Κοινωνικό τιμολόγιο για άπορους, ανάπηρους και πολύτεκνους της Λάρισας

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2014 0:43 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:08

Κοινωνικό τιμολόγιο, που προβλέπει απαλλαγή ή και μειώσεις δημοτικών τελών σε απόρους, αναπήρους και πολύτεκνους καθιερώνει ο δήμος Λαρισαίων με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη πριν από λίγο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην είχαμε αύξηση των τελών αλλά είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Λαρισαίων μειώνει τα δημοτικά τέλη μετά το 1988» υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης που μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού εισηγήθηκε απόψε τη μείωση των δημοτικών τελών ως «το πρώτο από σειρά μέτρων» όπως τόνισε «που παίρνουμε για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Δήμου από τις συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης και των πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης και μακροχρόνιας λιτότητας που βιώνει η χώρα».

Μέτρα που θα επιβαρύνουν (από τη μείωση των τελών) κατά 1 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του δήμου Λαρισαίων ενώ δικαιούχοι είναι 5.500 κάτοικοι (και όχι μόνο δημότες) της Λάρισας χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των μακροχρόνια ανέργων ενώ ανάλογες αποφάσεις θα λάβει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ για τα τέλη στο νερό.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής για το «κοινωνικό τιμολόγιο», που υπερψηφίσθηκε από την αντιπολίτευση αλλά με κριτική στάση, διαχωρίσθηκε σε δυο μέρη με αφορμή τις ευπαθείς ομάδες όπως αυτές ορίζονται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Το πρώτο μέρος της εισήγησης αφορούσε τις ομάδες (πολύτεκνοι, άποροι, άτομα με αναπηρίες) που περιλαμβάνονται στον Κώδικα και αναμένεται να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας. Ετσι, αποφασίσθηκε: Η απαλλαγή από το τέλος Καθαριότητας και Φωτισμού στους απόρους. Η μείωση κατά 50% του τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού σε ακίνητα που διαμένουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Η απαλλαγή από το τέλος Καθαριότητας και Φωτισμού σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ. Η μείωση κατά 50% του τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.

Το δεύτερο μέρος της εισήγησης Καλογιάννη αφορούσε στους μακροχρόνια ανέργους (με αφορμή και αίτημα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας) με ανάλογες μειώσεις. Επειδή ωστόσο στον Κώδικα δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο και επειδή θεωρείται πολύ πιθανό η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να μην εγκρίνει την χθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ότι αφορά στο σκέλος των μακροχρόνια ανέργων,  ο κ. Καλογιάννης σημείωσε πως «εμείς θα το διεκδικήσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Θα το διεκδικήσουμε και πολιτικά και μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, ακόμη και με προσφυγή στο άρθρο 152».

 «Η εισήγησή μας αυτή» τόνισε αρχικά ο κ. Καλογιάννης σηματοδοτεί την κοινωνική πολιτική του δήμου, είναι ένα μήνυμα ότι ο δήμος μπορεί να σταθεί κοντά στους πολίτες που πλήττονται. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι με τα μέτρα αυτά θα λύσουμε το πρόβλημα. Δεν είναι αυτό που θέλουμε, είναι το καλύτερο που μπορούμε στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εμείς διεκδικούμε έναν άλλο ρόλο για το Δήμο, με περισσότερες και ουσιαστικότερες αρμοδιότητες και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της τοπικής ανάπτυξης». Για να προσθέσει πως «στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουμε ικανοποιήσει όλες τις αιτήσεις ανέργων κατά προτεραιότητα. Για πρώτη φορά οι άνεργες μητέρες δεν επιβαρύνθηκαν με τροφεία.

Επίσης διακόσιοι χαμηλόμισθοι, απαλλάχτηκαν από τροφεία μέσω της ένταξης στο ΕΣΠΑ. Επιπλέον κατατίθεται εισήγηση στο Δ.Σ. του Θεσσαλικού Θεάτρου για λήψη απόφασης που θα επιτρέπει, από τη νέα χρονιά, στους άνεργους να παρακολουθούν τις παραστάσεις του Θεάτρου δωρεάν.

Κατατίθεται επίσης εισήγηση για λήψη απόφασης , από τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια των ΝΠ που θα επιτρέπει σε μακροχρόνια ανέργους, σε συνδυασμό με εισοδηματικά κριτήρια, τη δωρεάν εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στους στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου και Δημοτικό Ωδείο».

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου που υπερψήφισε και τις δυο εισηγήσεις τόνισε πως «αυτά τα θέματα δεν είναι, ούτε για πλειοδοσία – ούτε για εντυπωσιασμό, σημειώνοντας πως δεν έπρεπε να κατατεθεί η πρόταση για τους μακροχρόνια ανέργους».

Ο δημοτικός σύμβουλος Θαν. Μαμάκος αφού υπερασπίσθηκε το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής θύμισε πως «και το 2012 ελήφθη απόφαση για μείωση των τελών αλλά δεν εγκρίθηκε» για να προσθέσει ότι «η πρόταση για τους μακροχρόνια ανέργους κατατέθηκε για να «χαϊδέψετε τα αυτιά» του ΕΚΛ καθώς δεχόσαστε επίθεση», για να υπερψηφίσει και τις δυο εισηγήσεις.

Η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Καμηλαράκη υπερψήφισε τις δυο εισηγήσεις ζητώντας στις ευπαθείς ομάδες να συμπεριληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ντίνος Διαμάντος χαρακτήρισε «πρόχειρη την εισήγηση και πρότεινε αναβολή του θέματος για τους μακροχρόνια ανέργους προκειμένου να καταταθεί εμπεριστατωμένη άποψη» για να υπερψηφίσει τελικά και τις δυο εισηγήσεις.

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκκης τόνισε πως «η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ψίχουλων που τάζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ» για να καταλήξει λέγοντας πως «θα ψηφίσουμε τις εισηγήσεις αλλά θα αποκαλύψουμε και τη στάση όλων».

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας και σε ότι αφορά το σκέλος των ευπαθών ομάδων θα πρέπει, σύμφωνα με το τυπικό της διαδικασίας, να εγκριθεί ή όχι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης στο Δήμο προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο.   

ΑΠΟΡΟΙ

Για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στους απόρους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής: Αίτηση ενδιαφερομένου. Απόφαση Διεύθυνσης Πρόνοιας. Συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο συμβόλαιο του ακινήτου σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου. Πρόσφατη απόδειξη της ΔΕΗ της κατοικίας στην οποία διαμένουν. Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου, με την οποία θα δηλώνει ότι σε περίπτωση λήξης της μίσθωσης ή αλλαγής κατοικίας ή επερχόμενης έλλειψης των προϋποθέσεων, δεσμεύεται να ενημερώσει την Υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στην επαναφορά της αρχικής χρέωσης του ακινήτου. Αστυνομική ταυτότητα του ενδιαφερόμενου και Α.Φ.Μ..

ΑΝΑΠΗΡΟΙ

Για την μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ακίνητα που διαμένουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής: Αίτηση ενδιαφερόμενου ή εξουσιοδοτούμενου (με εξουσιοδότηση). Αστυνομική ταυτότητα ενδιαφερόμενου και ΑΦΜ. Γνωμάτευση αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, όπου θα αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας και η χρονική διάρκεια επανελέγχου του. Πρόσφατη απόδειξη της Δ.Ε.Η. της κατοικίας όπου διαμένουν με την οικογένειά τους (έγγαμοι) ή με τους γονείς τους (άγαμοι).

Συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ακινήτου ή συμβόλαιο μίσθωσης στο όνομα του ενδιαφερόμενου ή των συγγενών με τους οποίους διαμένει (γονείς, τέκνα, σύζυγος κ.λπ.). Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου ή των οικείων τους, με την οποία θα δηλώνουν ότι σε περίπτωση λήξης της μίσθωσης ή αλλαγής κατοικίας ή επερχόμενης έλλειψης των προϋποθέσεων, δεσμεύονται να ενημερώσουν την Υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στην επαναφορά της αρχικής χρέωσης του ακινήτου.

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

Για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ και, για την μείωση κατά πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:  Αίτηση του ενδιαφερόμενου. Αστυνομική ταυτότητα ενδιαφερόμενου (φωτοαντίγραφο). Εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (φωτοαντίγραφο). Δικαστική Απόφαση, από την οποία θα αποδεικνύεται ο γονέας που έχει την επιμέλεια των τέκνων, σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων. Πρόσφατη απόδειξη της ΔΕΗ της κατοικίας στην οποία διαμένουν. Συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ακινήτου ή συμβόλαιο μίσθωσης στις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος πολύτεκνος είναι μισθωτής. Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία απονέμει την πολυτεκνική ιδιότητα, στο σώμα του οποίου θα επισημαίνεται η τελευταία θεώρηση, η οποία γίνεται ανά τριετία ατελώς. Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου, με την οποία θα δηλώνει ότι σε περίπτωση λήξης της μίσθωσης ή αλλαγής κατοικίας ή επερχόμενης έλλειψης των προϋποθέσεων, δεσμεύεται να ενημερώσει την Υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στην επαναφορά της αρχικής χρέωσης του ακινήτου.

Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή ή η μείωση θα ισχύει για την κύρια κατοικία μόνο από την έκδοση του πρώτου λογαριασμού της ΔΕΗ μετά την υποβολή εκ μέρους του δικαιούχου προς τη ΔΕΗ της νέας δήλωσης του εμβαδού του ακινήτου η οποία θα εκδίδεται από το Δήμο Λαρισαίων ύστερα από την κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών.

ΤΡΕΧΟΝΤΑ

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τρέχοντα θέματα

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass