ΕΚΑΤΟ ΗΜΕΡΕΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2014 9:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:08

Οι προσλήψεις στους Παιδικούς Σταθμούς, η παραπομπή στην Εισαγγελία του θέματος των αποδείξεων του ΔΟΠΑΕΛ, η κόντρα «με το καλημέρα» με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το «μέτωπο» με τον υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και, το κοινωνικό πρόσημο του προϋπολογισμού, αποτελούν μερικά από τα θέματα που χαρακτηρίζουν τις πρώτες 100 ημέρες θητείας που συμπλήρωσε ήδη η νέα αρχή του δήμου Λαρισαίων.

Ο «χαμηλών τόνων» αλλά όχι και αναποφάσιστος δήμαρχος Απ. Καλογιάννης έχει δώσει ήδη τα πρώτα «σημάδια γραφής» και η νέα δημοτική αρχή στο σύνολό της, ξεπερνώντας τις «παιδικές ασθένειες» των πρώτων ημερών καλείται να αποδείξει πλέον στην πράξη πως οι προθέσεις της, οι εξαγγελίες, θα γίνουν πράξη και θα κερδίσουν το «στοίχημα».

Μια δημοτική Αρχή για την οποία «τώρα ξεκινούν τα δύσκολα» τα οποία αφορούν στην πρόκληση του σχεδιασμού μιας πόλης του αύριο, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνουν, τόσο ο «Καλλικράτης» όσο και οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς, πρόβλημα που «κληρονόμησε η νέα δημοτική αρχή, αποτελεί μια απλή εξίσωση των τριών, μπροστά στο στενό οικονομικό κλοιό που δημιουργεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μέσω του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ελαστικές σχέσεις εργασίας και συρρίκνωση κοινωνικών δομών.

Ήδη η νέα δημοτική αρχή, παρά τις εξαγγελίες της για σταθερές σχέσεις εργασίας με μόνιμο προσωπικό, προχώρησε σε προσλήψεις εργαζομένων, τόσο με δίμηνες συμβάσεις όσο και με δελτίο παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να αποφύγει το «λουκέτο» σε Παιδικούς Σταθμούς, επιβεβαιώνοντας πως η κριτική από τα έδρανα της αντιπολίτευσης απέχει της διαχείρισης της καθημερινότητας από τον δημαρχιακό θώκο.

Η δημοτική Αρχή του κ. Καλογιάννη σχεδιάζει την επόμενη ημέρα της Λάρισας, ξεκινώντας από το κοινωνικό πρόσημο του προϋπολογισμού, καταρτίζει το επιχειρησιακό σχέδιο, και αποφασίζει την αναδιοργάνωση του δήμου. Η δημοτική Αρχή, προς το παρόν, καρπώνεται την «περίοδο χάριτος» αλλά τη διάθεση των συμπολιτών «να αλλάξει χέρια ο δήμος», με τον κ. Καλογιάννη να δηλώνει πως επιζητεί «δημιουργική κριτική» από την αντιπολίτευση, όπως ζητά να κριθεί συνολικά από το παραγόμενο έργο στο τέλος της 5ετίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ

Η θητεία Καλογιάννη ξεκίνησε με τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» να τον επικρίνει έντονα πολιτικά, προτού καν αναλάβει καθήκοντα, ταυτίζοντας τη νέα αρχή με «δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ» επιβεβαιώνοντας την έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ παρότι ο κ. Καλογιάννης εκλέχθηκε μέσω της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» που προέκυψε από την πρώην δημοτική ομάδα Γιαν. Σάπκα (ΠΑΣΟΚ), τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους και από ανεξάρτητους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» όπως είναι πλέον αντιληπτό «δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί» τη δημοτική Αρχή η οποία μάλλον αιφνιδιάσθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού) και από τη στάση της επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας Ρένας Καραλαριώτου.

