ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΧΩΡΕΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ

«Όχι» δημοτικές μαζί με τις ευρωεκλογές λέει η ΚΕΔΕ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2014 1:13 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:43
Του Γιώργου Μακρή
Σαφέστατο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση (κυβέρνηση και κόμματα) να μην συμπέσουν οι ευρωεκλογές με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, άρα να μετατεθούν χρονικά οι αυτοδιοικητικές εκλογές, έστειλε χθες η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης ο οποίος μαζί με τις ευχές για τη νέα χρονιά έθιξε το ζήτημα στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης για το 2014 υπενθυμίζοντας ότι η ΚΕΔΚΕ ήταν αντίθετη όταν ψηφίστηκε ο νόμος του «Καλλικράτη» που προβλέπει την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογές.
«Μ’ αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται και ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης», επισήμανε και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία να έχει ταυτόχρονα ευρωεκλογές και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτή είναι η πρωτοτυπία της Ελλάδας. Ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο που ήταν η περίοδος προσαρμογής και υλοποίησης του «Καλλικράτη», την πρώτη περίοδο θα έπρεπε να έχουμε πέντε χρόνια κι όχι κουτσουρεμένη θητεία.
Δεν εισακουστήκαμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση κι είναι αυτονόητο ότι εμείς θα δυσκολευτούμε να περάσουμε τα μηνύματά μας αφού την ίδια στιγμή στη διπλανή πλατεία θα υπάρχει ένα άλλο μήνυμα για το τι Ευρώπη θέλουμε», σημείωσε ο κ. Κ. Ασκούνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης, αφού εξέφρασε τη συμφωνία του με τις θέσεις του κ. Κ. Ασκούνη να μην συμπέσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις, είπε ότι «είναι ευκαιρία να το θέσουμε ξανά, τεκμηριωμένα προς κάθε κατεύθυνση».
Ο κ. Κ. Τζανακούλης χαρακτήρισε «κολοβή» την τρέχουσα περίοδο στην αυτοδιοίκηση και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών που διαμόρφωσε τον «Καλλικράτη» κ. Γιάννη Ραγκούση, τον οποίο αξιολόγησε ως «έναν από τους χειρότερους υπουργούς Εσωτερικών.
Όταν συζητούνταν ο νόμος του «Καλλικράτη» ήμουν πρόεδρος της επιτροπής της τότε ΚΕΔΚΕ και ουδέποτε μας έκανε την τιμή να έλθει να μας ακούσει ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης», είπε χαρακτηριστικά προκειμένου να καταδείξει ότι η απόφαση για την «κολοβή» θητεία των 3,5 ετών ήταν μονομερής απόφαση της τότε κυβέρνησης (του ΠΑΣΟΚ) χωρίς τη συμφωνία των αιρετών της αυτοδιοίκησης.
«Εσκεμμένα γίνονται οι εκλογές μαζί και καταλαβαίνετε όλοι τι εννοώ…», πρόσθεσε και καταφέρθηκε εναντίον του κ. Ι. Ραγκούση και για το γεγονός ότι διαφώνησε με το να διεξαχθεί ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις 18 Μαϊου. «Βγήκε ο κ. Ραγκούσης και το είπε σαν να μην γνωρίζει ότι αν θέλει η κυβέρνηση το ρυθμίζει με μια απλή νομοθετική ρύθμιση», είπε ο κ. Κ. Τζανακούλης κι αφού εξέφρασε τη διαφωνία του και με το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών ξεκαθάρισε: «Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να συμπίπτουν με τις τοπικές. Δεν το συζητάω».
ΔΑΝΕΙΑ
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Α. Αντωνόπουλο το κοινό πρόγραμμα συνεργασίας του πιστωτικού οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση δημοτικών έργων με ανταποδοτικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αντωνόπουλος είναι διαθέσιμα προς δανεισμό καταρχήν, 200 εκ. ευρώ, με χαμηλά επιτόκια, ήτοι 3,32% για το κυμαινόμενο και 5,26% για το σταθερό, 25ετούς διάρκειας.
Τα έργα, μικρά ή μεγάλα, που μπορούν να ενταχθούν αφορούν μεταφορές, οδικό δίκτυο, χώρους πρασίνου, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, οδοφωτισμού κ.ά.
Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να ενταχθούν και υπερχρεωμένοι δήμοι, εφόσον όμως πρόκειται για έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Τα έργα μπορούν να χρηματοδοτούνται στο 100% του προϋπολογισμού τους. Σε περίπτωση που το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση από το παραπάνω πρόγραμμα και το ΕΣΠΑ, δεν μπορεί να ξεπερνά το 90% του προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο 10% θα μπορεί να καλύπτεται από το ΤΠΔ. Σε περίπτωση που το έργο δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, η ΕΤΕ θα χρηματοδοτεί το 50% και το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΠΔ.
Στο πρόγραμμα αυτό υπάρχει ειδική πρόνοια χρηματοδότησης των δήμων για εκπόνηση μελετών – που θα γίνεται σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ.
Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων προβλέπεται στα 25 έτη ενώ για την υλοποίηση των έργων τα τρία έτη.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass