Η ιστορία τους είναι μια ζωντανή μαρτυρία της ανθρώπινης αντοχής, του ανθρώπινου πόνου, αλλά και της ανθρώπινης θηριωδίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνης Οικονόμου, χαιρετίζοντας χθες κατά τη σεμνή τελετή αποκάλυψης της αναθηματικής πλάκας στο Στρατόπεδο Μπουγά, στη μνήμη των 2.650 Εβραίων από Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Γιάννενα που κρατήθηκαν στον χώρο αυτόν από Ναζί κατακτητές, πριν εκτοπιστούν και θανατωθούν στο Άουσβιτς. Στη λιτή, μα σπουδαία εκδήλωση που έγινε, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, εκτός του κ. Οικονόμου χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μωυσής Μανουάχ, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του Στρατοπέδου Μπουγά και στρατιωτική μπάντα.
Ο κ. Οικονόμου που εκπροσωπούσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Δένδια, στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο αριθμός 2.650 δεν αποτελεί απλώς ένα νούμερο πάνω σε μια αναθηματική πλάκα, το οποίο αποτυπώνει το μέγεθος ενός ανώνυμου και απρόσωπου πλήθους. Αποκαλύπτει το πρόσωπο και την όψη καθενός από αυτούς τους ανθρώπους. ...Η ανείπωτη αυτή τραγωδία δεν πρέπει να λησμονηθεί».
Ακολούθως, ο κ. Μανουάχ ανέφερε ότι: «Με την τιμητική παρουσία όλων σας, το Στρατόπεδο Μπουγά της Λάρισας καθίσταται σήμερα ένα σημαντικό ιστορικό τοπόσημο. Ο απλός διαβάτης, ο πολίτης της Λάρισας, ο ιστορικός του μέλλοντος θα μπορούν να στέλνουν μια σκέψη στα εκατοντάδες αθώα θύματα του ναζισμού, από το σημείο αυτό, όπου άρχισε το μαρτύριό τους. Ας ευχηθούμε πως η αναθηματική πλάκα που σε λίγο θα αποκαλύψουμε θα δώσει, έστω και εκ των υστέρων, κάποιο νόημα στην τραγική θυσία για πάντα ως κάλεσμα για επαγρύπνηση».
Ακολούθως έγινε η αποκάλυψη της αναθηματικής πλάκας που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο του στρατοπέδου Μπουγά και επί της οδού Φαρσάλων, ενώ ο κ. Σαλτής Μωυσής και η κ. Μπέττυ Μαγρίζου, απόγονοι ομήρων του Ολοκαυτώματος, μοιράστηκαν μαρτυρίες ανθρώπων που υπήρξαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων.
Θανάσης Αραμπατζής