Η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «κούφιες» προεκλογικές «υποσχέσεις» της δημοτικής Αρχής και πως, κάτι ανάλογο θα συμβεί «εάν έλθει στην εξουσία το κόμμα που υποστήριξε τον κ Καλογιάννη» ταυτίζοντάς την δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΝΤΡΑ

Η δημοτική Αρχή προς το παρόν, τουλάχιστον στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να απαντά στις πολιτικές προκλήσεις, επέλεξε ωστόσο ως κυρίαρχο το «μέτωπο» με την κυβέρνηση, με αφορμή τους επανελέγχους των συμβάσεων που ζήτησε ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

Λόγο για τον οποίο ο κ. Καλογιάννης απολογήθηκε ήδη ως κατηγορούμενος για απείθεια και παράβαση καθήκοντος, αφού αρνήθηκε την αποστολή στοιχείων, μετά και την παρέμβαση Μητσοτάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η δημοτική Αρχή εστιάζει στον κίνδυνο της δημιουργίας «δεξαμενής διαθεσιμοτήτων» με σκοπό τις απολύσεις στους ΟΤΑ, αλλά στη λεγόμενη κοινή γνώμη είναι κυρίαρχη η άποψη πως, πρέπει να απολυθούν από το Δημόσιο όσοι κατέλαβαν θέσεις με πλαστά πτυχία και ψευδείς βεβαιώσεις προϋπηρεσίας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της νέας Αρχής, αφορούν και στην ανάδειξη ιστορικών γεγονότων. Αρχικά, με τη συμμετοχή αντιστασιακών οργανώσεων, διοργανώθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς, εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν με την εθνική επέτειο του «Όχι» ενώ ο δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία διοργανώνοντας φέτος κοινή εκδήλωση φορέων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

ΔΟΠΑΕΛ

Η οικονομική κατάσταση του δήμου αποτέλεσε κορυφαίο σημείο της αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο τον περασμένο Μάιο. Μέρος της αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμη και σήμερα την ανάγκη να «μπούνε ελεγκτές στο δήμο» και η δημοτική Αρχή να παρουσιάσει αναλυτικά «την οικονομική κατάσταση που βρήκε όταν παρέλαβε».

Με αφορμή πάντα τα οικονομικά, «επί ξύλου κρεμάμενη» θέλει την προηγούμενη δημοτική Αρχή του Κων. Τζανακούλη και τμήμα της «Συμπαράταξης».

Μέχρι σήμερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, παρέπεμψε στον Εισαγγελέα την υπόθεση των «πλαστών αποδείξεων» του ΔΟΠΑΕΛ. Η δημοτική Αρχή «ψάχνει λύση» από τη μη έγκριση – από την Επίτροπο - των δαπανών για το περυσινό «Φεστιβάλ Πηνειού», δεν «γιόρτασε» φέτος το Παζάρι, όπως συνηθιζόταν κατά την έναρξή του, αλλά συγκέντρωσε περισσότερα έσοδα από τις μισθώσεις.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο κ. Καλογιάννης σημειώνοντας τη «σύνεση» στη διαχείριση των οικονομικών και αποφεύγοντας «φαραωνικά έργα», στηρίζει το έργο της στον προϋπολογισμό με «κοινωνικό πρόσημο» και διαμορφώνει το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο. Όταν διαμορφωθούν οι κατευθύνσεις, τότε θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών.

Στο σκέλος της «συνετής διαχείρισης» και του «κοινωνικού προσήμου» η δημοτική Αρχή συνέταξε τον προϋπολογισμό πάνω στους άξονες του σχεδιασμού της προηγούμενης δημοτικής Αρχής (συμβάσεις, έργα κ.λπ.). Με την ψήφιση του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, διαθέτοντας πλέον οικονομικά δεδομένα, ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε το «κοινωνικό τιμολόγιο» σε πολύτεκνους, απόρους και άτομα με αναπηρίες. Στην πράξη απομένει να αποδειχθεί πως το «συμμάζεμα» του προϋπολογισμού και η εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ, πέρα από την κοινωνική πολιτική θα οδηγήσει και στην υλοποίηση μικρών έργων με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Ως σημαντική θεωρείται η πρόβλεψη του αποθεματικού (2,7 εκατ. ευρώ) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες Κοινωνικών Δομών σε περίπτωση που δεν συνεχισθούν προγράμματα (ΕΣΠΑ). Με αφορμή το θέμα των Παιδικών Σταθμών η δημοτική αρχή σε κάθε ευκαιρία σημειώνει πως «οι κοινωνικές δομές θα διατηρηθούν ανοικτές πάση θυσία».

Στο σκέλος του Τεχνικού Προγράμματος (έργων) ο κ. Καλογιάννης δεν επικρίνει μόνο το σχεδιασμό έργων όπως το Θέατρο ΟΥΗΛ «ένα έργο που δύσκολα θα ολοκληρωθεί» με αφορμή και την οικονομική συγκυρία αλλά κάνει και αυτοκριτική τονίζοντας πως «η Δημοτική Πινακοθήκη είναι ένα έργο που με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να συντηρηθεί».

Η δημοτική Αρχή αισιοδοξεί στο να διαμορφώσει τη Λάρισα του μέλλοντος, μέσα από το 5ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, θέμα για το οποίο ενεργοποίησε – μέσω της συμμετοχής – διαμερισματικά συμβούλια όπου οι κάτοικοι συνοικιών και κοινοτήτων κλήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις για την υλοποίηση έργων.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού και, τη διαμόρφωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου (μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο), η δημοτική Αρχή θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των δημοτικών διευθύνσεων και υπηρεσιών. Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί πως ο κ. Καλογιάννης, δυο φορές μέχρι σήμερα σε ισάριθμες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, έχει σημειώσει πως «ο μηχανισμός του δήμου δεν κινείται με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσε η δημοτική Αρχή».

ΚΑΦΕ

Η συμπλήρωση των 100 ημερών της νέας δημοτικής Αρχής συμπίπτει τέλος και με τη διαχείριση σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας, προβλήματα που οξύνθηκαν ειδικά μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η «μετατροπή» πεζοδρόμων σε δρόμους «ταχείας» κυκλοφορίας οχημάτων όπως και οι αυθαίρετες κατασκευές (με υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα) μερίδας ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις συμπολιτών ενώ οι όποιες παρεμβάσεις προηγούμενων Αρχών, είχαν παροδικό χαρακτήρα.

Η δημοτική Αρχή, πρόσφατα, σε μια από τις συναντήσεις με το σύλλογο ιδιοκτητών καφέ, αρνήθηκε το αίτημα της παράτασης των μέτρων για τη βελτίωση του κέντρου και δεσμεύθηκε πως την ερχόμενη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου οι παραβάσεις θα βεβαιώνονται και θα αποδίδονται πρόστιμα. Από βδομάδα θα γίνει δηλαδή και το πρώτο κρας τεστ της δημοτικής Αρχής με καταστάσεις που διαμορφώθηκαν εδώ και χρόνια.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ο κ. Καλογιάννης, υπέρμαχος των διαδικασιών διαλόγου – σε εξαντλητικό βαθμό κάποιες φορές - δηλώνει πως θα καταργήσει την «Αρχή ενός ανδρός» και η ηγετική ομάδα απομένει να βρει τον βηματισμό της.

Στο μέλλον θα κριθεί επίσης και η τύχη του πολιτικού εγχειρήματος της «Συμπαράταξης», με δεδομένο ότι κατά την κατανομή των αξιωμάτων, διαφάνηκαν και προσωπικές φιλοδοξίες συμβούλων. Η πρώτη πάντως συνολική αποτίμηση του μέχρι τώρα έργου, σε επίπεδο παράταξης, θα γίνει στην ολομέλεια της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», την ερχόμενη Τρίτη.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass