ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Πάφ και πενηντάρικο» για τους καπνιστές, πεντακοσάρικο για τους καταστηματάρχες!

* Θετική η πρώτη ανταπόκριση πελατών και καταστηματαρχών ενώ όπου έγινε ενημέρωση εφαρμόζεται ο νόμος

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2014 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:24
Εντείνονται οι έλεγχοι, από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του νομού, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Μέχρι σήμερα και στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων που έχει η Διεύθυνση Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό, έχουν ελεγχθεί δεκάδες καταστήματα (καφέ, ουζερί, σουβλατζίδικα κ.ά.) τόσο στη Λάρισα όσο και στον υπόλοιπο νομό, έλεγχοι από τους οποίους δεν έχουν προκύψει ακόμη πρόστιμα, είτε σε καταστηματάρχες είτε σε πελάτες – καπνιστές, αφού σε πρώτη φάση επιλέχθηκε η τακτική της ενημέρωσης για να ακολουθήσουν βεβαίως τα πρόστιμα, με τη νομοθεσία να προβλέπει ακόμη και ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Ωστόσο η ανταπόκριση και των καταστηματαρχών αλλά και των πολιτών, αποδείχθηκε θετική και ήδη αρκετά καταστήματα στη Λάρισα εφαρμόζουν το νόμο, προχωρώντας ήδη στην τοποθέτηση σήμανσης ενημερώνοντας παράλληλα τους πελάτες τους πως, απαγορεύεται το κάπνισμα.
Οι έλεγχοι είναι ενταγμένοι σε εγκύκλιο της υφυπουργού Υγείας Ζέττα Μακρή η οποία ουσιαστικά ενεργοποίησε προηγούμενη νομοθεσία (νόμοι 3730/08 και 3868/10 όπως και εγκυκλίων που εκδόθηκαν στη συνέχεια από μεταγενέστερους υπουργούς Υγείας).
Ετσι όποιος βρεθεί να καπνίζει σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λάρισα θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 50 ευρώ ενώ πρόστιμο 600 ευρώ θα πληρώσει ο καταστηματάρχης, με το πρόστιμα για το κατάστημα να διπλασιάζονται και να τριπλασιάζονται στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου η παράβαση. Τα πρόστιμα διαφοροποιούνται (500 ευρώ) μόνο για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (και όχι για τους καπνιστές) σε δημοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων.
Η συνέχεια βεβαίως του μέτρου θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση των ελέγχων στο μέλλον, μιας και υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο της «ξεχασμένης» νομοθεσίας με ελέγχους να ατονούν με τον καιρό, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
Όπως οι περισσότεροι νόμοι έτσι και οι αντικαπνιστικοί έχουν τα δικά τους «παραθυράκια» μιας και με εγκύκλιο του πρώην υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου το κάπνισμα επιτρέπεται σε καζίνο και σε κέντρα διασκέδασης με εμβαδό 300 μ2. Για αυτή την κατηγορία επιβάλλεται απλά ειδικός φόρος, που αντιστοιχεί σε 55 λεπτά επί των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος και επί των ημερών λειτουργίας.
Επιφυλάξεις διατυπώνονται επίσης και για τα ουσιαστικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της νομοθεσίας και σε ότι αφορά τη μείωση των καπνιστών και των βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία, με δεδομένο ότι όλα σχεδόν τα καταστήματα διαθέτουν εξωτερικούς χώρους για καπνιστές ενώ με την βελτίωση των καιρικών φαινομένων, οι καπνιστές είναι προφανές ότι θα επιλέξουν τους εξωτερικούς χώρους.
Προς το παρόν πάντως, το Υπουργείο Υγείας ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι ενώ προχθές η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, με νεότερη εγκύκλιό της, ζητά από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, αναλυτική κατάσταση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ειδικότερα, ζήτησε τον αριθμό των κλιμακίων ελέγχων και των διενεργηθέντων ελέγχων, καθώς και τον αριθμό και το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί.
Σημειώνεται πως το πρόστιμο για όλους όσοι βρεθούν να καπνίζουν σε νοσοκομεία και σχολεία ανέρχεται στα 100 ευρώ ενώ με 500 ευρώ πρόστιμο τιμωρείται ο διευθυντής τους. Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημέρωσε ήδη υγειονομικές και εκπαιδευτικές μονάδες του νομού για το νέο καθεστώς.
Από τους μέχρι τώρα ελέγχους στο νομό διαπιστώθηκε το ήδη γνωστό, ότι δηλαδή τα περισσότερα καταστήματα δεν διέθεταν σήμανση ή το προβλεπόμενο βιβλίο αναφοράς ενώ στα τραπεζοκαθίσματα υπήρχαν τασάκια.
Αυτό ωστόσο που θεωρείται ενθαρρυντικό αφορά στο γεγονός ότι, μετά και την ενημέρωση που έγινε από κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας Λάρισας, τα καταστήματα εφαρμόζουν το νόμο, με τους καταστηματάρχες να μη δείχνουν διατεθειμένοι να ρισκάρουν με τα πρόστιμα, λόγω και της οικονομικής ύφεσης σημειώνοντας την ανάγκη εφαρμογής του νόμου χωρίς διακρίσεις.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass