Ο Ντ. Διαμάντος για τον προϋπολογισμό του δήμου Λαρισαίων

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2014 18:47 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:54

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Λαρισαίων για το 2015, ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος σημείωσε τα εξής:

«Θα ξεκινήσω με μία πολιτική αναφορά. Το 2010 δεν πτώχευσε η Ελλάδα χωρίς χρεοστάσιο. Πτώχευσε η πολιτική και με μία συγκεκριμένη πολιτική της πράξη «ανέθεσε» το χρεοστάσιο στις πλάτες των Ελλήνων μέχρι και σήμερα. Και στις νέες γενιές που μεταβιβάστηκε βάρος που δεν τους αναλογεί ως ευθύνη, οφείλουμε μία αυτοκριτική στάση και συγνώμη.

Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, γενικά και ειδικότερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο για την ανάπτυξη της δημοτικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Η περίοδος των παχιών αγελάδων καθώς και η περίοδος της ανεξέλεγκτης χρήσης των δημοσίων πόρων για τους Δήμους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.            Ιδιαίτερα τώρα, που οι δημότες στενάζουν μέσα στην καθημερινή φορολογική καταιγίδα που τους επιφυλάσσουν οι κεντρικές οικονομικές πολιτικές των «δεικτών και αριθμών», υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη απαίτηση για στήριξη και ανταποδοτικότητα εκ μέρους του μοναδικού, όπως αναδεικνύεται, αναχώματος που είναι ο Δήμος.

Για εκείνο όμως που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή απαίτηση, είναι η διαφάνεια και η νομιμότητα. Αυτά περνάνε μόνο μέσα από μία νέα φιλοσοφία οικονομικού προγραμματισμού, εξεύρεσης πόρων και διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα.

Η στάση μας σχετικά με την ψήφιση ή μη του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος δεν υπαγορεύεται εκ προοιμίου από τη θέση-ιδιότητα (συμπολίτευση- αντιπολίτευση, ναι-όχι) αλλά, από το αν, οι αρχές και οι προτάσεις όπως τις έχουμε καταθέσει προεκλογικά και δεσμευόμαστε γι’ αυτές, εμπεριέχονται – και σε ποιο βαθμό. Ενστάσεις διατυπώσαμε ή, συμφωνούμε και με αρκετές ανησυχίες που εξέφρασαν οι άλλοι επικεφαλείς. Η ώρα τώρα όμως είναι της δημιουργικής παρουσίας και των προτάσεων και εμείς, αυτό θα ακολουθήσουμε.

Υπάρχουν 2 σταθερές που «δεσμεύουν» φέτος τον προϋπολογισμό.

Η 1η είναι η στάση της Κυβέρνησης η οποία διαρκώς, υπερβαίνει τις Συνταγματικές επιταγές και δεν εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία.

Παράδειγμα, ενώ προβλέπει για το 2015 αύξηση των εσόδων για τους 3 θεσμοθετημένους πόρους των ΟΤΑ αποδίδει λιγότερα και από πέρυσι (και πάντα, πολύ λιγότερα από την πρόβλεψη του νόμου).

 Ακόμα και στα τελευταία email της προς την Τρόικα η Κυβέρνηση «σφίγγει» ακόμα περισσότερο τον «πολιορκητικό κριό» προς την Αυτοδιοίκηση όταν, το κατ’ ευφημισμό Παρατηρητήριο για την Οικονομική Αυτοτέλεια θα κρίνει αν είναι «ρεαλιστικοί» οι προϋπολογισμοί. Οπότε, θα βάζει τους Δήμους υποκειμενικά στο «γύψο».

Τη δε, όποια απόκλιση από το πλεόνασμα κατά 200 εκ με «μειωμένα έσοδα και αυξημένες έως και υπερβολικές δαπάνες» για το 2014, τη δικαιολογεί με μία «λογική του Γκρούεζα» ότι «το 2014 ήταν εκλογική χρονιά»!

Η 2η σταθερά είναι η αναγκαστική ανάληψη των πεπραγμένων.       Η αρχική ταχύτητα δηλαδή της προηγούμενης δημοτικής αρχής.             Στα πλαίσια αυτά, αυτός ο Προϋπολογισμός, όποιος και από μας να ήταν στη θέση του Δημάρχου, θα κινούνταν με βάση δεσμεύσεις οικονομικές, τεχνικές και ειλημμένων αποφάσεων. Δεν είναι δηλαδή φέτος, καθαρά ο δικός μας προϋπολογισμός αλλά, ο «δικός τους, κεντρικά και τοπικά» προϋπολογισμός .

Εξετάσαμε λοιπόν, τη φιλοσοφία που διέπει τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα με βάση τους 6 πυλώνες της φιλοσοφίας της Νέας Λάρισας .

1. Πλήρης γνώση της οικονομικής θέσης του δήμου που παρελήφθη στη νέα δημοτική θητεία, σε απόλυτο βαθμό και σε κάθε επίπεδο, μέσα στο 1ο τρίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων.  Αποτελεί υποχρέωση απέναντι σε κάθε Λαρισαίο αλλά και τον ασφαλή «οδικό χάρτη» της νέας πορείας .  Η απάντηση- και σε ένα βαθμό ενημέρωση-  του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου με τη δέσμευση ότι, μέχρι τέλος του έτους (και όχι τον Ιούνιο όπως μέχρι τώρα γίνονταν, αν γίνονταν) θα έχουμε πλήρη εικόνα μας καλύπτει.

2. Διαφάνεια και συμμετοχική δημοτική δημοκρατία σε κάθε επίπεδο προγραμματισμού και υλοποίησης της δημοτικής πολιτικής. 

•          Έργα- προμήθειες - υπηρεσίες με νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες, με διαπαραταξιακή ευθύνη και τεχνοκρατική αυτοτέλεια.

•          Σύνταξη ισοσκελισμένου κοινωνικού προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος εναρμονισμένου πλήρως στις κοινωνικές ανάγκες.

•          Της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου θα προηγηθούν διαδικασίες πλήρους διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς  και τους πολίτες, δεσμευόμενοι στην υλοποίηση των κατευθύνσεων των προτάσεων της διαβούλευσης σε ποσοστό τουλάχιστον, 50% τον πρώτο χρόνο.

Όταν, στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση, το ΠΔΕ είναι απαράδεκτα μειωμένο και, είναι γνωστό ότι, χωρίς Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μία χώρα δεν επιτυγχάνει ανάπτυξη, θεωρούμε πολύ σημαντική την πρόβλεψη-στόχευση πιστώσεων 5,5 εκ για μικρομεσαία έργα. Έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά, θα δώσουν και ανάσα στις ντόπιες μικρομεσαίες εργοληπτικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Η διαβούλευση έγινε και το θεωρούμε θετικό. Έγινε βέβαια, μερικώς. Και πώς να γίνει άλλωστε πλήρως όταν, από τη μία ο χρόνος είναι πιεστικός και απόν την άλλη, ο κόσμος έμαθε τόσα χρόνια να μη συμμετέχει και να καθορίζει την τύχη του. Μας ικανοποιεί η δέσμευση ότι, θα συνεχιστεί για να γίνει στοχευμένη η κατανομή του ποσού αυτού, ιδιαίτερα, των 3,8 εκ που αφορούν τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες.

3. Ανταποδοτικότητα για όλους τους δημότες. Κάθε ευρώ που δαπανά ο δήμος και κάθε ευρώ που συνεισφέρει ο δημότης θα πρέπει να αποδίδεται πολλαπλάσια προς τους δημότες με μετρήσιμους δείκτες.

 

Θεωρούμε θετικό την πρόβλεψη της απάλυνσης σε κοινωνικές ομάδες συμπολιτών κόστους διαβίωσης. Είναι σημαντικό η μείωση των εξόδων των αναλώσιμων για τους παιδικούς σταθμούς που οι γονείς τώρα πληρώνουν. Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα βέβαια. Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που ο Δήμος έχει βάλει – και σωστά- σε πρώτη προτεραιότητα.

4. Δημοτική Διαύγεια. Με την χρήση των νέων τεχνολογιών, ο δημότης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει την οικονομική θέση και την οικονομική διαχείριση του δήμου. Αναλυτικά να γνωρίζει «το δρόμο του κάθε ευρώ» με αναλυτικό δυναμικό τεχνολογικά τρόπο για κάθε έργο, προμήθεια, υπηρεσία, μισθοδοσία, κατάθεση δημοτικού χρήματος στις τράπεζες και με τι όρους. Να ξέρει τι πληρώνει και τι λαμβάνει ανταποδοτικά. Να ελέγχεται δυναμικά η υλοποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.

Η ανακοίνωση της υλοποίησης ενός κέντρου προμηθειών αντί των διάσπαρτων που υπήρχε μέχρι τώρα είναι θετικό βήμα. Εμείς όμως, θέλουμε και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία της άμεσης πληροφόρησης των πολιτών.

5. Διεκδίκηση πόρων αλλά και εξεύρεση νέων πόρων, μέσα από αυτενέργεια και πλήρη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, προετοιμασμένοι για τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020 ΣΕΣ).

Καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση προς υλοποίηση. Πλάνο εργασίας για «Γραφείο Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Συνεργασιών». Με στελεχιακό δυναμικό που έχει ο Δήμος (παροπλισμένο κιόλας) αλλά, και με την αναζήτηση θεσμικής συνεργασίας με φορείς όπως, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας.  17 προγράμματα Δικτύωσης που αυτοδύναμα ο Δήμος μπορεί να διεκδικήσει πόρους για κάθε τομέα.

6. Χρηστή νόμιμη διαχείριση. Η νέα φιλοσοφία, στα πλαίσια της διαφάνειας, της νομιμότητας και της διαχειριστικής αποτελεσματικότητας πέραν των άλλων, χαρακτηριστικά πρέπει να  εφαρμόζει ο δήμος  αυτά για τα οποία έχει εγκαλεστεί κατά καιρούς. αγωγής. 9 σημεία είχαμε θέσει.

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πράξεις στην κατεύθυνση αυτή.  Με βάση τα παραπάνω, η Νέα Λάρισα θα ψηφίσει τον φετινό Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Και θα είναι το «Παρατηρητήριο»  υλοποίησης κωδικό με κωδικό, δράση με δράση. Με στόχο όχι απλά να εκτελεστεί αλλά, να μπουν οι βάσεις για έναν «δικό μας» προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Μέσω των πολλών προτάσεων σε κάθε τομέα που καταθέσαμε και θα διεκδικήσουμε να υλοποιηθούν στην παρούσα δημοτική θητεία» καταλήγει ο κ. Διαμάντος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass