ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

«Η συμμορία του λύκου» ...Σόιμπλε και η «γερμανική Ευρώπη»

* Τα μνημόνια, οι πρωταγωνιστές, οι ευθύνες πολιτικών και ΜΜΕ, τα ντοκουμέντα

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2014 1:43 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:00
Της Μαρίνας Αποστολοπούλου
Με έναν ευρηματικό τίτλος«WOLF- GANG» η επί το ελληνικότερων « συμμορία του λύκου» -το «σιδηρούν παραπέτασμα» των Μνημονίων» είναι ο τίτλος του βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στην Λάρισα στα Public.
Και λέμε «ευρηματικό», διότι ο συγγραφέας συνδέοντας το «WOLF», που στα γερμανικά σημαίνει «λύκος» και το «GANG» που στα αγγλικά είναι η «συμμορία» δεν δημιουργεί μόνον τον τίτλο του βιβλίου αλλά παραπέμπει ταυτόχρονα και στον Βόλφ-γκανγκ Σόιμπλε, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, καθώς αποτελούν τα δυο συνδετικά του ονόματός του, ο οποίος όπως αναφέρει, στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία του Βερολίνου αποκαλείται και «Λύκος».
Το βιβλίο, αποτελεί ένα ντοκουμέντο, των χρόνων της κρίσης τόσο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα, αναφερόμενο στις πολιτικές που διαχώρισαν τον «φτωχοποιημένο» Ευρωπαϊκό Βορρά Ευρωπαϊκό Νότο, μέσα από την καταγραφή του ρόλου που εμφανώς και αφανώς διαδραμάτισε η Γερμανία και η χρηματοπιστωτική ελίτ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Η συμμορία του Λύκου», όπως επεσήμανε στην «Ε» ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, περιγράφει ακριβώς αυτές τις πολιτικές που εφήρμοσαν οι Γερμανοί με πειραματικό εργαστήριο κατά βάσιν την Ελλάδα. Είναι ένα βιβλίο που αντλεί και καταθέτει πληροφορίες και ντοκουμέντα κυρίως από γερμανικές πηγές.
Είναι χαρακτηριστικό, σχολιάζει, ότι πολλές από τις απόψεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τον ρόλο των Γερμανών και λοιδορήθηκαν από τον εγχώριο πολιτικό και μιντιακό σύστημα, σήμερα δικαιώνονται.
Επί παραδείγματι, ο τρόπος που η γερμανική οικονομία κέρδισε πάνω από 100 δις ευρώ αξιοποιώντας την παραφιλολογία περί χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας αλλά και άλλων χωρών του Νότου.
Η το γεγονός ότι αίφνης στις αρχές του 2013 η Ντόϊτσε Μπανκ αποφάσισε να ασχοληθεί με την αξία των κοιτασμάτων φυσικού σέριου νοτίως της Κρήτης με δυο εκθέσεις που δημοσιοποίησε μέσα σε διάστημα ενός μηνός.
Το βιβλίο περιγράφει και τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης από γερμανικής πλευράς, που όπως λέει ο συγγραφέας, αποσκοπούσαν ουσιαστικά στην εδραίωση μιας γερμανικής Ευρώπης. «Πιστεύω ακράδαντα», δηλώνει, «ότι στην υπόθεση της ευρωπαϊκής κρίσης έπαιξαν και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τα πρόσωπα σε μία Ευρώπη που διανύει μία μακρά περίοδο πολιτικής λειψανδρίας, καθώς απουσιάζουν οι ηγέτες.
«Θεωρώ πολύ σημαντικό», παρατηρεί ο κ. Κοτρώτσος, «να γνωρίζει ο Ελληνας πολίτης ότι πρόσωπα όπως ο Σόιμπλε, που επί τέσσερα χρόνια κουνάνε επιδεικτικά το δάκτυλο προς την Ελλάδα και μας χαρακτηρίζουν έμμεσα η άμεσα «τεμπέληδες» ή «απατεώνες», υπήρξε ο ίδιος πρύτανης ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς στην Γερμανία. Κάτι το οποίο, αποσιωπήθηκε εντέχνως από τα περισσότερε ελληνικά ΜΜΕ. Στο οποία ελληνικά ΜΜΕ ο έμπειρος δημοσιογράφος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ε» επιρρίπτει μέγα μέρος των ευθυνών στο θέμα χειρισμού της ελληνικής κρίσης, με αποσιώπηση γεγονότων από την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου μέχρι και σήμερα.
Εξάλλου, γίνεται και εκτενής αναφορά γύρω από το παρασκήνιο της Κυπριακής κρίσης. Επίσης, στο βιβλίο περιλαμβάνονται και δυο «εξαιρετικά κείμενα» όπως τα χαρακτήρισε ο συγγραφέας. Του καθηγητή Πανεπιστημίου Ζήση Παπαδημητρίου που επί 32 χρόνια ήταν καθηγητής στην Γερμανία και αποκαλύπτει τον τρόπο σκέψης της γερμανικής ελίτ και του Στέλιου Περράκη, που περιγράφει τον τρόπου που η Γερμανία αποφάσισε να χειριστεί το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Και, όπως τονίζει ο κ. Κοτρώτσος, με παράθεση στοιχείων και ντοκουμέντων αποδεικνύεται γιατί η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει άμεσα το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και να διεθνοποιήσει το θέμα των γερμανικών οφειλών.
«Με ρωτούν συχνά, αν είμαι ο αισιόδοξος», αναφέρει ο συγγραφέας στο επίλογο του βιβλίου του όπου παρατίθενται αναλυτικά όλα τα προαναφερόμενα, «η απάντηση είναι: πρέπει να είμαι».
Στην χθεσινή παρουσίαση στην Λάρισα, για το βιβλίο μίλησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Γελαλής, και ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Χρ. Κόλλιας ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντρέας Γιουρμετάκης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass