ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Β’ ΦΑΣΗ ΣΤΟ «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ»

10,8 εκατ. ευρώ για το θέατρο ΟΥΗΛ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2014 20:52 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:19
  
Να ανάψουν επιτέλους οι προβολείς στη σκηνή του θεάτρου ΟΥΗΛ, ευελπιστεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαρισαίων η οποία, με σκοπό την αποπεράτωση του έργου, κατέθεσε πρόταση για ένταξη της δεύτερης φάσης στο ΕΣΠΑ.
Η εκτέλεση του έργου έχει παγώσει από τον Ιούλιο του 2009 (η πρώτη φάση δημοπρατήθηκε το 2007 μέσω του Γ’ ΚΠΣ) και οι ελπίδες για την αποπεράτωση του έργου αναζωπυρώνονται μετά την υποβολή του τεχνικού δελτίου μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης για ένταξή του στο ΕΣΠΑ, ένα έργο προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ.
Το «Προσκήνιο Πολιτισμού στη Λάρισα» όπως ονομάζεται το έργο, στη διασταύρωση των οδών Κουμουνδούρου και Ανθ. Γαζή, παραμένει ημιτελές εδώ και πέντε χρόνια ενώ η πρώτη του φάση, ουσιαστικά περιελάμβανε την κατασκευή του κτιρίου (εξωτερικά) αν και τα τελευταία χρόνια, η επίσης ημιτελής, αίθουσα του ισογείου χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις.
Η πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου και το θέατρο ΟΥΗΛ να αποτελέσει εστία πολιτισμού. Η δεύτερη φάση του έργου, αφορά στην ολοκλήρωση του κτιρίου εσωτερικά, η οποία εκτός από τις οικοδομικές εργασίες περιλαμβάνει και τις εργασίες της σκηνής καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
ΕΚΘΕΣΗ
Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνεται και στην τεχνική έκθεση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών «το κτίριο συνολικής δόμησης 4.530 τ.μ. τοποθετείται κεντρικά στο οικόπεδο, αφήνοντας το μεγαλύτερο τμήμα ακάλυπτου χώρου προς την Κουμουνδούρου ώστε να διαμορφωθεί σε πλατεία που θα συνδυαστεί με την είσοδο του θεάτρου και τη μελλοντική προτεινόμενη πεζοδρόμηση της οδού.
Στο ισόγειο (η κεντρική είσοδος του κτιρίου γίνεται από την οδό Κουμουνδούρου) διαμορφώνεται ένας μεγάλος χώρος 160 τ.μ. με δύο κλιμακοστάσια και δύο ανελκυστήρες που οδηγούν στον Α΄ όροφο που βρίσκεται η είσοδος του θεάτρου, ενώ διαμορφώνεται και μία μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (αίθουσα εκθέσεων, εκδηλώσεων κ.α.) εμβαδού 570 τ.μ..
Στον Α΄ όροφο βρίσκονται η σκηνή και η πλατεία του θεάτρου χωρητικότητας 329 +37 θέσεων ενώ η σκηνή είναι εμβαδού 410 τ.μ. Στον Β’ όροφο διαμορφώνεται ο εξώστης της αίθουσας του θεάτρου χωρητικότητας 159 θεατών. Στον Γ’ όροφο προβλέπονται χώροι γραφείων για τον διευθυντή και τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ, χώρος συσκέψεων, ταινιοθήκης, βιβλιοθήκης και βοηθητικοί χώροι».
«Η Β’ φάση, προστίθεται στην τεχνική έκθεση, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του εσωτερικού του κτιρίου, η οποία εκτός από τις οικοδομικές εργασίες περιλαμβάνει και τις εργασίες της σκηνής καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Η μελέτη του κτιρίου καθώς και τα υλικά που έχουν επιλεγεί πληρούν τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ώστε να επιτυγχάνονται οι ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10.850.000 ευρώ».
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ
Σε ό,τι αφορά τώρα στη σκοπιμότητα του έργου, από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, σημειώνεται πως «με την Α΄ Φάση του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ, κατασκευάστηκε ο φέρων οργανισμός, το κέλυφος του κτιρίου και η ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Η ολοκλήρωση του έργου θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης δημιουργώντας ένα πόλο έλξης σημαντικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν μέχρι σήμερα στην υπάρχουσα υποδομή της πόλης (θέατρο πρόζας, λυρικό θέατρο, χορός, συναυλίες, διαλέξεις, συνέδρια κ.α.)».
ΜΕΓΑΡΟ
Επισημαίνεται επίσης ότι «το κτίριο είχε επιλεγεί, αφού μελετήθηκε από τη διοίκηση της Λυρικής Σκηνής για να ενταχθεί στο πανελλαδικό Δίκτυο Λυρικών Σκηνών. Το Προσκήνιο Πολιτισμού θα αποτελέσει το θεσσαλικό «Μέγαρο Μουσικής» στα πρότυπα αυτών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Από τα αναμενόμενα οφέλη της πράξης το πιο σημαντικό είναι η αναβάθμιση των ελάχιστων παρεχόμενων έως τώρα πολιτιστικών υπηρεσιών, εξαιτίας της έλλειψης του ανάλογου χώρου, με τη δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου ανάλογου του μεγέθους της πόλης αλλά και της μακροχρόνιας προσφοράς της στον πολιτισμό της χώρας.
Νέοι άνθρωποι, παιδιά και γενικά όλοι αυτοί που αγαπούν, παρακολουθούν και προάγουν τα πολιτιστικά δρώμενα θα έχουν άμεση ωφέλεια από την ολοκλήρωση του έργου. Ταυτόχρονα το οικονομικό όφελος της πόλης θα είναι πολύ μεγάλο, μέσω της πολύπλευρης παρέμβασης του «Προσκηνίου Πολιτισμού» στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης αλλά κατ’ επέκταση και όλης της Θεσσαλίας».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass