ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ

Υπαίθριες ψησταριές, ρεφενέ γλέντια

* Τηρήθηκε επεκτεινόμενο το έθιμο των Λαρισαίων επαγγελματιών

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2014 1:22 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:38
Από νωρίς στήθηκαν οι υπαίθριες ψησταριές, στο κέντρο και τις γειτονιές της Λάρισας. Και καθώς κόντεψε το μεσημέρι η κνίσα άρχισε να κανακεύει την όσφρηση αναδυόμενη από αμέτρητες γωνιές της πόλης. Πηγή της, η αυτοσχέδια διάσπαρτη λαϊκή γιορτή της Τσικνοπέμπτης, για να παραχθεί η απαραίτητη γαργαλιστική τσίκνα-πώς αλλιώς θα τιμηθεί η μέρα...
Από την Τετάρτη φυσικά οι προετοιμασίες. Οι μερακλήδες κάθονταν σ΄ αναμμένα κάρβουνα. Έπρεπε να προμηθευτούν όλα τα χρειώδη. Κι η παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα, όλο και απλώνεται αποκτώντας επιπλέον οπαδούς.
Σε πεζόδρομους, σε πεζοδρόμια αλλά και στην άσφαλτο των δρόμων, μπροστά σε μαγαζιά πάσης φύσεως στήθηκαν οι υπαίθριες ψησταριές για τα ρεφενέ μικρά γλέντια της Τσικνοπέμπτης. Συνάδελφοι, γείτονες, φίλοι συνδράμουν ο καθένας με τον τρόπο του. Μπροστά σε εμπορικά καταστήματα, σε καφέ, σε μπαράκια, σε κρεοπωλεία-που διαθέτουν και την α΄ ύλη, σε προποτζίδικα, ακόμη και σε... γραφεία τελετών-να πεθάνει ο χάρος, τα κάρβουνα πήραν φωτιά και τα κρεατικά τη θέση τους από πάνω. Κρασιά και τσίπουρα στην πρώτη γραμμή επίσης, μουσικές από ηχητικά συστήματα που επιστρατεύτηκαν ή και από περιοδεύουσες ορχήστρες σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Μίνι ξεφαντώματα ξεδιπλώνονταν, όσο προχωρούσε το μεσημέρι. Μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα και τις έγνοιες της, μια προπόνηση για τα γλέντια της Αποκριάς που έπονται.
*Φυσικά το επίσημο τσίκνισμα των Λαρισαίων έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες σε ταβέρνες, ψησταριές αλλά και σε σπίτια κι αυλές. Το έθιμο τηρήθηκε δεόντως.
Ζ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass