ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2014 21:17 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:11

Της Λένας Κισσάβου

Στα βήματα των προγόνων μας, σε χώρους που έζησαν και δημιούργησαν σπάνια έργα, έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν και σήμερα οι νεότερες γενιές, χάρη στη δουλειά αρχαιολόγων, που έργο ζωής έχουν να φέρουν στο φως και την καθημερινότητά μας αρχαία ευρήματα.

Στη Λάρισα ακόμη ένα έργο ήρθε στην επιφάνεια, για να αναδειχθεί η πλούσια ιστορία της πόλης και είναι πλέον επισκέψιμο με οργανωμένες ξεναγήσεις, που πραγματοποιούνται από αρχαιολόγους.

Πρόκειται για έναν ιερό ναό, τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Φρουρίου και η ανάδειξή του ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Ο αρχαιολογικός χώρος, είναι πλέον επισκέψιμος με συγκεκριμένο ωράριο, για σχολεία και για κάθε ενδιαφερόμενο, που ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί αναλυτικά για την ιστορία του, μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη αρχαιολόγο της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Αννα Γιαλούρη, η οποία ήταν και επιβλέπουσα του έργου μαζί με την πολιτικό μηχανικό, της ίδιας Εφορείας, κ. Κατερίνα Πλασταρά.

Μιλώντας μας για το μνημείο, η κ. Γιαλούρη αναφέρει: «Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, είναι συνυφασμένη με την εκκλησιαστική ιστορία της πόλης, καθώς όλα τα αρχαιολογικά δεδομένα συνηγορούν στη συσχέτισή της με τον πολιούχο της Λάρισας Άγιο Αχίλλιο.

Αποκαλύφθηκε το 1978 κατά τις εργασίες διαμόρφωσης της υπαίθριας αγοράς της «Τετάρτης».

Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με αψίδα ιερού, νάρθηκα και εξωνάρθηκα. Τα δάπεδα του ναού δεν διατηρούνται με εξαίρεση το ψηφιδωτό δάπεδο του νάρθηκα, με φυτικό και ζωικό διάκοσμο. Στο ανατολικό άκρο του βορείου κλίτους διατηρείται μεγάλος καμαρωτός τάφος που ταυτίζεται με τον τάφο του Αγίου Αχιλλίου.

Τα τοιχώματά του φέρουν γραπτή διακόσμηση από βαθυκόκκινους σταυρούς. Η ανέγερση της βασιλικής χρονολογείται στα μέσα του 6ου αι.

Σύμφωνα με τον βίο του Αγίου Αχιλλίου, που γράφτηκε στα μέσα του 9ου αι., ο άγιος έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Μ. Κωνσταντίνου, υπήρξε ο πρώτος μητροπολίτης Λάρισας και πήρε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325).

Η λατρεία του έγινε γνωστή κυρίως από τον 9ο αι. και μετά με ιδιαίτερα διαδεδομένη φήμη στον 10ο αι. Κατατάσσεται στους θαυματουργούς και μυροβλύτες αγίους, στον τάφο του οποίου συνέρρεε πλήθος προσκυνητών».

Η ανάδειξη του μνημείου υλοποιήθηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα 2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ), με στόχο την απόδοσή του στο κοινό και την ένταξή του στην κοινωνική ζωή της πόλης.

Αφαιρέθηκε το μεταλλικό στέγαστρο, αντικαταστάθηκε η παλαιά περίφραξη από νέα, στερεώθηκαν οι τοίχοι και τοποθετήθηκαν προστατευτικά στέγαστρα σε τέσσερις τάφους.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, δημιουργήθηκε στάση ανάπαυσης, ενώ ο περιβάλλων χώρος του μνημείου διαμορφώθηκε σε χώρο πρασίνου με τη φροντίδα και επιμέλεια της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων. Επίσης, εκδόθηκε έντυπο και τοποθετήθηκαν δύο πινακίδες με ενημερωτικό υλικό. Τέλος, στους επόμενους μήνες προβλέπεται ο ηλεκτροφωτισμός του χώρου.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος με ωράριο λειτουργίας 8:00-15:00 (τηλ. 2410-532.195).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass