνουν δύο και τρεις θέσεις, πολλά και διαφορετικά πρόσωπα να πωλούν προϊόντα κατέχοντας μόνον μία άδεια, να πωλούν εμπορεύματα πέραν αυτών που δικαιούνται βάση της άδειας ή αλλοδαποί να περιφέρονται και να στρώνουν πάγκους όπου βρουν κενό χώρο χωρίς παραστατικά, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στις λαϊκές αγορές της Λάρισας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αύριο, Σάββατο, 12 Απριλίου 2014, κλιμάκιο της δημοτικής παράταξης Νέα Λάρισα ….. θα επισκεφθεί την λαϊκή αγορά στη συνοικία της Νεάπολης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass