ΜΕ ΠΡΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

Οι …αφανείς ήρωες των μονοπατιών!

Ανοίγουν τα άγνωστα μονοπάτια του Νομού

Δημοσίευση: 05 Απρ 2014 1:55 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:44

 

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Είναι οι αφανείς ήρωες του εναλλακτικού τουρισμού στο Νομό και όχι μόνο…

Η ομάδα περιλαμβάνει περίπου 11 άτομα στη δύναμη  της και δουλεύει τώρα εδώ και δέκα χρόνια με ένα …ιερό σκοπό: Την ανακάλυψη των παλιών μονοπατιών σε Όλυμπο και Κίσσαβο,  στον καθαρισμό και τη σηματοδότησή τους.

Τσεκούρια πριόνια χειροκίνητα και δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέχρι που κάποια σουπερ μάρκετ και κοινοτάρχες ευαισθητοποιήθηκαν και άρχισαν να χαρίζουν στην ομάδα αλυσοπρίονα!

Κάποτε τα γίδια και τα ζωντανά που περνούσαν από το μονοπάτια, χάραζαν τους δρόμους και κρατούσαν τα περάσματα ανοιχτα, όμως οι καιροί παρήλθαν και τα παλιά μονοπάτια έγιναν αδιάβατα και απρόσιτα.

Ο μεγαλύτερος από την ομάδα –που δεν θέλει να αποκαλύψει την ηλικία του-, αλλά και συντονιστής της, είναι ο κ. Κώστας Δολμές, συνταξιούχος του ΟΤΕ και για τον μοναχικό αυτό αγώνα των εθελοντών μας θα μας πει:

«Πάμε κυρίως τα Σαββατοκύριακα και έχουμε ανοίξει πάνω από 35 μονοπάτια σε Κίσσαβο, Κάτω ¨Όλυμπο, Όλυμπο και Μαυροβούνι.

Το πρώτο μονοπάτι ήταν το διεθνές Ο2 πριν από πολλά χρόνια. Πρόκειται για μονοπάτι που ξεκινά από το Πήλιο και συνεχίζει σε Κεραμίδι, Έλαφο, Ποταμιά, Αγιά, Μεταξοχώρι, Ανατολή, Καταφύγιο ΕΟΣ, Σπηλιά, Αμπελάκια, Ιτέα, Ραψάνη, Καλλιπεύκη, Καρυά, Μύτικας.

Αυτό το μονοπάτι ήταν πάνω από 100 χιλιόμετρα, όμως, εμάς  μας δυσκόλεψε πολύ το μονοπάτι που ξεκινούσε από τον  Διεθνή και έφθανε μέχρι τα Αμπελάκια και το οποίο ήταν κλειστό για 40 ολόκληρα χρόνια!

Τα μονοπάτια στα παλαιότερα χρόνια ήταν το μοναδικό δίκτυο επικοινωνίας των ανθρώπων και των μεταφορών. Τα βουνά ασφυκτιούσαν από κοπάδια ζώων και οι χωρικοί υποχρεωτικά μεριμνούσαν για την διάνοιξη των μονοπατιών. Σήμερα με την εγκατάλειψη των χωριών από τους ανθρώπους  και με την δημιουργία αγροτικών δρόμων, τα μονοπάτια ανήκουν στο παρελθόν.

Οι εθελοντές ορειβάτες του ΕΟΣ Λάρισας με αγάπη για το βουνό και τη φύση, έχοντες ως σκοπό την ανάπτυξη της ορειβασίας ως πολιτιστικού αγαθού, για να μην μείνει ανεκμετάλλευτος ένας θησαυρός, απίστευτου φυσικού κάλους,

< του Κισσάβου και του Ολύμπου> προσπαθούν να διατηρούν τα κύρια παλαιά μονοπάτια βατά.

Στο ενεργητικό της έως σήμερα έχει ένα αξιόλογο έργο διάνοιξης και σηματοδότησης μονοπατιών όπως:

Τέμπη – Αμπελάκια παλαιό καλντερίμι ( πολλά χρόνια κλειστό ) 4 χιλ.

Αμπελάκια – Μελίνα – Διάσελο παλαιό καλντερίμι 4 χιλ.

Αμπελάκια – Πρ. Ηλίας παλαιό καλντερίμι 1 χιλ

.Εθνική Οδός ( μνημείο παιδιών ) – Κάστρο Ωριάς – Αμπελάκια 10 χιλ.

Ομόλιο – Αμπελάκια  14 χιλ.

Κόκκινο Νερό – Καταρράκτης Καλυψώς – Πράσινη Παράγκα 10 χιλ.

Πλάκες – Καταφύγιο ΕΟΣ 3χιλ.

Ποταμιά – Πρ Ηλίας – Σκούτλη 5 χιλ.

Έλαφος – Σκούτλη 6,5 χιλ.

Έλαφος – Σκλήθρο 5χιλ.

Στόμιο –Καταφύγιο ΕΟΣ – Κορυφή Κισσάβου – Ανατολή – Αγιά 33χιλ. όπου κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μάιου γίνετε ο Πανελλήνιος Ορειβατικός Μαραθώνιος

Για την πραγματοποίηση του έργου χρειάστηκαν πολλές πινακίδες, πάσσαλοι,  μπογιές, αλυσοπρίονα, λάδια βενζίνες, μέσα μεταφοράς και κυρίως κοπιαστική εργασία. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε, εκτός από τα ίδια τα μέλη,

 της ομάδας και από μέλη που βρίσκονται κοντά στην ομάδα και παρακολουθούν την όλη αυτή μεγάλη προσπάθεια .

Τώρα όσον αφορά την ομάδα των εθελοντών, αυτοί, είναι οι και αξίζει να τους ανφέρουμε: Δολμες Κωστας, Ρουβαλης Ανδρέας , Δαουλας Τάκης,  Καραβασιλης Λάκης,  Παυλόπουλος Τάκης,  Κατσαριμπα  Βάσω, Κατσογριδακης Μανώλης , Λεβέντης Τάκης,  Γκουφας Γιώργος, Συρμος Θεόδωρος,  Γραμμενοπουλος  Σπύρος»

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass