29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κριτική σε καπιταλισμό και ΣΥΡΙΖΑ

* Στις 5 - 6 Μαρτίου οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης ενώ μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου κατατίθενται υποψηφιότητες

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2014 3:34 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:43
 «Όλα δείχνουν ότι η καπιταλιστική κρίση θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. και η αντιλαϊκή επίθεση θα δυναμώσει. Η ανάκαμψη που υπόσχεται η κυβέρνηση, αν έρθει, θα είναι αναιμική, θα αφορά στα κέρδη των καπιταλιστών και θα οδηγήσει σε νέα πιο βαθιά κρίση. Η άλλη διαχείριση που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση, δεν αφορά τους εργαζόμενους και τους άνεργους, αλλά διαφορετικές ομάδες καπιταλιστών. Οι συνέπειες σε κάθε περίπτωση για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες θα είναι καταστροφικές και ιδιαίτερα για τη νεολαία» τόνισε, χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές στο πλαίσιο του 29ου συνεδρίου του ΕΚΛ.
 Το συνέδριο έγινε στην αίθουσα «Τ. Τσόγκας» με τον πρόεδρο του ΕΚΛ να καταθέτει πρόγραμμα δράσης, εστιάζοντας στα «βασικά μέτωπα», όπως μεταξύ άλλων, της σταθερής εργασίας, της υπογραφής συμβάσεων, της δημιουργίας «ισχυρού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που θα είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί μαχητικά στην επιθετική στρατηγική του κεφαλαίου και του κράτους» για να τονίσει ως προτεραιότητα «τη μαζικοποίηση των σωματείων» και την «ισχυροποίηση των κλαδικών συνδικάτων».
Προηγήθηκε απολογισμός δράσης, όπου ο κ. Τσιαπλές άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «τον τελευταίο χρόνο εμφανίζεται μια υποχώρηση των αγωνιστικών διαθέσεων, μειωμένης συμμετοχής στα σωματεία.
Σ’ αυτό επέδρασαν ασφαλώς η αύξηση της ανεργίας, το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων, η ένταση της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας, η προσπάθεια χειραγώγησης και υποταγής των εργαζομένων, η απογοήτευση άπειρων από την ταξική πάλη, τμημάτων της εργατικής τάξης, που νόμιζαν ότι με ένα «ντου» θα αλλάξουν τα πράγματα ή και άλλων που δεν βγαίνουν στον αγώνα, γιατί περιμένουν ότι η λύση θα έρθει με μια αλλαγή κυβέρνησης, χωρίς τον δικό τους συνεχή αγώνα, όπως έδειξε η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση, που αποδυνάμωσε τους αγώνες και καλλιέργησε την αναμονή. Αυτό δεν πρέπει να κρύψει και δικές μας αδυναμίες σε σχέση με τη λειτουργία και δράση των σωματείων, τη δουλειά με τους εργαζόμενους» τόνισε ο κ. Τσιαπλές.
Για να αναφερθεί και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζόμενων και ανέργων, που δυναμώνει όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, πρέπει να αποκρουστεί από τους εργαζόμενους και όχι να παρασυρθούν ακόμα μια φορά από τις κάλπικες υποσχέσεις και αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την παραπλανητική εμφάνιση υποψηφίων σε Περιφέρεια και Δήμους, με το προσωπείο του «ανεξάρτητου».
Στελέχη Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, διάφοροι δήθεν «ανεξάρτητοι», που ήταν διοίκηση ή αντιπολίτευση σε περιφέρεια και δήμους και τώρα εμφανίζονται με φιλολαϊκό προσωπείο, εφάρμοσαν ή στήριξαν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε., τον Καλλικράτη και τα μνημόνια σε Δήμους και Περιφέρεια.
Οι εργαζόμενοι, πρέπει να καταδικάσουν στις εκλογές, κόμματα και υποψήφιους, που υπηρετούν το κεφάλαιο και την Ε.Ε., που τους καταδικάζουν στην ανεργία και τη φτώχεια, να δυναμώσουν τη γραμμή της αντίστασης, τον αγώνα για ριζική αλλαγή της εξουσίας».
Ο κ. Τσιαπλές έκανε εκτενή αναφορά στη σημερινή κατάσταση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τη διόγκωση της ανεργίας (στο νομό Λάρισας οι καταγραμμένοι στον ΟΑΕΔ είναι 25.000), τις μειώσεις μισθών, την εκ περιτροπής εργασία, τις πολιτικές στη δημόσια υγεία και πρόνοια, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις διώξεις συνδικαλιστών, το ρόλο των αστικών ΜΜΕ κλπ.
Για να καταλήξει τονίζοντας ότι «μπαίνει ως επιτακτική και άμεση ανάγκη η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος με συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους, μακριά από τις παγίδες της εργατικής αριστοκρατίας, με μέτωπο στην πολιτική των μονοπωλίων, με αγώνες που δεν θα περιορίζονται στην άμυνα, αλλά θα αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων.
Είναι ο μόνος δρόμος για να έχεις νίκες, ανατροπές, αποτελεσματικότητα στους αγώνες. Αυτό προϋποθέτει να ενισχυθεί το ταξικό ρεύμα, στα σωματεία και στους εργαζόμενους, με αποδυνάμωση του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η συσπείρωση και η δράση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων με το ΠΑΜΕ, είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα για το πού θα οδηγηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Χωρίς ισχυρό ΠΑΜΕ δεν μπορεί να υπάρξει ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος.
Αγώνας με το ΠΑΜΕ, δεν σημαίνει διάσπαση, αλλά ενότητα και αγώνας με βάση τα συμφέροντα της δικής μας τάξης. Δεν έχουμε ανάγκη από κινητοποιήσεις εκτόνωσης, αγώνες που υπάρχει απουσία οργάνωσης και προετοιμασίας, χωρίς τη συμβολή των εργαζομένων. Όσοι μιλούν για απεργίες διαρκείας είναι αυτοί που τις σαμποτάρουν γιατί δεν παίρνουν μέτρα επιτυχίας τους, βάζουν ρεπό και αναρρωτική.
Ασφαλώς, χρειάζεται ενότητα των εργατών, όμως αυτή πρέπει να είναι στη βάση των ταξικών συμφερόντων τους και όχι με τους ξεπουλημένους της ΓΣΕΕ που συνειδητά τα προδίδουν τους αγώνες και τα εργατικά συμφέροντα. Τέτοια ενότητα ζητάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μια κόπτονται δήθεν για την αυτονομία του κινήματος και από την άλλη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και κινητοποιήσεις, για να γίνουν κυβέρνηση».
Ο διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε με 90 ψήφους υπέρ (βρέθηκαν 2 κατά και 1 λευκό) όπως και ο οικονομικός απολογισμός. Στο πλαίσιο του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της Ένωσης Γυναικών (ΟΓΕ), ενώ μετά τις ομιλίες αντιπροσώπων, εγκρίθηκαν ψηφίσματα μεταξύ των οποίων και αυτό κατά της λειτουργίας του Ευρωστρατηγείου στη Λάρισα.
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ
Ακολούθησε η εκλογή εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τους Αθ. Βαβάτσικο, Σωτ. Θεοδωράκη, Β. Μπιμπίλη, Στ. Μπλέκο και Γ. Σιώκα, η οποία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας Διοίκησης, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.
Οι εκλογές θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη, 5 και 6 Μαρτίου αντίστοιχα στο ΕΚΛ, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και τις δυο ημέρες. Οι αντιπρόσωποι για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο ασθενείας ή την κάρτα αντιπροσώπου. Διευκρινίζεται πως υποψηφιότητες για τα αξιώματα της Διοίκησης, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, θα γίνονται δεκτές από την εφορευτική επιτροπή την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, τις ώρες 6-8 μ.μ., στο Εργατικό κέντρο Λάρισας, (2ος όροφος).
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass