Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

«Φοβάται πολύ ο κ. Σαμαράς»

* "Προσκλητήριο συμπαράταξης" σε όσες "πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα θέλουν να βάλουν φραγμό στο γκρέμισμα"

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2014 18:22 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:13

"Εχετε ξαναδεί πρωθυπουργό να εκπίπτει με τόση επιπολαιότητα, τόση αφροσύνη, τόση εμπάθεια, από το ύψος του αξιώματός του; Να γίνεται προπαγανδιστής της χρεοκοπίας της χώρας του; Και να αποκαλύπτει με άρθρο του το πόσο πολύ φοβάται. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί τη λέξη φόβος 15 φορές σε ένα άρθρο. Τόσο πολύ φοβάται" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χθες από τη Λάρισα, απαντώντας έτσι στα όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα, με αφορμή και την πρόσκληση σε βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας, βρέθηκε, χθες στη Λάρισα, στο πλαίσιο προγραμματικής διαβούλευσης στη Θεσσαλία με σκοπό την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαβούλευση, που έγινε στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, να έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ανοικτής πολιτικής συγκέντρωσης ενώ έξω από το κτίριο στήθηκε γιγαντοοθόνη μέσω της οποίας προβλήθηκε η ομιλία του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας εστιάζοντας στις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει και των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι "τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει απόφαση να μην τον αφήσουν να συνεχίσει την καταστροφή, καλεί ανοιχτά τους βουλευτές σε αποστασία".

Για να απευθύνει τέλος "προσκλητήριο συμπαράταξης" σε όσες "πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα θέλουν να βάλουν φραγμό στο γκρέμισμα. Για μια προγραμματική και εκλογική συμμαχία. Απλώνουμε το χέρι στον πολίτη, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζει. Στους δημοκρατικούς πολίτες, στους συντηρητικούς πολίτες, που μέχρι χθες ψήφιζαν ΝΔ" είπε χαρακτηριστικά.

ΦΟΒΟΣ

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος σε χθεσινό άρθρο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά σε κυριακάτικη εφημερίδα για να τονίσει πως «έχουμε μια επιχείρηση τρομοκρατίας, ψευδολογίας για να τρομοκρατήσουν λαό και βουλευτές, να χώσουν τον λαό πιο βαθιά στις πολιτικές των μνημονίων. Εχετε ξαναδεί πρωθυπουργό να εκπίπτει με τόση επιπολαιότητα, τόση αφροσύνη, τόση εμπάθεια, από το ύψος του αξιώματός του; Να γίνεται προπαγανδιστής της χρεοκοπίας της χώρας του;

Και να αποκαλύπτει σήμερα με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα το πόσο πολύ φοβάται. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί τη λέξη φόβος 15 φορές σε ένα άρθρο. Τόσο πολύ φοβάται. Διαστρεβλώνει το πρόγραμμά μας, και κρύβει το δικό του το οποίο αποκαλύπτουν τα email προς την τρόικα. Και επειδή τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει απόφαση να μην τον αφήσουν να συνεχίσει την καταστροφή, καλεί ανοιχτά τους βουλευτές σε αποστασία. Ο τίτλος του άρθρου του θα έπρεπε να είναι: «Φοβάμαι ότι χάνω την εξουσία. Σας καλώ σε αποστασία». Ξέρει και από φόβο και βεβαίως από αποστασία».

ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε τη φράση του Κων. Καραμανλή πως "η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο" για να σημειώσει τις προσπάθειες "να τρομοκρατήσουν τον λαό".

"Ο ψεύτης" πρόσθεσε "και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Για τον κ. Σαμαρά, την παρέα του και τα παραμύθια τους, ο χρόνος πέρασε. Λένε κάποιοι ότι και ο Τσίπρας θα κάνει τα ίδια. Δεν μας το επιτρέπει η ιστορία, οι αγώνες του λαού, η ηθική της αριστεράς και του λαϊκού κινήματος να γίνουμε και εμείς μία από τα ίδια".

Συγκρίνοντας τη σημερινή εποχή με το 2012 τόνισε πως «οι Έλληνες μπορούν από τώρα να εύχονται καλή χρονιά. Με κυβέρνηση του λαού, πολιτική για τον λαό, εξουσία με τον λαό. Με τον ΣΥΡΙΖΑ κορμό της νέας κυβέρνησης και προωθητική δύναμη της μεγάλης αλλαγής. Γιατί το 2014 δεν είναι 2012. Το Ιούνιο του 2012 έλεγαν πως αν βγει ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Ιουλίου, επειδή δεν θα καταβληθεί η δόση.

Δυστυχώς βγήκε η ΝΔ, η δόση όμως κατεβλήθη επτά μήνες μετά. Όπως το ακούσατε. Επτά μήνες μετά. Μισθοί και συντάξεις πληρώνονταν κανονικά. Το 2014 δεν είναι 2012, γιατί ο λαός μας έπαθε όλα όσα τον απειλούσαν ότι θα πάθει εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν και στις καταθέσεις του έβαλαν χέρι και τα σπίτια σχεδόν κατάσχονται με τον ΕΝΦΙΑ».

ΕΚΛΟΓΗ

Με αφορμή την ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «το δίλημμα της κάλπης» ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «σε μερικές μέρες είναι στη Βουλή η αναμέτρηση της προεδρικής εκλογής. Οι βουλευτές δεν πρόκειται όμως να κληθούν να εγκρίνουν το πρόσωπο του νέου Προέδρου. Αυτό το ξέρουν όλοι, αλλά δεν το ομολογούν οι αυτουργοί του χάους.

Θα ψηφίσουν για το εάν τα email προς την τρόικα θα γίνουν νόμος.

Αν δέχονται το νέο εργασιακό καθεστώς της ολοκληρωτικής βαρβαρότητας. Την απελευθέρωση των απολύσεων, την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, αλλά και στα φάρμακα, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, με το εφεύρημα του μηδενικού ελλείμματος, αν δέχονται να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο η σημερινή κυβέρνηση.

Ή αν θα πάει η χώρα σε εκλογές απελευθέρωσης και λύτρωσης.

Αυτή είναι η ουσία. Και όσο κι αν ο κ. Σαμαράς και οι συναυτουργοί του προσπαθούν να φορέσουν το ζουρλομανδύα τους στη Βουλή των Ελλήνων. Ο ελληνικός λαός ήδη έχει το λόγο.

Γιατί είναι αυτός ο λαός, η αντίσταση και η αντίθεσή του στις πολιτικές των μνημονίων, που οδήγησαν τη συγκυβέρνηση στη χρεοκοπία και την υποχρέωσαν να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου».

Αναφερόμενος στις κοινωνικές, πολιτικές και εκλογικές συμμαχίες ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «στη δική τους στρατηγική της έντασης εμείς απαντούμε με τη δική μας. Στρατηγική ενότητας του λαού, ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που καταστρέφονται από τις πολιτικές των μνημονίων.

Στρατηγική της συμμαχίας για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Απευθύνουμε προσκλητήριο συμπαράταξης σε όσες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα θέλουν να βάλουν φραγμό στο γκρέμισμα. Για μιας πολιτική προγραμματική και εκλογική συμμαχία που θα οικοδομήσει μιας κυρίαρχη, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη πατρίδα. Απλώνουμε το χέρι σε κάθε Έλληνα, όποιο κόμμα κι αν ψήφιζε μέχρι χθες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάσθηκε στη ΔΕΘ για να σημειώσει πως «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση, δεν εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο δεύτερος πυλώνας αποτελείται από μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της εργασίας. Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από τη βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο».

«Το επόμενο διάστημα" κατέληξε ο κ. Τσίπρας "η εγχώρια διαπλοκή και κυρίως η διεθνής τοκογλυφία θα επιμένουν, δεν θέλουν ο λαός να αναλάβει τις τύχες του στα χέρια του, τα σκυλιά θα συνεχίζουν να γαβγίζουν αλλά το καραβάνι θα προχωρήσει. Η ανατροπή είναι γεγονός στις καρδιές μας, η νίκη θα είναι όλων μας».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός που τόνισε μεταξύ άλλων πως "στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργαστήκαμε και καταργήσαμε τη συνταγή «Υπόσχομαι τα πάντα». Καταργήσαμε το «στρίβειν» διά της πολιτικής άποψης, που φροντίζει να καλύπτει το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις υποσχέσεις.

Δεν κρυφτήκαμε πίσω από το βολικά ουδέτερο. Πολεμήσαμε την ψευδαισθησιογόνο «εγωγνωσία». Δεν ταΐσαμε τον κόσμο παραμύθια. Δεν εφαρμόσαμε την τακτική, άλλα λέμε και άλλα ακολουθούμε.

Πολεμήσαμε τη διγλωσσία που τρομάζει. Για την κατάρτιση του ΣΕΣ (σ.σ. νέο ΕΣΠΑ) πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη διαβούλευση που έγινε ποτέ στη Θεσσαλία με όλους τους φορείς. Στην καθημερινότητά μας υπάρχει οπωσδήποτε κάτι πιο βαθύ, πιο αγνό, ένα εντεύθεν και ένα πέραν, που τη συνδέει με το ευρύτερο υγιές γίγνεσθαι.

Η πολιτική αβεβαιότητα σκοτώνει την οικονομία. Η ακραία πόλωση παγιώνει την εικόνα μιας χώρας ειδικής περίπτωσης. Το κόστος θα κληθεί να πληρώσει η ελληνική οικογένεια. Είμαι αισιόδοξος αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστής. Δεν προφητεύω μεγάλα δεινά, ούτε περιμένω μεγάλες λύσεις, αλλά ο προγραμματικός λόγος στην Ελλάδα της κρίσης οφείλει να μην εστιάζει μόνο στο «τι» θέλουμε να πετύχουμε αλλά κυρίως «πώς» θα το πετύχουμε. Η ομόνοια φέρνει θαύματα, η διχόνοια φέρνει δράματα" για να καταλήξει ο κ. Αγοραστός σημειώνοντας ότι "ενωμένοι θα πάμε από νίκη σε νίκη. Χωρισμένοι θα πάμε από ήττα σε ήττα".

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση για να τονίσει απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα πως "θέλουμε να εμπιστευθείτε την Τ.Α. Ο Καλλικράτης δεν έλυσε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, οι θεσμοθετημένοι πόροι δεν αποδόθηκαν.

Να βάλουμε στο στόχαστρό μας την κοινωνική πολιτική. Όχι με τις ΜΚΟ, αυτό δεν μπορεί αν συνεχισθεί από την αυριανή κυβέρνηση". Με τον κ. Καλογιάννη να καταλήγει λέγοντας ότι "είχα την τιμή, επί δημαρχίας Λαμπρούλη, να υποδεχθούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η πορεία διαψεύσθηκε. Να σας ευχηθώ την επόμενη φορά που θα έρθετε να σας υποδεχθώ ως πρωθυπουργός, σαν έναν πρωθυπουργό των άμεσων μέτρων για την Τ.Α. και της ελπίδας που δεν θα διαψευσθεί".

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

"Οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης" τόνισε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη "και των άδικων μέτρων της Κυβέρνησης εξώθησε και συνεχίζει να εξωθεί τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια. Απαιτείται λοιπόν ένα πρόγραμμα που θα ακολουθεί και θα εξειδικεύει για τη Θεσσαλία αυτές τις δεσμεύσεις που έχουμε ως κόμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Περιφερειακές πολιτικές κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης με περιφερειακές πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και κοινωνικής εξισορρόπησης, με κοινωνικά αλληλέγγυες δράσεις προς τις κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από τη φτώχεια, προς όλες τις ευάλωτες ομάδες που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και που όλο και πληθαίνουν. Ενίσχυση δηλαδή του εισοδήματος και της απασχόλησης, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και των διακρίσεων με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης με την υλοποίηση και σε περιφερειακό επίπεδο πολιτικών που ακολουθούν αυτό το σχέδιο και στις υποδομές και σε ειδικά προγράμματα".

"Το πρόγραμμά μας για τη Θεσσαλία δίνει βάρος στον αγροτοκτηνοτροφικό και διατροφικό τομέα, στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, στον τομέα της ενίσχυσης της κοινωνικής συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας για αύξηση θέσεων εργασίας και ανάδειξης των προϊόντων που διαθέτει η πλούσια γη και το περιβάλλον της Θεσσαλίας.

Δίνουμε βάρος στον οικολογικό μετασχηματισμό της Θεσσαλίας που επιδιώκει: τη διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο, τη διασφάλιση ενός βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και των σύγχρονων υποδομών, καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνονται από τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς θεσμούς, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας. Θα επιχειρήσουμε δηλαδή μια αλλαγή παραδείγματος. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είναι εφικτό" κατέληξε η κ. Διώτη.

Τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλία, παρουσίασε ο υπεύθυνος του προγράμματος για την περιοχή Γ. Σταμπουλής, για να ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων, της ΔΗΜΑΡ, της "Κοινωνία Πρώτα", των ΑΝ.ΕΛ., των Οικολόγων – Πράσινων, της "Κοινωνικής Συμμαχίας" και της κίνησης "Πράττω".

Στην ημερίδα συμμετείχαν Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρευρέθηκαν επίσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Π. Μουτσινάς, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός, οι δήμαρχοι, Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου, Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, Τεμπών Κων. Κολλάτος, Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, Φαρσάλων Αρ. Καραχάλιος, καθώς και εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass