ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΝΑ «ΑΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ»

Το... φωτεινό υπόγειο της Λάρισας

* Μετά από σειρά ετών αδράνειας, ο Σκακιστικός Σύλλογος κάνει... την κίνησή του. Και νεαροί Λαρισαίοι γεμίζουν ξανά τις σκακιέρες τους...

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2014 21:23 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:29
Του Κώστα Γκιάστα
Ο Γκάρι Κασπάροβ σε κοιτάει με ύφος αυστηρό. Ο Βλαντιμίρ Κράμνικ σαν να σε εξετάζει μέσα από τα ολοστρόγγυλα γυαλιά του. O Βίλελμ Στάινιτς, πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής αυτός, έχει κάθε λόγο να διατηρεί ένα μειδίαμα στο πρόσωπό του βλέποντάς σε. Όλοι τους είναι στην είσοδο ενός ημιυπογείου στο κέντρο της Λάρισας. Σε κορνίζες αλλά αεικίνητοι. Θεματοφύλακες της παγκόσμιας ιστορίας του σκάκι, περιμένουν τις νέες γενιές να κάνουν τις δικές τους κινήσεις.
Ο μικρός Δημήτρης επιλέγει να περάσει καθημερινά την Ανθίμου Γαζή αφήνοντας μερικούς φίλους του να μπούνε στα Ιντερνετ καφέ για να ξεκινήσουν το “All Zombie Must Die” ή να τελειώσουν την πίστα του “Army 2”. Έχει τους λόγους του. Αφού ρίξει μια ματιά σε όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές, χαιρετάει τους δασκάλους του, πετάει την τσάντα του, κρεμάει πρόχειρα το μπουφάν πίσω από την καρέκλα του, μαζεύει τα μανίκια του και ρίχνεται με μανία... στη σκέψη. Για μια ωραία παρτίδα σκάκι με συνομηλίκους του.
Είναι ένας από τους δεκάδες νεαρούς Λαρισαίους που άρχισαν και πάλι να γεμίζουν τις αίθουσες του Σκακιστικού Συλλόγου της πόλης, ο οποίος μετά από ένα μικρό «λήθαργο» δείχνει να ξυπνά ξανά, να έχει όρεξη, μελετώντας τις επόμενες κινήσεις του...
Μπαίνοντας στον χώρο του σκακιστικού συλλόγου συναντάμε τη νέα πρόεδρο Ασημίνα Ερκετζίκη που προσπαθεί να διασχίσει ένα ενθουσιασμένο σμήνος από παιδιά. Μας καλωσορίζει και μας ενημερώνει για τα νέα δεδομένα: «Ο Σκακιστικός της Λάρισας κάνει μια νέα αρχή έχοντας ένα φυτώριο περίπου 50 παιδιών που με την καθοδήγηση και τα μαθήματα που διοργανώνουμε, θα γίνουν ισχυροί σκακιστές στο μέλλον για να πάρουν τη σκυτάλη και να συνεχίσουν το έργο του συλλόγου.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο ευελπιστούμε σε νέα άνθιση του αθλήματος του σκακιού και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διάδοσης και ανάπτυξής του».
Μπαίνοντας στον κυρίως χώρο συναντάμε και δύο δασκάλους να επιβλέπουν τις παρτίδες των παιδιών και να τους επεξηγούν κάθε κίνηση.
- «Κανονικά ιδιαίτερα δηλαδή;» ρωτάμε τον Αστέριο Σκόδρα που εκτελεί χρέη γενικού γραμματέα. «Το σκάκι απαιτεί προσοχή και χρειάζεται αγάπη. Έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά» και βγάζοντας ένα μικρό φυλλάδιο μου διαβάζει περιληπτικά: «Αναπτύσσει δενδρίτες στους νευρώνες του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη και βοηθά στην πρόληψη κατά του αλτσχάιμερ. Αυξάνει τη νοημοσύνη, εξασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, αυξάνει τη δημιουργικότητα και αναπτύσσει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού και πρόβλεψης. Τέλος βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης διάφορων προβλημάτων, μελέτης και τη συγκέντρωση. Όσο η επιστήμη προχωρά, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον εγκέφαλο και βρίσκουμε νέα οφέλη του να παίζεις σκάκι σε αυτόν».
Οι διοικητικοί κ. Γκονέλας και Ζαρδούκας είναι αυτοί που ανέλαβαν να μας περιγράψουν τα της διαδικασίας που ακολουθούν όλοι αυτοί οι πιτσιρικάδες που βρίσκονται στην αίθουσα. Εγώ πάλι θέτω το απλό: «Τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί τώρα με το σκάκι;». Χαμογελώντας μου λέει ευγενικά: «Να αγοράσει καταρχήν μια σκακιέρα με κομμάτια. Προαιρετικά να αγοράσει σκακιστικό ρολόι ώστε να μπορεί να παίζει σκάκι με φίλους και γνωστούς με χρόνο. Να κάνει εγγραφή στον σύλλογο και να παρακολουθήσει μαθήματα αρχαρίων ή προχωρημένων για ενηλίκους. Αν είναι πιο προχωρημένος μπορεί να πάρει μέρος στα τουρνουά του συλλόγου, στο πρωτάθλημα ή το κύπελλο ή στα τουρνουά που διοργανώνει η ΕΣΣΚΕ. Επίσης μπορεί να αγοράσει κάποιο βιβλίο για σκάκι είτε από βιβλιοπωλείο, είτε από το internet. Η βιβλιογραφία του σκακιού είναι τεράστια γι' αυτό θα πρέπει να κάνει επιλογή τι του αρέσει. Υπάρχουν ακόμα πολλά sites στο διαδίκτυο με δωρεάν εγγραφή όπου μπορεί να παίξει live σκάκι με παίκτες από όλον τον κόσμο. Επίσης τις ώρες που λειτουργεί ο σύλλογος να έρχεται να παίζει σκάκι με άλλα μέλη του συλλόγου».
Η ώρα περνάει όμως και η χαμηλοτάβανη έδρα του συλλόγου αρχίζει να γίνεται από λίγο έως πολύ αφόρητη. Η Μίνα Ερκετζίκη καταλαβαίνοντάς με, με βγάζει από τη δύσκολη θέση: «Ο χώρος, λέει, πρέπει να είναι ευάερος, ενιαίος και ανοιχτός. Επίσης καλό είναι να είναι ψηλοτάβανος. Το σκάκι ως πνευματικό άθλημα χρειάζεται έναν χώρο που να δημιουργεί πνευματική ανάταση. Έτσι κάθε αγωνιστική δραστηριότητα αποδίδει τα βέλτιστα και στη σωματική-ψυχική υγεία και στη σκακιστική δραστηριότητα του παίχτη. Δεν επαρκεί επίσης για τη διοργάνωση τουρνουά και διάφορων σκακιστικών συναντήσεων».
Μα δε χρειάζεται να ανησυχούν όμως οι άνθρωποι του Σκακιστικού, σκέφτηκα. Μπορεί να βρίσκονται σε ένα υπόγειο αλλά με τόσα λαμπερά μυαλουδάκια εδώ μετατρέπεται αυτόματα στο πιο «φωτεινό» υπόγειο της Λάρισας....
 
ΠΗΛΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ: ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ, ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Η πρώτη «βαριάντα» της πόλης
 
Είναι 85 ετών αλλά με διαύγεια πνεύματος που θυμίζει «νεαρό». Η επί σειρά ετών ενασχόλησή του με το σκάκι του έχει δώσει δροσερό αέρα σκέψης.
Ο Πηλέας Μακρής είναι ο άνθρωπος που έφερε το σκάκι στη Λάρισα με οργανωμένο τρόπο. Πρόεδρος για 46 ολόκληρα χρόνια του Σκακιστικού Συλλόγου και ένας εκ των ιδρυτών του. Από το 1959 ως και το 2005. Πόσα να θυμηθεί και πόσα να εξιστορήσει.
«Τη δεκαετία του 1950 παίζαμε στο καφενείο «Πανελλήνιο» στην κεντρική πλατεία. Εκεί ήταν ο Γαύρος και ο Ναούμ με τον δεύτερο να είναι σπουδαίος σκακιστής. Μας παραχώρησαν το δεξί μέρος του καφενείου. Εκεί ερχόταν και ο δικηγόρος Βασαρδάνης που εκτός από σκακιστής είχε και έφεση στον λόγο. Αποφάσισε να μας συντάξει το καταστατικό. Μαζί ερχόταν και ο μηχανικός Γιώργος Καρδοματέας, βαθύς γνώστης του σκακιού. Αυτός μας έδωσε τα πρώτα «φώτα». Προστέθηκαν ο έμπορος Αλέξανδρος Κουτσουβέλης, ο γιατρός Μιχάλης Γρηγοριάδης που έκανε και μια σπουδαία δωρεά. Αυτός ήταν μεταξύ άλλων ο πρώτος πυρήνας του πνευματικού αυτού αθλήματος στη Λάρισα».
...Η πρώτη γενική συνέλευση έγινε τον Ιανουάριο του 1959 σε μια αίθουσα πάνω από τον τότε κινηματογράφο "ΟΡΦΕΑ" (Κούμα 1). Πάνω από 100 άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις.
...Σκοπός μας ήταν τότε να διαδώσουμε το σκάκι και να τραβήξουμε τη νέα γενιά από τις άσχημες συνήθειες.
... Είχαμε συμμετοχή στην Α’ Εθνική και γενικά είχαμε σπουδαίους παίκτες όπως οι Καρδοματέας, Κουτσουβέλης, Κολοκοτρώνης, Μακρής, Ζαχαρακόπουλος, Τσιάρας».
*Ο κ. Πηλέας Μακρής με τη σύζυγό του Αγαθή έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και τα οποία στη συνέχεια τους χάρισαν έξι εγγόνια. «Κατάφερε να ακολουθήσει κανένας τον δρόμο σας κ. Πηλέα;» τον ρωτήσαμε: «Τα δύο μου τα κορίτσια πήραν μέρος και σε αγώνες. Αυτό όμως είναι να το έχεις μέσα σου» και ο κ. Μακρής το είχε για τα καλά μέσα του και έδωσε όλη του τη ζωή στο σκάκι.
ΑΛΛΟΙ ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Ζητήσαμε από τον Σκακιστικό Σύλλογο Λάρισας να μας κάνει μια μικρή αναφορά και σε άλλους σκακιστές που σημείωσαν επιτυχίες στο παρελθόν και αυτοί που αναφέρθηκαν ήταν: Δαλαμπύρας Δημήτρης, Μιχαλόπουλος Κώστας, Ζησόπουλος Θανάσης και νεότεροι όπως Θωμάς Μίχος, Γκουντιντάς Αντώνης, Σκαπέρδας Σωτήρης, Γκουντιντάς Μπάμπης, Βουλάγκας Γιάννης, Ελευθερίου Κώστας, Ελευθερίου Φώτης, Πυργίδης Πάνος, Μαμμωνάς Δημοσθένης, Μπουρνάκας Αλέξης, Σκόδρας Στέργιος, Λόκας Γιώργος, Λιάκος Δημήτρης αλλά και γυναίκες σκακίστριες όπως οι Καραγιάννη και Χριστοδούλου.  Τα τελευταία χρόνια η ομάδα του συλλόγου στελεχώνεται από ισχυρούς σκακιστές όπως οι: Αγγελής Μιχάλης, Κόγιας Κώστας, Τζίντζιος Γιώργος, Λιάκος Δημήτρης. Στον διοικητικό τομέα ανέφεραν πως μεγάλη ήταν η συμβολή των Μακρή Πηλέα και Μιχάλη Παπαδάκη που κατάφεραν να λύσουν το οξύ στεγαστικό πρόβλημα του συλλόγου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass