ΕΝΕΔΡΕΣ ΚΑΙ ΟΔΟΜΑΧΙΕΣ ΣΕ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ

Οι Λαρισαίοι μαχητές του …Σαββατοκύριακου

* Πώς το Airsoft έγινε μόδα και στην πόλη μας

Δημοσίευση: 25 Δεκ 2014 10:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:28

Του Δημήτρη Βάλλα

Είναι όλοι τους καθημερινοί άνθρωποι, φοιτητές,  επιστήμονες, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, αυτό που λέμε οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας.

Όμως τα Σαββατοκύριακα μεταμορφώνονται σε παράξενους μαχητές, και μέσα σε χαράδρες, βουνά και εγκαταλελειμμένα κτίρια δίνουν οδομαχίες, γίνονται ελεύθεροι σκοπευτές, κομάντος και σκληροί εκτελεστές!

Είναι οι …μαχητές του weekend με στολές παραλλαγής, γιλέκα μάχης προστατευτικά γυαλιά και κράνη, όμως τα όπλα τους, αντί για φονικές σφαίρες ρίχνουν πλαστικές μπίλιες και αντί για …μπαρούτι χρησιμοποιούν πεπιεσμένο αέρα!

Η Λέσχη Αεροσφαίρισης Λάρισας

Αλλά, ας δούμε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει με όλα αυτά μιλώντας με δύο νέα παιδιά, τους υπεύθυνους της λέσχης,  τον Δημήτρη Δαδιώτη και τον Γιάννη Θεολόγη …

«Μη σε τρομάζουν οι στολές και τα όπλα, είναι ψεύτικα, θα μας πουν, πρόκειται για το λεγόμενο Airsoft, που είναι συγχρόνως και άθλημα και χόμπι και παιχνίδι για όλες τις ηλικίες.

Η λέσχη μας άρχισε να δραστηριοποιείται από το 2012 και έχουμε περίπου 50 μέλη από 18 μέχρι όσο μπορεί κανείς να αισθάνεται νέος,  έχουμε και κορίτσια, όμως πρόκειται για αγορίστικο παιχνίδι.

Το παιχνίδι, είναι ομαδικό και κυρίως επιλέγονται περιοχές σε βουνά, σε δάση, αλλά και έρημα κτίρια, όπως παλιά εργοστάσια κ.λπ. Τα όπλα που είναι απομιμήσεις ρίχνουν μπίλιες πλαστικές που είναι βιοδιασπώμενες και μετά από μία βροχή διαλύονται και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Όποιος χτυπηθεί βγαίνει από το παιχνίδι και είναι θέμα τιμής να παραδεχτεί ότι η μπίλια τον ακούμπησε…

Πολλοί λένε ότι το παιχνίδι μας προωθεί τον πόλεμο, όμως, όσο και εάν φαίνεται παράξενο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο μέσος όρος ζωής σε ένα σενάριο μάχης είναι περίπου 10-15 λεπτά, και αυτό σε κάνει να εκτιμήσεις τη ζωή και να φανταστείς τι ακριβώς σημαίνει πόλεμος και ποιές είναι οι ολέθριες συνέπειές του…».

Ας είναι και έτσι λοιπόν,  τώρα υπάρχουν βέβαια και πολλές λεπτομέρειες, καθώς όλα ξεκίνησαν από τη μακρινή Iαπωνία:

Το Airsoft ως άθλημα ξεκίνησε στην Ιαπωνία στις αρχές του1980. Η κατοχή όπλων στην Ιαπωνία ήταν παράνομη αλλά παράλληλα υπήρχε αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτά, γεγονός που έκανε μια εταιρεία να ξεκινήσει την παραγωγή αντιγράφων όπλων που λειτουργούσαν με ελατήριο και τα οποία εκτόξευαν πλαστικά σφαιρίδια μεγέθους 6mm. Ορισμένοι επιμένουν ότι το Airsoft προέρχεται από το paintball (χρωματοσφαίρηση). Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ‘80, το άθλημα εμφανίστηκε σε γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας όπως στο Χόνγκ-Κονγκ, την Κορέα, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες. Το Airsoft εμφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη στα μέσα του 1990 και μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει να αναπτύσσεται στη Δύση.

 Τα όπλα Airsoft είναι γνήσια αντίγραφα κλίμακας 1:1 των πραγματικών όπλων και εκσφενδονίζουν στρογγυλές, πλαστικές σφαίρες μεγέθους 6mm γνωστές και ως «BBs» οι οποίες εξέρχονται από την κάνη του όπλου με συμπιεσμένο αέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα όπλα Airsoft μοιάζουν σε όψη και λειτουργικότητα με το πραγματικό όπλο του οποίου αποτελούν γνήσιο αντίγραφο.

Υπάρχουν 3 βασικά είδη όπλων Airsoft: Τα αυτόματα ηλεκτροκίνητα (AEGs), Αερίου και Ελατηρίου.

Το πιο δημοφιλές είδος είναι το αυτόματο-ηλεκτροκίνητο όπλο η δημιουργία του οποίου οδήγησε εν μέρει και στην απογείωση του αθλήματος μέχρι τα τέλη του 1990. Στην ουσία ένα αυτόματο – ηλεκτροκίνητο τροφοδοτείται από μια ενσωματωμένη μπαταρία (Ni-Cad) (παρόμοια με τα τηλεχειριζόμενα αυτοκίνητα), η οποία τροφοδοτεί ένα μοτέρ που περιστρέφεται στο εσωτερικό του όπλου και με τη σειρά του συμπιέζει και απελευθερώνει ένα πιστόνι το οποίο μετά δημιουργεί μια έκρηξη αέρα η οποία απαιτείται για να εκσφενδονιστεί το πλαστικό σφαιρίδιο από την κάνη του όπλου.

 Εάν κάποιος παίχτης δεχθεί πλαστικό σφαιρίδιο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός του, του αεροβόλου του, της ένδυσής του ή του εξοπλισμού του, θεωρείται «εκτός παιχνιδιού» και επιστρέφει σε κάποια Ζώνη Ασφαλείας, σύμφωνα με το εκάστοτε σενάριο του παιχνιδιού.

(Παραλλαγή του παραπάνω κανόνα. Ισχύει κατόπιν συμφωνίας όλων των παιχτών). Εάν ένας παίχτης δεχθεί βολή πάνω στο αεροβόλο του, εφόσον έχει εφεδρικό αεροβόλο μαζί του, φωνάζει «όπλο εκτός», το αεροβόλο που "χτυπήθηκε" βγαίνει εκτός παιχνιδιού και συνεχίζει το παιχνίδι με το εφεδρικό του αεροβόλο. Εάν δεν έχει εφεδρικό αεροβόλο μαζί του, τότε ο παίχτης θεωρείται «εκτός παιχνιδιού» και επιστρέφει σε κάποια Ζώνη Ασφαλείας, σύμφωνα με το εκάστοτε σενάριο του παιχνιδιού.

 Ο παίχτης που αποχωρεί από το παιχνίδι για οποιοδήποτε λόγο απαγορεύεται να μιλήσει με τους υπόλοιπους παίχτες. Σε περίπτωση ανάγκης επιτρέπεται να μιλήσει μόνο με τον διοργανωτή ή/και κάποιον διαιτητή. Σε περίπτωση "φίλιων πυρών" ο παίχτης που δέχθηκε τις βολές αποχωρεί κανονικά από το παιχνίδι.

* Όλοι οι παίχτες θα πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά ειδικά προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα, βάσει σκοπευτικών προδιαγραφών,  καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο και στις Ζώνες Ασφαλείας (safe houses).

* Απαγορεύεται άπαντες να αφαιρούν τα προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα τους ακόμα και μέσα στις Ζώνες Ασφαλείας. Τα προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα αφαιρούνται μόνο κατόπιν υπόδειξης των διαιτητών και εφόσον έχει διακοπεί η δραστηριότητα.

* Απαγορεύεται η χρήση πάσης φύσεως μειωτήρων ταχύτητας. Οι μειωτήρες είναι ειδικές συσκευές που προσαρμόζονται στο μπροστινό μέρος του αεροβόλου airsoft με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας εξόδου του πλαστικού σφαιριδίου. Λόγω του υλικού κατασκευής τους φθείρονται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν σωστά.

* Απαγορεύεται η χρήση αεροβόλων airsoft μέσα στις ζώνες ασφαλείας (safe houses). Τυχόν δοκιμαστικές βολές αεροβόλων θα πραγματοποιούνται εκτός των ζωνών ασφαλείας και προς κατεύθυνση που θα ορίζεται ανά περίσταση.

* Απαγορεύεται η χρήση χειροποίητων χειροβομβίδων airsoft και λοιπών χειροποίητων βοηθημάτων που λειτουργούν με εκρηκτική ύλη.

* Απαγορεύονται οι τυφλές βολές. Ως τυφλές βολές ορίζονται οι βολές στις οποίες δεν υπάρχει άμεση σκόπευση».

Αυτά λοιπόν για να πάρετε μία ιδέα της νέας μόδας που συγκινεί τους συμπολίτες μας και όσοι τυχόν επιθυμείτε κυριακάτικες μάχες εκ του συσταδην, οργανωθείτε κατάλληλα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass