ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία…»

* Συνθήματα και αγανάκτηση από τους απόμαχους

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:06

Του Δημήτρη Βάλλα

Στους δρόμους, διαδηλώνοντας για τις συντάξεις τους που έχουν περικοπεί, για τα φάρμακα που δεν μπορούν να αγοράσουν, για το δώρο των Χριστουγέννων που τους περικόπηκε, για τη φτώχεια τους, κατέβηκαν χθες οι συνταξιούχοι του Νομού Λάρισας προχωρώντας σε πορεία στο κέντρο της πόλης κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Οι συνταξιούχοι στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα και σε πολλές πόλεις συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας όπου και αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην εποχή της κρίσης μίλησε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Λάρισας κ. Αθανάσιος Κουματζέλης.

Ο κ. Κουματζέλης έκανε λόγο για νέες μειώσεις στις συντάξεις που αναμένονται επισημαίνοντας ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να παλέψουν μόνοι τους για να σωθούν:

“Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, τόνισε, γιατί η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – Ε.Ε. και πλουτοκρατία μάς καλούν πάλι να πληρώσουμε εμείς οι συνταξιούχοι – τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, την κρίση και τα κέρδη τους.

 Oι πλούσιοι στην Ελλάδα από 505 οικογένειες που ήταν, τώρα με την κρίση έφτασαν στις 565, δηλαδή η ίδια η ζωή δείχνει ότι την καπιταλιστική κρίση καλούμαστε να την πληρώσουμε, εμείς, τα μόνιμα θύματα, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι.

Ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίστηκε την Κυριακή το βράδυ είναι η αρχή της νέας επίθεσης, είναι το τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει από την κοινωνική ασφάλισης των συνταξιούχων και των εργαζομένων για να στηρίξουν τους μεγάλους επιχειρηματίες στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Καλούμε τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, να μην πέσουν στην παγίδα της αναμονής , του τι θα γίνει με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, όλα αυτά είναι αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα και από το έγκλημα σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και ιδιαίτερα της κοινωνικής ασφάλισης.

Να μην επιτρέψουμε τον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας. Με τους αγώνες μας μπορούμε να τους εμποδίσουμε.

Οι συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις, που ο νόμος του 2010 που μπαίνει σε εφαρμογή από 1-1-2015, δεν τους αρκεί. Ετοιμάζουν νέα μέτρα που απαλλάσσουν το κράτος και την εργοδοσία από τις ευθύνες στο ασφαλιστικό.

Θέλουν η σύνταξη και η υγεία να περάσουν όλα στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Μειώνουν ξανά τις συντάξεις, τις κατεβάζουν στα όρια των 200 και 300 €, αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας, σβήνουν τη δυνατότητα που είχαν αρκετοί εργαζόμενοι για σύνταξη στα 62 χρόνια.

Αυξάνουν το ελάχιστο όριο ενσήμων για σύνταξη από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, σήμερα που η ανεργία θερίζει τους νέους με τα 2ωρα και τα 3ωρα και χωρίς ένσημο.

Στο στόχαστρο έχουν και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, θα το υπολογίζουν με άλλα προνοιακά επιδόματα, θα διαχωριστεί από την κοινωνική ασφάλιση και θα ενταχθεί στην πρόνοια, αυτά είναι δηλώσεις του Υπουργείου Εργασίας.

Οι συνάδελφοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ που είναι ένα οικονομικό συμπλήρωμα στη σύνταξη πείνας που παίρνουν.

Τα συνταξιουχικά σωματεία δεν παραιτούμαστε από αυτά που μας πήραν και τα διεκδικούμε:

* Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

* Επαναφορά των Δώρων και του Επιδόματος αδείας.

* Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

* Επαναφορά των λουτροθεραπειών και Κοινωνικού Τουρισμού.”

Αμέσως μετά οι συνταξιούχοι προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι και έξω από το κτίριο του ΙΚΑ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass