ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Το πρόγραμμα ων αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων έχει ως εξής:
Το Σάββατο1 Μαρτίου: Από τις 11.30 π.μ. «Μπουλούκια» καρναβαλιστών, με έναρξη από το Αρχαίο Θέατρο θα διασχίσουν το εμπορικό κέντρο, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και θα καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία.
Μετά τη 1 το μεσημέρι, στην Κεντρική πλατεία, συναυλία με τους «Βλάμηδες», αναβίωση εθίμων και γαϊτανάκι. Το βράδυ, αναβίωση εθίμου με τις φωτιές, σε 10 σημεία, στο κέντρο της πόλης και τις συνοικίες-κοινότητες, με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων.
Την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου: Από τις 11 το πρωί, μεγάλη γιορτή στο Πάρκο των Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ), με την παραδοσιακή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Σε περίπτωση βροχής, το γλέντι θα μεταφερθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς, θα πραγματοποιούνται δράσεις και δρώμενα στα Μουσεία της πόλης (εργαστήρια για παιδιά, αναβίωση εθίμων).
ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Συνεχίζονται οι πλούσιες εκδηλώσεις του Δήμου Τυρνάβου, ως εξής: Σήμερα Κυριακή 23 Φεβρουαρίου το 2nd Carnival Run με τους Δρομείς Τυρνάβου και έναρξη από την Κεντρική πλατεία Τυρνάβου, στις 11:00 π.μ.
«Ο Μεταξούλης», παιδική θεατρική παράσταση δωρεάν, στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου στις 6:00 μ.μ. Μπαρμπαριά στο Αργυροπούλι, με παραδοσιακή μουσική από τη ζυγιά του Ηλία Πούλιου, σουβλάκια και κρασί, στις 7:00 μ.μ.
Πάρτι νεολαίας με φωτιά στον Αμπελώνα, στις 8:00 μ.μ.
Οι δράσεις είναι δωρεάν για όλους.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Λαρισαίων, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των τοπικών Συλλόγων Γυναικών, Μορφωτικών – Πολιτιστικών, Γονέων και Κηδεμόνων.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Το Σάββατο 1 Μαρτίου οι εκδηλώσεις στην Αγιά ξεκινούν από τις 4:30 μ.μ. με ζογκλέρ, παρέλαση καρναβαλιστών, άναμμα φωτιάς και παραδοσιακό γλέντι μέχρι αργά το βράδυ με την κομπανία Γκαιντέ.
Την Κυριακή 2 Μαρτίου, στην Αγιά και στα χωριά του Δήμου, οι φωτιές ανάβουν από τις 7 μ.μ. και μετά, και συγκεκριμένα σε: Αετόλοφο, Γερακάρι, Μεγαλόβρυσο, Μεταξοχώρι, Νερόμυλους, Ποταμιά, Στόμιο, Μελιβοία, Σκήτη, Κουτσουπιά και Βελίκα, όπου θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα, θα χορέψουν το γαϊτανάκι και θα κάψουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο.
Αποκριάτικο πάρτι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στην Κεντρική πλατεία της Αγιάς, στις 11:30 π.μ. με παιχνίδια και δραστηριότητες για τους μικρούς καρναβαλιστές, ανιματέρ για την διασκέδασή τους, πλούσιο μπουφέ και μεγάλη λαχειοφόρο.
Την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου, σαρακοστιανά εδέσματα, ζεστή φασολάδα, κρασί και χαλβάς θα προσφέρονται από τις 11:00 το πρωί σε Αγιά, Ανάβρα, Έλαφο, Καρύτσα, Σκλήθρο, Σωτηρίτσα, Σκήτη, Μελιβοία, Ανατολή, Καστρί, Αμυγδαλή, Ομόλιο και Παλαιόπυργο.
Στο Στόμιο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μαγειρευτές σουπιές, κρασί και χαλβά, έθιμο μοναδικό στη Θεσσαλία.
ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ
Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα χωριά του Δήμου γίνονται υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τους κατά τόπους συλλόγους και διάφορους φορείς.
Το Σάββατο 1 Μαρτίου, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Γεώργιο στις 18:30. Την Κυριακή της Αποκριάς, 2 Μαρτίου, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε: Βούναινα 12:00, Αρμένιο, Αχίλλειο, Μ. Μοναστήρι, Νίκη, Σωτήριο, Αγναντερή, Μέλισσα, Κυπαρίσσια, Νίκαια, Ελευθέριο 18:30.
Την Καθαρά Δευτέρα, 3 Μαρτίου, εκδηλώσεις υα γίνουν στις 10:00 σε Καλαμάκι, Κιλελέρ, Νέο Περιβόλι, Αγιοι Ανάργυροι, Κυπάρισσος, Μικρό Βουνό, Δίλοφο, Καλό Νερό, Μοσχοχώρι, Μύρα, Νέες Καρυές, Σοφό, Γαλήνη, Γλαύκη, Μελία, Μελισσοχώρι, Ομορφοχώρι, Πλατύκαμπος και Χάλκη.
ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Δήμο Ελασσόνας συνεχίζεται ως εξής:
Σήμερα Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 11:00 π.μ. «Ηρωες εν δράσει ξανά» στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας.
Πέντε επαγγελματίες ψυχαγωγοί με παιδικές μεγαλοστολές- μασκότ και εθελοντές μεταμφιεσμένοι σε ήρωες των παραμυθιών και της Disney, θα διασκεδάσουν τα παιδιά με πολλά ψυχαγωγικά παιχνίδια, μουσική και χορό.
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις ώρα 18:00: Άναμμα φωτιάς και παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία Μικρασιατών (Παλιό Τελωνείο). Αναβίωση του εθίμου ανάμματος της φωτιάς με παραδοσιακό γλέντι και κρασί υπό τους ήχους της δημοτικής ορχήστρας του Γιάννη Ζιάκου.
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 18:00: Άναμμα φωτιάς και παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία Βαροσίου. Αναβίωση του εθίμου ανάμματος της φωτιάς και παραδοσιακό γλέντι και κρασί υπό τους ήχους της δημοτικής ορχήστρας του Γιάννη Ζιάκου.
Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις ώρα 19:00: Πάρτι φωτιά στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας. Αναβίωση του εθίμου ανάμματος της φωτιάς με ένα αποκριάτικο πάρτι στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας και τη συμμετοχή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης για μια βραδιά με γλέντι, χορό και μουσική της δημοτικής ορχήστρας του Νάσου Σαμόλαδου.
Σάββατο 1 Μαρτίου στις 11:00: Αναβίωση αποκριάτικων παραδοσιακών χορών στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας. Εκδήλωση παραδοσιακού χαρακτήρα με παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων στους δρόμους της πόλης και αποκριάτικους παραδοσιακούς χορούς στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας σε συνεργασία με χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων και υπό τους ήχους της δημοτικής ορχήστρας του Νάσου Σαμόλαδου.
Κυριακή 2 Μαρτίου στις 16:00: Ελασσονίτικο Καρναβάλι στην Κεντρική πλατεία Ελασσόνας. Μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων κατά μήκος της οδού 6ης Οκτωβρίου από τη διακλάδωση με την οδό Βυζαντίου και Πόντου έως την Κεντρική πλατεία Ελασσόνας.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν η Μιράντα Σμουλιώτη και ο Γιώργος Τσεσμετζής και τη μουσική θα επιμεληθεί ο επαγγελματίας DJ Γιάννης Φακής.
Δευτέρα 3 Μαρτίου στις 11:00: Κούλουμα στο Βαρόσι στην πλατεία Βαροσίου. Σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαροσίου θα αναβιώσουν τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας με νηστίσιμα παραδοσιακά εδέσματα και κρασί συνοδεία δημοτικής μουσικής.
Τα παραδοσιακά Κούλουμα θα εορταστούν τη Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025 με νηστίσιμα εδέσματα στις παρακάτω δημοτικές κοινότητες σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια και τους πολιτιστικούς συλλόγους:
ΑΕΤΟΡΑΧΗ, ΑΖΩΡΟΣ, ΑΚΡΗ, ΑΜΟΥΡΙ, ΑΝΑΛΗΨΗ, ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ, ΒΑΛΑΝΙΔΑ, ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ, ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗ-ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥΝΟ, ΓΕΡΑΝΕΙΑ, ΓΙΑΝΝΩΤΑ, ΔΟΛΙΧΗ, ΔΟΜΕΝΙΚΟ, ΔΡΥΜΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΡΥΑ, ΚΡΑΝΕΑ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΚΟΚΚΙΝΟΓΗ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟ, ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ, ΛΙΒΑΔΙ, ΛΟΦΟΣ, ΛΟΥΤΡΟ, ΛΥΚΟΥΔΙ, ΜΑΓΟΥΛΑ, ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΜΕΣΟΧΩΡΙ, ΜΙΚΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΜΗΛΕΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΠΡΑΙΤΩΡΙ, ΠΥΘΙΟ, ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ, ΣΠΑΡΜΟΣ, ΣΥΚΑΜΙΝΕΑ, ΣΥΚΙΑ, ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ, ΦΑΡΜΑΚΗ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ
Η αναβίωση του ανάμματος της φωτιάς θα πραγματοποιηθεί σε πολλές δημοτικές κοινότητες σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους.