ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥΣ

Θα στειρώσουν τα... γατιά!

* Φιλόζωοι καλούνται να υποδείξουν γάτες και να συμβάλουν στο εγχείρημα

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2014 1:29 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:14
 
Της Λένας Κισσάβου
Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των γατών, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στη Λάρισα, με αποτέλεσμα σε αρκετές συνοικίες να δημιουργούνται μεγάλες αποικίες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό,
σε υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται, όπως με τις επιδρομές τους σε κάδους απορριμμάτων, αλλά και με τα περιττώματα στους δρόμους.
Για τον ανεξέλεγκτα αυξανόμενο αριθμό των αδέσποτων γατών, δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα καμία μέριμνα, καθώς εμβολιασμοί και στειρώσεις γίνονται και μόνο σε αδέσποτα σκυλιά. Παρόλα αυτά απαιτείται και στον πληθυσμό τους να γίνουν αντιλυσσικά εμβόλια, ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού τους απαιτούνται στειρώσεις, αποστολή που πρόκειται να αναλάβει στη Λάρισα ή φιλοζωικό σωματείο «Animal Action», μετά από κάλεσμα πολιτών, που ζήτησαν τη συνδρομή του και την παρέμβασή του, σε αυτό το πρόβλημα της πόλης μας.
Ειδικότερα, σε συνεργασία με κτηνιάτρους της Λάρισας, η «Animal Action», θα συμπληρώσει το κενό που υπάρχει στη στείρωση γατών, με σκοπό να επιτευχθεί η διατήρηση ενός υγιούς πληθυσμού τους.
Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά, που το γνωστό σωματείο, με έδρα την Αθήνα, καλείται να δράσει στη Λάρισα, καθώς και πέρυσι υλοποίησε πρόγραμμα αντιλυσσικού εμβολιασμού και στείρωσης σαράντα αδέσποτων σκυλιών στην πόλη μας, σε συνεργασία με τους «Αδέσποτους Εθελοντές» Λάρισας και τον Δήμο Λάρισας.
Για το πρόγραμμα στείρωσης γατών, μιλήσαμε με τη διευθύντρια της «Animal Action», κ. Αμαλία Σωτήρχου, η οποία μας πληροφόρησε ότι: «Μέτα από τηλεφωνήματα που δέχθηκε η «Animal Action» από φιλόζωους πολίτες με κύριο αίτημα τη στείρωση αδέσποτων ζώων, λανσάρει το ήδη πετυχημένο στην Αθήνα «Πρόγραμμα Φιλίας» και στη Λάρισα.
Στόχοι της συντονισμένης αυτής δράσης δεν είναι άλλοι παρά η αποτελεσματική και ανθρώπινη αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού αδέσποτων γατών, η εξασφάλιση της υγείας των αδέσποτων ζώων και η πρόληψη της δημόσιας υγείας.
Γνωρίζοντας την οικονομική δυσχέρεια των ημερών, θέλουμε να βοηθήσουμε κατά το μέγιστο δυνατό, τους φιλόζωους φίλους μας στη Λάρισα, που πιστοί στην αποστολή φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς τους, προσφέροντας παράλληλα κι ένα σπουδαίο έργο στο κοινωνικό σύνολο.
Όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε πόσο ευεργετική είναι η στείρωση για τα ζωάκια μιας και: Eξασφαλίζεται η υγεία του αδέσποτου ζώου προλαβαίνοντας καρκίνους στα γεννητικά όργανα και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με την πράξη της αναπαραγωγής. Τα στειρωμένα ζώα, δίνουν την εικόνα ενός υγιούς, ήρεμου αδέσποτου πληθυσμού.
Εξαλείφονται τα επιθετικά φαινόμενα μεταξύ αρσενικών ζώων καθώς η στείρωση μειώνει την επιθετικότητα των ζώων.
Επιτυγχάνεται σταδιακά ένας αριθμητικά διαχειρίσιμος αδέσποτος πληθυσμός το οποίο συνεπάγεται και κοινωνικά οφέλη όπως:
- Λιγότερα ατυχήματα από αδέσποτα που «πετάγονται» ξαφνικά στους δρόμους.
- Λιγότερα υγειονομικά προβλήματα και καθαρότερο οικιστικό περιβάλλον από την ελαχιστοποίηση επιδρομών αδέσποτων σε κάδους απορριμμάτων.
- Λιγότερα περιττώματα στους δρόμους. Ένας υγιής, μικρός σε αριθμό και φροντισμένος αδέσποτος πληθυσμός είναι ένα ευχάριστο θέαμα καταρχάς για τους ίδιους τους κατοίκους μιας περιοχής αλλά και για τον οποιονδήποτε ξένο επισκέπτη της χώρας μας που περιμένει μια ευρωπαϊκή εικόνα αντιμετώπισης των ζώων - μακριά από την εξαθλίωση.
Η στείρωση είναι η μόνη ανθρώπινη και επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος διαχείρησης των αδεσπότων. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι από ένα αστείρωτο, αδέσποτο ζώο μπορούν να προκύψουν πάνω από 5.000 νέα αδέσποτα σε 5 χρόνια!».
ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ
Σύμφωνα με την κ. Σωτήρχου, για την υλοποίηση του προγράμματος, θα πρέπει να συμβάλουν οικονομικά οι πολίτες. Για κάθε στείρωση θα πρέπει να καταβάλονται 30 ευρώ, ποσό που θεωρείται μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι μια τέτοια εγχείρηση κοστίζει πάνω από 80 ευρώ σε γάτα και πάνω από 120 ευρώ σε σκυλί!
Αναλυτικότερα ανάφερε «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής βήματα: Συμπλήρωνει ο ενδιαφερόμενος την ηλεκτρονική φόρμα «Πρόγραμμα Φιλίας» της Animal Action, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της, με τα στοιχεία του και τη στέλνει πίσω είτε μέσω email, φαξ ή ταχυδρομείο. Καταβάλλει το ποσό των 30 ευρώ είτε μέσω της Tράπεζα Eurobank EFG:
Όνομα λογαριασμού: Δράση για τα Ζώα στην Ελλάδα, είτε με
Tαχυδρομείο και αυτομάτως δικαιούται μια δωρεάν στείρωση αδέσποτης γάτας, στους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους της Κτηνιατρικής Κλινικής Λάρισας.
Κάθε επόμενη στείρωση αδέσποτης γάτας χρεώνεται επίσης 30 ευρώ τα οποία πάλι καταβάλλονται πριν τη στείρωση στην «Animal Action» και γίνεται στους ίδιους συνεργαζόμενους κτηνίατρους. Όσοι μπουν σε αυτή τη διαδικασία και συμβάλλουν οικονομικά, θα έχουν προτεραιότητα συμμετοχής στις δράσεις και στα προγράμματά μας, επίσης μια πλαστικοποιημένη ετήσια κάρτα φίλου – φίλης και ενημέρωση για τις δράσεις μας μέσα από το newsletter.
Με 30 ευρώ μόνο, μπορείς πλέον να στειρώσεις το αδέσποτο γατάκι της γειτονιάς σου και να γίνεις φίλος/η της Animal Action».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass