ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Εγκυρότητα πλέον και «με τη βούλα»

*Στις αναλύσεις και τον έλεγχο του τσίπουρου *Διαπιστευμένο το Εργαστήριο της Χημικής Υπηρεσίας έλαβε πιστοποιητικό ISO στην εξέταση αλκοόλης και αποσταγμάτων *Στη Λάρισα φέτος η πανελλήνια συνδιάσκεψη του Γενικού Χημείου του Κράτους

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2014 1:26 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:14
 
Δεδομένη η εγκυρότητά του, όμως θεωρείται πλέον αξιόπιστο και «με τη βούλα», καθώς το Εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους στη Λάρισα είναι πια διαπιστευμένο. Προσφάτως αξιολογήθηκε επιτυχώς από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς προτύπου ISO/ΙΕC 17025:2005 και έλαβε το σχετικό πιστοποιητικό, για τον τομέα εξέτασης αλκοόλης, αποσταγμάτων και αλκοολούχων ποτών. Εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική καθώς στον χώρο ευθύνης του παράγεται πάνω από το μισό της ελληνικής παραγωγής τσίπουρου.
Η Χημική Υπηρεσία Λάρισας, ή αλλιώς Περιφερειακή Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους με χωρική αρμοδιότητα στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, είναι στεγασμένη σε σύγχρονο ιδιόκτητο κτίριο (στην έξοδο της Υπόγειας της οδού Φαρσάλων, δίπλα από το Τελωνείο), ειδικά σχεδιασμένο για υπηρεσία που διαθέτει εργαστήρια.
«Με τη διαπίστευση που κατέκτησε, σφραγίζεται η αξιοπιστία του παραγόμενου εργαστηριακού έργου, η τεχνική επάρκεια του προσωπικού, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους συναλλασσόμενους, είτε πρόκειται για Δημόσιες Αρχές, είτε πολίτες ή επιχειρήσεις και η συμμόρφωση στις απαιτήσεις του προαναφερθέντος προτύπου», επισημαίνει η προϊσταμένη Διεύθυνσης της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας Μαρία Καλέση, χημικός μηχανικός.
«Η πολιτική ποιότητας της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας», εξηγεί η διευθύντρια, «ταυτόσημη εν γένει με την πολιτική ποιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους, έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού επιπέδου και τη συνεχή βελτίωσή τους. Κι αυτό απορρέει σε μόνιμη βάση από την ποιοτική αναλυτική εργασία, την άρτια τεχνική λειτουργία του εργαστηρίου, την πλήρη αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, την από μέρους του προσωπικού επίγνωση για τα όρια των ευθυνών του, τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των στοιχείων των συναλλαγών και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των κανονιστικών αρχών και του Φορέα Διαπίστευσης».
ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ
«Η διαπίστευση του Εργαστηρίου της Υπηρεσίας έρχεται ως επιστέγασμα της προσπάθειας του συνόλου του προσωπικού και ως επικύρωση του σημαντικού έργου που επιτελείται στην Υπηρεσία και της σπουδαίας αποστολής της», επισημαίνει η κ. Καλέση. «Αποστολή που αφορά στην προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών, τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, με προσδιορισμό επί παραδείγματι της φορολογητέας ύλης στον τομέα της αλκοόλης και των καυσίμων όπου επιβάλλονται Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.). Επίσης η προστασία του περιβάλλοντος, η συνδρομή των δικαστικών και διωκτικών αρχών π.χ. στον τομέα των ναρκωτικών, η συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές, ενώ σπουδαία είναι η συμβολή της και στη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής και τη διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας της τοπικής αγοράς και των εποπτευόμενων επιχειρήσεων».
Η επιλογή του πεδίου διαπίστευσης σε μεθόδους εξέτασης αλκοόλης-αλκοολούχων ποτών έγινε με βάση τον κρίσιμο ρόλο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας στην εποπτεία και έλεγχο του τομέα παραγωγής και διακίνησης αλκοόλης-αποσταγμάτων-αλκοολούχων ποτών και γενικότερα προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα. Τόσο ως προς τη διασφάλιση της ποιότητας όσο και ως προς τη διασφάλιση και βεβαίωση της φορολογητέας ύλης, καθώς στη χωρική της αρμοδιότητα εποπτεύει αποσταγματοποιεία, που παράγουν άνω του 50% της εγχώριας παραγωγής αποστάγματος στεμφύλων σταφυλής, του γνωστού σε όλους τσίπουρου. Εποπτεύει επίσης και τη λειτουργία ποτοποιείων, στα προϊόντα των οποίων περιλαμβάνονται δυναμικά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις, με μεγάλο όγκο παραγωγής και εξαγωγών, όπως Τσίπουρο Τυρνάβου, Τσίπουρο Θεσσαλίας και Ούζο Τυρνάβου. Συνεπώς, η Χημική Υπηρεσία Λάρισας έχει σημαντική συμβολή στην επιβολή των αντίστοιχων Ε.Φ.Κ. και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων στον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον είναι η αρμόδια Υπηρεσία για τον επίσημο αγορανομικό έλεγχο αλκοολούχων ποτών στις περιοχές των νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας με σκοπό την προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών, τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και την υγιή λειτουργία της αγοράς.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι φέτος, η Χημική Υπηρεσία Λάρισας διοργανώνει και φιλοξενεί την ετήσια συνδιάσκεψη του συνόλου των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 30, 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες αρμοδιότητας της Υπηρεσίας.
Σωτ. Ζαχαριάς
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass