ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

* Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Φιλοκαλικά μελετήματα"

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2014 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:01

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Με πρωτοβουλία της Ιεραποστολής Φαρσάλων "Παναγία η Ελεούσα" και με τη συνεργασία του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων Βόλου "Ο Εσταυρωμένος", πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων εορταστική εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Φιλοκαλικά μελετήματα" του μακαριστού αγιορείτου μοναχού Γέροντος π. Μαρκέλλου Καρακαλλινού.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Ιεραποστολής Φαρσάλων "Παναγία η Ελεούσα" κ. Στέλλα Τσαλούκη και στη συνέχεια παρουσιάστηκε από μέλη του Συλλόγου "Ο Εσταυρωμένος" το έργο του συλλόγου που, ως γνωστόν, φροντίζει τους φυλακισμένους και τους αποφυλακισμένους του Ν. Μαγνησίας. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Μπαντάκας, εφημέριος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και πρόεδρος του "Εσταυρωμένου", ο οποίος εξέδωσε τα "Φιλοκαλικά μελετήματα". Τα κείμενα αυτά είναι πολύ ωφέλιμα για την πνευματική ζωή. Ο π. Θεόδωρος αναφέρθηκε στη ζωή του λόγιου μοναχού π. Μάρκελλου, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο, σπούδασε δάσκαλος και για αρκετά χρόνια υπηρέτησε σε δημοτικά σχολεία. Βοηθούσε τα φτωχά παιδιά και ήταν άριστος δάσκαλος. Άφησε την εκπαίδευση και έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος στη μονή Φιλοθέου. Αργότερα εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός και μαζί με άλλους μοναχούς επάνδρωσαν την μονή Καρακάλλου. Εκοιμήθη το 2006 μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ανήλθε σε μεγάλα πνευματικά ύψη. Έβγαινε στον κόσμο, σε ενορίες, σε εκκλησίες και έκανε ομιλίες για την πνευματική ζωή, ενσταλάζοντας στις ψυχές τον γλυκασμό του αγίου λόγου. Έγραψε ποιήματα και επιστολές θέλοντας να διδάξει στους συνανθρώπους του, την πίστη στον Θεό. Όσα γράφει δεν είναι πνευματικές θεωρίες ακαδημαϊκού τύπου, αλλά βιώματα, εμπειρίες που έζησε ο ίδιος στο Άγιο Όρος. Συνεχώς δοξολογούσε νυχθημερόν το όνομα της Αγίας Τριάδος και τα γραπτά του είναι γεμάτα κατάνυξη και αγάπη για τον Θεό, με βαθιά νοήματα και υψηλό ποιητικό τόνο και γλαφυρό ύφος.

Ο γέροντας Μάρκελλος είχε το χάρισμα της νοερής προσευχής της αδιαλείπτου, ενώ αγαπούσε πολύ τη φύση για την οποία δόξαζε το Θεό.

Στις ομιλίες και στα γραπτά του τόνιζε διαρκώς την αξία της καρδιακής προσευχής. Ακόμη, αγαπούσε πολύ την Θεοτόκο, την προστάτιδα του Αγίου Όρους και την αναφέρει συχνά στα κείμενά του.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε εκτός της ομιλίας, απαγγελίες ποιημάτων, βυζαντινούς ύμνους και φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Άγιο Όρος και τη μοναχική ζωή του Γέροντος Μαρκέλλου Καρακαλλινού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσημοι και αρκετός κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass