Κριτική στα πεπραγμένα του δικηγορικού συλλόγου

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2014 22:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:38

«Έχουμε ένα στόχο , μια προσδοκία: Να φτιάξουμε ένα σύλλογο ανοιχτό, ένα σύλλογο που πρωταρχικό του μέλημα θα έχει τον δικηγόρο , τον δικηγόρο που μάχεται για τη δικαιοσύνη, για την ελευθερία για την αξιοπρέπεια του πολίτη. Και ταυτόχρονα μάχεται κατά της κοινωνικής αδικίας, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πρόγραμμά μας, αποτελεί συλλογική δουλειά όλων των υποψηφίων και πρωταρχικό στόχο έχει τον Λαρισαίο δικηγόρο, την

καθημερινότητα του…»

Αυτή την κεντρική ιδέα ανέπτυξε σήμερα το βράδυ σε ομιλία της, στο μέγαρο δικηγόρων Λάρισας, απευθυνόμενη στους συναδέλφους της, η υποψήφια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Μπασδέκη. Παράλληλα, επικέντρωσε την κριτική της στα πεπραγμένα της διοίκησης του συλλόγου, στον τρόπο λειτουργίας των οργών και έκανε προτάσεις για τα θέματα του δικαστικού μεγάρου.

 

Η υποψήφια, μεταξύ άλλων τόνισε: «Όπως ανέφερα και στην δήλωση της υποψηφιότητάς μου, πριν μερικά χρόνια ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του πιο απαισιόδοξου δικηγόρου θα μπορούσε να υπάρξει η σκέψη για την καταιγίδα που θα παρέσυρε το δικηγορικό κόσμο και θα οδηγούσε μεγάλο αριθμό συναδέλφων στον οικονομικό και επιστημονικό αφανισμό.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η ενασχόλησή μου με το Σύλλογο δεν είναι σημερινή. Δεν αποφάσισα ξαφνικά στα 30 χρόνια της δικηγορίας μου να ασχοληθώ με το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας. Οι συνάδελφοι με τίμησαν κατά το παρελθόν και επί 3 τριετίες διετέλεσα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και υπηρέτησα αυτόν και από τη θέση του αντιπροέδρου. Ειχα την τιμή να συνεργαστώ με τρεις προέδρους .

Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα του κλάδου μας, τόσο από τη συνδικαλιστική μου εμπειρία, όσο και από την καθημερινή μου παρουσία στα ακροατήρια.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που με ώθησαν στην ενασχόλησή μου , στην παρούσα χρονική στιγμή να ασχοληθώ με το σύλλογο.

Στην απόφασή μου αυτή δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα ούτε επαγγελματικής μου καταξίωσης, ούτε προσωπικής φιλοδοξίας. Δεν θεωρώ ότι η θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, μπορεί και πρέπει να είναι εφαλτήριο επαγγελματικής και προσωπικής καταξίωσης. Ας μην θεωρούμε το αυτονόητο , δέσμευση. Γιατί για μένα είναι αυτονόητα αυτά τα πράγματα.

Από το βήμα αυτό ο συνυποψήφιός μου και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου , ανέφερε τα πεπραγμένα της προηγούμενης τριετίας .

Παρέλειψε όμως να μας πεί :

1.- ποια ενημέρωση έχουν οι συνάδελφοι για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου μας, όπως είναι το ασφαλιστικό, ο ΛΕΔΕ , ο ΦΠΑ , η ληστρική  φορολόγηση  από το 1ο ευρώ,

2.- ποια ήταν η θέση του Συλλόγου μας και η αγωνιστική του παρέμβαση στη λαίλαπα των ασφαλιστικών εισφορών που ταλανίζει μεγάλη μερίδα συναδέλφων και ιδίως νέων δικηγόρων.

3.- ποια ήταν η παρουσία του συλλόγου μας στην επιβολή του ΦΠΑ και μάλιστα στο υψηλότερο ποσοστό του 23%. Με την επιβολή του σταμάτησε κάθε μορφής αντίδραση. Και όμως είμαστε ο μοναδικός κλάδος που ο ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται. Είμαστε ο μοναδικός χώρος των ελευθέρων επαγγελματιών , που φέροντας το χαρακτήρα του δημόσιου λειτουργού (συλλειτουργού της δικαιοσύνης κατά τον νέο Κώδικα περί Δικηγόρων, που καταβάλουμε ΦΠΑ αλλά δεν μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε άλλη μορφή δραστηριότητας.

Και όμως υπάρχουν κλιμακούμενες  βαθμίδες ΦΠΑ (για παράδειγμα οι ξενοδόχοι υπάγονται στη βαθμίδα του 6%, η εστιάση στο 13%)

Μολονότι ο σύλλογός μας σύρθηκε σε 2χρονη σχεδόν αποχή ( ο μοναδικός σύλλογος στη χώρα) , αμέσως μετά η σημαία του αγώνα υπεστάλη και ακολουθήσαμε  δογματικά το άρμα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης «για την ενότητα»

Και μολονότι τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν , η θέση του δικηγόρου κατέστη δυσχερής

Ποια ήταν η αντίδραση του συλλόγου μας στην φορολόγηση από το 1ο ευρώ με 26% και την προκαταβολή του φόρου για το επόμενο έτος?

Πως είναι δυνατόν νέα παιδιά, (ασκούμενοι δικηγόροι) να μην έχουν ενημερωθεί για την καταβολή εισφορών κατά τον χρόνο της άσκησης και να καταβάλουν με προσάυξηση αυτές κατά την εγγραφή τους στο σύλλογο?

Πως είναι δυνατόν ένα δικαστικό μέγαρο να μην  έχει τουαλέττες για τους δικηγόρους . Ωραίες οι αίθουσες του 2ου ορόφου και ωραία η ηλεκτρονική κάρτα. Όμως αίθουσες χωρίς το απαραίτητο πλέον για κάθε δικηγόρο  εξοπλισμό, ήτοι ένα απλό Η/Υ , ένα ΦΑΞ και ένα πολυκώδικα είναι γυμνές.

Πως είναι δυνατόν να μην διευκολύνεται η καθημερινότητα του δικηγόρου στο ακροατήριο , με την ενημέ3ρωση ανά πάσα στιγμή του εκθέματος με φωτεινό πίνακα , που μάλιστα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με το SITE του συλλόγου και από το γραφείο μας να γίνεται ενημέρωση για την εξέλιξη των ποινικών τουλάχιστον υποθέσεων.

Στο παρα πέντε των δικηγορικών εκλογών , γίνονται εγκαίνια για την ηλεκτρονική μορφή κατάθεσης των δικογράφων. Πιθανός χρόνος εφαρμογής το 2017. Νομικό πλαίσιο ανύπαρκτο.

Πως είναι δυνατόν στους αυτεπάγγελτους διορισμούς, να περιμένουν οι συνάδελφοι στο ακροατήριο για τυχόν διορισμό τους μέχρι το μεσημέρι? Δεν είναι αναξιοπρεπές για  αυτή καθεαυτή την ιδιότητα του δικηγόρου?

Πως είναι δυνατόν να έχει δημιουργηθεί το ΚΕΑΕ και να απειλείται ο δικηγόρος με αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του και με ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης και από υπερασπιστής να γίνεται την ίδια στιγμή κατηγορούμενος? Ποια ήταν η αντίδραση στο επαίσχυντο αυτό μέτρο? Καμία

Δεν θεωρούμε ότι ο δικηγόρος , πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από οποιονδήποτε πολίτη. Θα πρέπει όμως η συνδικαλιστική του ηγεσία να δίδει μάχες καθημερινά, για την ευπρέπειά του. θα πρέπει να δοθεί μάχη με το Ταμείο Νομικών για ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών , ώστε να είναι δυνατή καταβολή τους. Είναι δυνατόν , για να ρυθμίσεις οφειλές ληξιπρόθεσμες να πρέπει να έχεις καταβάλει τις εισφορές του τρέχοντος έτους ή να έχεις καταβάλει ποσό 3.000 ευρώ και στη συνέχεια να μπορείς να ρυθμίσεις?

Όταν το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και οι λοιποί ασφαλιστικοί οργανισμοί δέχονται για τους ασφαλισμένους τους ευνοικές  ρυθμίσεις?

Δεν διαφωνούμε με τις επιστημονικές εκδηλώσεις του Συλλόγου. Θέλουμε όμως αυτές να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θέλουμε οι εκδηλώσεις αυτές κατ’ αρχήν να αναδεικνύουν τα μέλη του Συλλόγου. Τα νέα παιδιά που έχουν διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές και συγγραφική εργασία, πρέπει να αναδεικνύονται από το Σύλλογό τους. Ο σύλλογος θα είναι αυτός που πρώτος θα παρουσιάσει το έργο τους , ο σύλλογος θα είναι αυτός που θα επιβραβεύσει την προσπάθειά τους και τον αγώνα τους . Και τα νέα αυτά παιδιά σε συνεργασία με μεγαλύτερους συναδέλφους θα αναλάβουν εκείνο το κομμάτι που αφορά τον επιστημονικό τομέα. Γιατί αυτά γνωρίζουν  τις απαιτήσεις των καιρών σε επιστημονικό επίπεδο.  Θέλουμε ο σύλλογος να αποτελέσει το φυτώριο των νέων επιστημόνων. Θέλουμε ένα σύλλογο στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι όσοι το επιθυμούν. Επιστημονικές επιτροπές απαρτιζόμενες από παλιούς και έγκριτους δικηγόρους και νέα παιδιά με μόρφωση και διάθεση.

Θέλουμε να προβάλουμε το εμείς και ΟΧΙ ΤΟ ΕΓΩ

 

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Στο πρόγραμμα μας υπάρχουν οι προγραμματικές θέσεις τις οποίες θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε.

Ο βασικός άξονας πορείας μου είναι :

1.- Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Θεωρώ αδιανόητο την μη λειτουργία των οργάνων και δη της Γενικής Συνέλευσης σε ένα κλάδο όπως είναι οι δικηγόροι.

Θεωρώ αδιανόητο να μην είναι ενήμεροι οι συνάδελφοι για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο είτε αυτά άπτονται θεσμικά ζητήματα, είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά. Ο συνάδελφος θα πρέπει να είναι γνώστης και κοινωνός όλων των θεμάτων που τον αφορούν.

Η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να είναι ουσιαστική και δημοκρατική, ώστε με σύνθεση απόψεων και θέσεων να λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι.  Εμείς άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων αλλά με έναν κοινό παρονομαστή, όλοι μάχιμοι δικηγόροι, ενωθήκαμε και καταφέραμε το πρωτοποριακό. Κοινή συνδικαλιστική θέση κοινός μας στόχος ο δικηγόρος ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης και ως επαγγελματίας.

Οι συνεδριάσεις του ΔΣ πρέπει να μεταδίδονται μέσω του site του συλλόγου , ώστε κα΄θε συνάδελφος να γνωρίζει τις θέσεις και τις απόψεις των συμβούλων. Ο δικηγόρος δεν δίδει με την ψήφο του λευκή επιταγή στον εκλεγμένο σύμβουλο. Θα πρέπει κάθε στιγμή να υφίσταται τον έλεγχο για τις απόψεις του και τις θέσεις του.

Δημοσίευση απαραίτητα του ισολογισμού του συλλόγου, για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος και για το τελευταίο ευρώ που δαπανάται

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Πέραν των όσων προανέφερα πρωταρχικός στόχος είναι η επισκευή της αίθουσας του ισογείου, ο εξοπλισμός των αιθουσών του 2ου μεγάρου, τουαλέτες αποκλειστικά για δικηγόρους, δημιουργία ράμπας για ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕς ΑΝΑΓΚΕΣ , φωτισμός στους κοινόχρηστους χώρους τοποθέτηση κυτίων απορριμάτων κλπ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Αμεση ενημέρωση της βιβλιοθήκης

Πρόσβαση του συλλογου σε ψηφιοποιημένες νομικές βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Σεμινάρια σε ετήσια βάση οργανωμένα και με συγκεκριμένη θεματογραφία

Επιστημονικες επιτροπές ανά κλάδο δικαίου, που θα πλαισωθοιύν από μέλη του συλλόγου και όχι μόνο από μέλη του ΔΣ

Διεξαγωγή επιστημονικών εκδηλ΄σωεων υπό τη μορφή πιστοποθημένων σεμιναρίων

Στον  ιστοτοπο του συλλόγου θα υπάρχουν υποδείγματα δικογράφων για κα΄θε τομέα δικαίου (από διαταγή πληρωμής μέχρι αίτηση αναιρέσεως

Συνεργασία με άλλους επιστημονικούς συλλόγους, αλλά πρππ[αντως με οικονομοτεχνικούς και φοροτεχνικούς για άμεση ενημέρωση των συναδέλφων στις φορολογικές αλλαγές.

ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗ . Θα πρέπει να γίνει πεποίθηση του δικηγόρου, αλλά και του πολίτη ότι η απασχόληση είναι πάντοτε αμοιβόμενη. Σε κάθε γραφείο θα πρέπει με δαπάνη του συλλόγου να υπάρχει υπενθύμιση στον εντρολέα ότι υποχρεούται στην καταβολή αμοιβής για την παροχή της νομικής συμβουλής. Θα πρέπει να γίνει πεποίθηση ότι τοι «ΤΖΑΜΠΑ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ ΤΕΛΕΙΩΣΕ»

Ενίσχυση του Συλλόγου αθλουμένω και δημιουργία τμημάτων θεάτρου, μουσικής, χορού

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Αμεση προτεραιότητα η επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει μεγάλη μερίδα δικηγόρων και αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

ΠΡΟΤΑΣΗ

1.- ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ η εφαρμογή των διατάξεων και αποφάσεων για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

2.- ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΊ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΑΣΗΣ (μηχανικοί συμφέρον ταμείου

3.- Να ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ  η λειτουργία του Κ. Ε. Ασφαλιστικών εισφορών)

4.- ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ Τ.Ν. ΓΙΑ ΡΥΜΙΣΕΙΣ

ΔΑΝΕΙΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ

ΛΕΔΕ

 

 

ΝΕΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass