Η ΔΗΜΑΡ για τη ψηφιακή πλατφόρμα “MySchool”,

Δημοσίευση: 01 Απρ 2014 22:29 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:39

Ερώτηση (αρ. πρωτ. 7339/28.03.2014) κατέθεσαν προς τον υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας/εφαρμογής “MySchool”, τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Θ. Ψύρρας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το Υπουργείο Παιδείας με την υπ. αρ. πρωτ. 171490/Δ2/12.11.13 εγκύκλιο γνωστοποίησε τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος “MySchool” για όλες τις σχολικές μονάδες, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Περιφερειακές  Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες καλούνται σε καθημερινή βάση τη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα/ εφαρμογή στον ιστότοπο http://myschool.sch.gr.

Η βάση δεδομένων αποτελεί, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, υποχρεωτική διοικητική αρμοδιότητα των Διευθυντών και Προϊστάμενων των σχολικών μονάδων. Ο διαχειριστής της σχολικής μονάδας καλείται να καταχωρήσει στοιχεία και προσωπικά δεδομένα των μαθητών της σχολικής του μονάδας.

Ενδεικτικά, στη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα καταγράφονται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΜΚΑ, οικογενειακά στοιχεία μαθητή, καταγωγή, επιδόσεις ανά μάθημα, απουσίες, επιβληθείσες ποινές (μείωση διαγωγή, παρατήρηση, επίπληξη), καθώς και η αιτία για κάθε ποινή, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητή με πρόβλεψη καταγραφής/περιγραφής του οικογενειακού περιβάλλοντος και τυχόν φαρμακευτικής αγωγής του μαθητή, εκ των οποίων πολλά συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, καθώς και των εκπαιδευτικών.

Το υπουργείο προχώρησε σε εσπευσμένη και υποχρεωτική λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας αποτύπωσης των σχολικών μονάδων και συλλογής πληροφοριών. Η ψηφιακή πλατφόρμα κατασκευάστηκε χωρίς την παραμικρή ανάμειξη και συμβολή των χρηστών της και παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα, ως προς την αρχιτεκτονική της και τη λειτουργικότητά της, όσο και προς το περιεχόμενο των στοιχείων που οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καταχωρίσουν, δεδομένου ότι δεν πληροί τις σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές της ασφάλειας που απαιτούνται όταν καταχωρούνται στοιχεία στο Διαδίκτυο.

Να σημειωθεί δε ότι το νέο σύστημα λεπτομερειακής καταγραφής στοιχείων για μαθητές και καθηγητές έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ αλλά και από Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων.

Επειδή, η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών και σύμφωνα με τον Ν. 2472/97 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και το άρθρο 2 ορίζεται ότι: «ευαίσθητα δεδομένα νοούνται τα δεδομένα που αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια...»,

Επειδή σύμφωνα με τον ν. 2472/97 και το άρθρο 12: «καθένας έχει δικαίωμα μα γνωρίζει εάν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που τον αφορούν αποτελούν ή αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας»,

Επειδή, μέσω της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας ενδέχεται να προκύψουν έμμεσες αδιαφανείς αξιολογήσεις για τη μαθητική κοινότητα ή τους εκπαιδευτικούς. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την εξασφάλιση της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών;

Παρέχει το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Παιδείας τις εγγυήσεις ασφάλειας ότι δεν εκτίθενται απόρρητα προσωπικά δεδομένα σε κοινή χρήση, στα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία η βάση δεδομένων θα είναι ανοιχτή και ότι μόνον εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι θα έχουν πρόσβαση σ' αυτά;

Υπάρχει άμεση συνεννόηση του υπουργείου με την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την εσπευσμένη εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας/εφαρμογής “MySchool”;»

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass