«ΜΑΣΤΙΓΑ» ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ, ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

«Νάρκες» τριγύρω μας...

* Χρηματικές ποινές από 100 μέχρι 300 ευρώ, για παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2014 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:21
Της Λένας Κισσάβου
Υπάρχουν περιοχές στη Λάρισα, που οι άνθρωποι τις διανύουν, σκυφτοί, με τα μάτια «καρφωμένα» στο έδαφος. Διέρχονται από αυτές, προσεκτικά, με αργό βήμα, κοιτώντας γύρω τους κάθε πιθαμή που θα πατήσουν. Παιδιά που δεν μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι τους σε παιδικές χαρές της Λάρισας. Γονείς που αναζητούν απεγνωσμένα έναν υπαίθριο παιδότοπο για τα παιδιά τους, όπου να μη κινδυνεύουν να... μολυνθούν.
Όλες αυτές οι συμπεριφορές πολιτών, πηγάζουν από μια «απειλή», που βρίσκεται σε πολλά σημεία της πόλης. Η απειλή των περιττωμάτων δεσποζόμενων σκυλιών, που δημιουργείται από την αδιαφορία κάποιων ασυνείδητων φιλόζωων ιδιοκτητών τους. Αυτοί, βγάζουν βόλτα τους αγαπημένους τετράποδους φίλους τους, αναζητώντας ένα μέρος για να αφοδεύσουν. Ποιο θα είναι αυτό; Οπουδήποτε. Στη διάρκεια της βόλτας τους, κάπου κοντοστέκονται. Κοιτούν γύρω τους και παρατηρούν αν τους βλέπει κανείς. Αν βεβαιωθούν πως δεν τους βλέπει... κανένα μάτι, αφήνουν τότε το σκυλί τους να κάνει την... ανάγκη του. Έπειτα φεύγουν γρήγορα, χωρίς να εκπληρώσουν την υποχρέωση που έχουν, να μαζέψουν οι ίδιοι τα περιττώματα του σκυλιού τους.
Οι ιδιοκτήτες σκυλιών, που συμπεριφέρονται έτσι, τείνουν να γίνουν μάστιγα στην πόλη και φυσικά δεν ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία.
Οι παιδικές χαρές δε και οι χώροι πρασίνου, είναι από τα αγαπημένα τους μέρη, τα οποία επισκέπτονται τακτικά, γνωρίζοντας μάλιστα ποιες είναι οι ώρες, που δεν θα υπάρχει τριγύρω κόσμος, για να μειώσουν τις πιθανότητες να τους δει κάποιος και να τους κάνει παρατήρηση.
Επίσης, υπάρχουν πεζοδρόμια συνοικιών της Λάρισας, με δέντρα κατά μήκος τους, τα οποία δεν θα τα βρεις ούτε μια μέρα χωρίς περιττώματα σκυλιών. Το χειρότερο δε, είναι ότι κάποια από αυτά βρίσκονται έξω από σχολεία, που καθημερινά περνούν δεκάδες παιδιά.
Σκηνές λογομαχίας μεταξύ Λαρισαίων, για τέτοιες συμπεριφορές, έχουν εξελιχθεί ουκ ολίγες φορές. Αλλά δυστυχώς συμμόρφωση δεν υπάρχει, καθώς οι ιδιοκτήτες με τα σκυλιά τους, θα αλλάξουν διαδρομή, όταν «πέσουν» πάνω σε κάποιον που τους παρακολουθεί και τους κάνει παρατήρηση, αντί να πράξουν αυτό που επιβάλλεται: Να μαζέψουν σε σακούλα τις ακαθαρσίες του ζώου τους και ακολούθως να την πετάξουν σε πράσινο κάδο.
Ναι, είναι καλό να έχει κάποιος να φροντίζει έναν τετράποδο σύντροφο, αλλά γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα λειτουργεί εις βάρος των συνανθρώπων του, μολύνοντας τους χώρους από όπου περνά μαζί του.
Κι αυτό σίγουρα μπορούν να του το υπενθυμίσουν τα πρόστιμα που θα του επιβληθούν, με μια καταγγελία και τα οποία είναι «τσουχτερά» σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στο νόμο για τα κατοικίδια, και ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Βάση λοιπόν των προστίμων που προβλέπει ο νόμος περί κατοικίδιων ζώων:
-Απουσία αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, ο παραβάτης πληρώνει 100 ευρώ
-Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης: 300 ευρώ
-Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου: 300 ευρώ
-Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου :300 ευρώ
-Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα: 300 ευρώ
-Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο: 500 ευρώ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass