ΕΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το "Περιβόλι της Παναγιάς" και των… ειδήσεων

*Ο Γιώργος Θεοχάρης δημιούργησε ένα σάιτ που έχει επίκεντρο την Αθωνική Πολιτεία και πλαισιώνεται με πολιτική, αθλητισμό ακόμα και μαγειρική

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2014 9:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:22

 

Του Κ. Γκιάστα
Και αν το πολύ το «Κύριε ελέησον» το βαριέται και ο Θεός, σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση, ένας Λαρισαίος από το χωριό Μύρα απέδειξε πως τα εκκλησιαστικά ζητήματα που πηγάζουν από το Άγιο Όρος, όχι απλά δεν τα βαριέται ο κόσμος αλλά τα παρακολουθεί με μεγάλη ευλάβεια και πίστη στο Διαδίκτυο.
Ο Γιώργος Θεοχάρης εδώ και μερικά χρόνια πήρε την απόφαση να δημιουργήσει ένα διαδικτυακό τόπο που έχει επίκεντρο την Εκκλησία και το Άγιο Όρος και κατάφερε μέσα από αυτό να συνδυάσει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, τον αθλητισμό ακόμα και την μαγειρική.
Εργαζόταν για εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega και κλήθηκε να κάνει αφιερώματα για το Άγιο Όρος, ερημίτες, προσωπικές ιστορίες ασκητών και άλλες αποστολές σε προσκυνήματα της χώρας. Προβλήθηκαν στο κανάλι μέχρι και τρεις φορές, ορισμένα από αυτά με πολύ υψηλή τηλεθέαση. Μάλιστα ένα «χτύπησε» 45% από τα σχετικά μηχανάκια τηλεθέασης.
«Έτσι τον Φεβρουάριο το 2009 σκέφθηκα να κάνω ένα blog με το όνομα «Αγιορείτικο Βήμα». Χωρίς να γνωρίζω βέβαια την εξέλιξή του. Στο Άγιο Όρος πήγαινα από την ηλικία των 23 ετών. Είχα γνωρίσει ανθρώπους που πραγματικά άγγιξαν τα εσώψυχά μας, ταπεινούς ασκητές, φωτισμένες μορφές της Ορθοδοξίας. Αφού άνοιξα το blog έκανα ρεπορτάζ και γι’ αυτό όταν πήγαινα στο Περιβόλι της Παναγιάς. Από τον δεύτερο κιόλας μήνα είχε τεράστια απήχηση στον κόσμο. Δημιούργησα ομάδες και σελίδες στο facebook. Μετά από τρεις μήνες λειτουργίας και σκληρής δουλειάς το blog έγινε site ως: agioritikovima.gr».
Και έτσι ξεκίνησαν όλα. Αλήθεια όμως πώς μπορεί η εκκλησία να αποτελέσει πηγή ειδήσεων για το ευρύ κοινό; Σε αυτό το ερώτημα ο Γιώργος Θεοχάρης μας απάντησε ως εξής: «Υπάρχει σημαντικός αριθμός αναγνωστών που ενδιαφέρεται για την εκκλησιαστική επικαιρότητα και τα πνευματικά θέματα. Πέρα από τον άκρως εκκλησιαστικό κόσμο υπάρχουν και χιλιάδες αναγνωστών που ενδιαφέρονται μόνο για πνευματικά θέματα όπως είναι τα μοναστήρια, οι διδαχές γερόντων, τα θαύματα, οι ευαγγελικές περικοπές και άλλα», ενώ ζητώντας μερικούς αριθμούς για την επισκεψιμότητά του τόνισε: «Σήμερα καθημερινά, κατά μέσο όρο, οι αναγνώστες μας ανέρχονται σε 45.000,σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της google ενώ στο alexa.gr (εργαλείο κατάταξης των site) είμαστε σε πολύ σημαντική θέση. Το 78% των επισκεπτών είναι από την Ελλάδα. Το υπόλοιπο προέρχεται από τη Γερμανία, Καναδά, Μόσχα, Αστόρια, Μελβούρνη. Το site μεταφράζεται μερικώς στη ρωσική γλώσσα. Στόχος είναι να λειτουργήσει και σε αγγλική έκδοση . Ενώ εδώ και μία εβδομάδα έχουμε δημιουργήσει ειδική κατηγορία για τους τουρκόφωνους που ανέρχονται σε 100.000».
Ρένα Δούρου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Καρχιμάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Ηλίας Κασιδιάρης «ανακατεύονται» με τους Γιώργο Καραγκούνη, Βασίλη Τοροσίδη και Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Όλοι υπό τη σκέπη του Χριστιανισμού και του Αγίου Όρους. Σχετικά μάλιστα μας λέει ο νεαρός Λαρισαίος: «Με πολλούς ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδος ταξιδεύουμε στο Άγιο Όρος. Τους ξεναγώ στα άδυτα της αγιορείτικης ερήμου και έρχονται σε επαφή με ερημίτες φωτισμένους που είναι αφιερωμένοι εξ ολοκλήρου στον Θεό. Δεν λειτουργεί ειδική κατηγορία για αθλητισμό, απλά οι αθλητές που επισκέπτονται το Άγιο Όρος μιλούν στο Αγιορείτικο Βήμα για την εμπειρία τους και τη μετέπειτα ζωή τους. Επομένως, ο αθλητισμός έτσι συνδέεται με το Περιβόλι της Παναγιάς».
Ενώ για τους πολιτικούς ανέφερε: «Βεβαίως και μπορεί να συνδεθεί το Αγιορείτικο Βήμα με πολιτικά θέματα. Το Άγιο Όρος είναι αυτοδιοίκητο μεν αλλά ενσωματωμένο στην ελληνική επικράτεια. Πολιτικά ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών και πνευματικά στο Φανάρι. Επομένως οι πολιτικές αποφάσεις αφορούν και την Αθωνική Πολιτεία. Οι πολιτικοί που έχουν φιλοξενηθεί από εμάς μίλησαν κυρίως για θέματα πολιτικού-θρησκευτικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με Άγιο Όρος, την Εκκλησία Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όσο για τα εθνικά και στρατιωτικά θέματα που έχουμε το γεγονός αυτό οφείλεται ότι σημαντικό μέρος των καθημερινών μας επισκεπτών προέρχονται τα Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Πυροσβεστική. Αυτό το γνωρίζουμε από τα e-mail που λαμβάνουμε συχνά είτε από φορείς τους είτε από ιδιώτες οι οποίοι μας ζητούν να παρέχουμε και τέτοιου είδος ενημέρωση. Στο site έχουμε και θέματα που αφορούν συνταγές μαγειρικής από το Άγιο Όρος, περιήγηση στα μοναστήρια του κόσμου, εντός και εκτός Ελλάδας, διατροφή και υγεία ώστε να κάνουν κάπως πιο πλουραλιστική την ενημέρωση για τον καθημερινό αναγνώστη. Η θεματολογία αυτή έχει να κάνει με τα απαραίτητα αγαθά των ανθρώπων σήμερα».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass