ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Με τα φτυάρια στα χέρια»... οι αρτοποιοί Λάρισας

* Ναι στο ζύγισμα υπό προϋποθέσεις, αλλά «το κατεψυγμένο ψωμί για φρέσκο» δεν θα περάσει ποτέ...

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2014 1:38 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:29
  
Του Γιώργου Νούλη
Την αποφασιστικότητά τους να αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης και συρρίκνωσης του κλάδου μέσω των αλλαγών που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης στην αρτοποιητική νομοθεσία, εξέφρασαν χθες τα μέλη της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας. Η γενική συνέλευση των αρτοποιών, πρώτη της νέας χρονιάς, αναλώθηκε σε συζητήσεις και ενημέρωση για τις εξελίξεις που δρομολογούνται από την υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στις ρυθμίσεις που τους αφορούν, για την τιμολόγηση δηλαδή του ψωμιού που θα γίνεται πλέον με το «ζύγι» και για την άρση των περιορισμών στον τρόπο και τον τόπο διάθεσής του.
Διοίκηση και μέλη διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εξίσωση του κατεψυγμένου ψωμιού με το φρέσκο, τέθηκαν σε αγωνιστική ετοιμότητα «με τα φτυάρια στα χέρια», όπως είπαν χαρακτηριστικά προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και των θέσεων εργασίας του νομού.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ
Αναφερόμενος στο «καυτό» θέμα του κλάδου, ο πρόεδρος της συντεχνίας κ. Αλέξανδρος Γκούλιος έκανε λόγο για «αναίτιο πόλεμο κατά των αρτοποιών», κατέκρινε τους χειρισμούς του Υπ. Ανάπτυξης που με τις αποφάσεις του αναιρεί τον ιδρώτα και τον καθημερινό αγώνα τους, εκτόξευσε βολές κατά του κ. Χατζηδάκη, που τον χαρακτήρισε «παιδί των πολυεθνικών» και εξέφρασε τη γενική δυσθυμία των μελών για την «εκκωφαντική» απουσία των βουλευτών του νομού από τη συνέλευσή τους.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Από την πλευρά του, ο Λαρισαίος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μιχάλης Μούσιος, περιγράφοντας την κατάσταση στον κλάδο τόνισε πως «βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση όλων των εποχών» και εξήγησε πως σύμφωνα με τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης , τα νέα σημεία πώλησης ψωμιού θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «φούρνος» και η εγκατάσταση για την περάτωση ψησίματος κατεψυγμένου ψωμιού (bake off) θα βαφτίζεται «φούρνος της γειτονιάς».
«Ο ισχύον νόμος αναφέρει ρητά ότι η χρήση του όρου «φούρνος» μπορεί να γίνεται μόνο από τα καταστήματα που έχουν την ευθύνη της επιλογής των πρώτων υλών και της συνεχούς παραγωγικής διαδικασίας του άρτου. Οποιοσδήποτε ορισμός που θα δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τον τόπο παραγωγής του άρτου δεν επιτρέπεται. Περιέργως, τη σαφήνεια του νομοθέτη προκειμένου να προστατεύσει τον καταναλωτή ως προς την «καταγωγή» του άρτου, το υπ. Ανάπτυξης τη μεταφράζει ως αδυναμία του νόμου, αγνοώντας την ελληνική πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Μούσιος για να προσθέσει: «Με όλες αυτές τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΑΝ, δίδονται αποκλειστικά προνόμια στα σούπερ μάρκετ. Οι 15.000 Έλληνες αρτοποιοί και οι 140.000 έμμεσα και άμεσα εργαζόμενοι στην παραδοσιακή βιοτεχνική αρτοποιία εκφράζουμε εντονότατα την αντίθεσή μας στις πρακτικές του υπ. Ανάπτυξης και είμαστε πεπεισμένοι πλέον ότι η κυβέρνηση θεωρεί την ελληνική αρτοποιία και τον φούρνο της γειτονιάς περιττές έννοιες, το ψωμί θα μείνει στα χέρια των λίγων και θα γίνει εισαγόμενο προϊόν, όπως και τα περισσότερα τρόφιμα στην Ελλάδα και ότι θα ενισχυθεί η ασυδοσία και η παραπλάνηση του καταναλωτή».
ΝΑΙ ΣΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
Σχετικά με το θέμα του ζυγίσματος, οι αρτοποιοί, όπως τόνισε, δεν έχουν πρόβλημα να ισχύσει, πάρα τα λειτουργικά προβλήματα που θα προκαλέσει, εφόσον αυτό γίνεται παντού και στα σούπερ μάρκετ δηλαδή. «Ωστόσο, επισήμανε, πως η έκθεση δεν προτείνει να ζυγίζεται το ψωμί αλλά να καταργηθούν τα προκαθορισμένα βάρη. Η επιμονή του ΥΠΑΝ στο ζύγισμα μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε επίσης και στα θέματα της κατάργησης είσπραξης της ειδικής εισφοράς στα άλευρα, που αν συμβεί όπως ειπώθηκε, θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό τους Ταμείο όπως και στο ζήτημα της πώλησης του ψωμιού από κάθε επιχείρηση όπως ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία και περίπτερα, που εκ των υστέρων το υπ. Ανάπτυξης δείχνει να κάνει πίσω...
ΑΠΗΥΘΥΝΑΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
Να σημειώσουμε πως στη συνέλευση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωστ. Αγοραστός, ο οποίος συμπορεύτηκε με τα αιτήματα των αρτοποιών, λέγοντας πως οι εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών δεν πρέπει να αποτελούν «θέσφατο» για τη λήψη αποφάσεων, η αντιπεριφερειάρχης κ.Ρένα Καραλαριώτου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημ. Αδάμ ο οποίοι έχοντας σε καθημερινή βάση ενημέρωση για τα προβλήματά τους, έθεσαν εαυτούς στην πρώτη γραμμή στήριξης των διεκδικήσεών τους και ο επίτιμος πρόεδρος της συντεχνίας και νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Φαίδων Ζαμπούρας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη περιφρούρησης του επαγγέλματος και της κοινής συμπόρευσης.
Μετά το πέρας της συνέλευσης, η οποία σημειωτέον διεξήχθη το πρωί στην αίθουσα του ξενοδοχείου «DIVANI PALACE» κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία των μελών της συντεχνίας επισκέφθηκε τους αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας για να εκφράσει τη συμπαράσταση στον αγώνα τους.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass