ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΩΝ, ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΔΩΛ, 11ο ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Η πρώτη «πράσινη ταράτσα» σε δημόσιο κτίριο

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2014 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:54

Της Λένας Κισσάβου

Ο πρώτος ταρατσόκηπος, σε δημόσιο κτίριο, έγινε πραγματικότητα στη Λάρισα και ακολουθεί η δημιουργία άλλων τεσσάρων –η κατασκευή των τριών από αυτούς έχει δημοπρατηθεί.

Τη θέση λοιπόν της πρώτης «πράσινης ταράτσας», για την ιστορία της πόλης, κατέχει το νεόδμητο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου-ΚΑΠΗ, στη συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου (στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου), η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμφίβολα η εικόνα της εντυπωσιάζει.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, που συνέταξε η Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα ο γεωπόνος κ. Χρήστος Μανούσιος, ο ταρατσόκηπος είναι έκτασης 70 τετραγωνικών μέτρων και φυτεύτηκαν μεταξύ άλλων τούγιες, κυδωνάστρα, σπειραία κόκκινη, φόρμιο πανασέ, γιουνίπερος δεντρολίβανο έρπον, διμορφοθήκη σε τρία χρώματα μωβ, άσπρο, κίτρινο κ.α. Στην επιφάνειά του στρώθηκε, μετά τη φύτευση, ειδική φλούδα πεύκου, σε χρώμα φυσικό καφέ, για λόγους καλαισθησίας, αλλά και για την αποφυγή έκπτυξης ζιζανίων. Ο κήπος έχει αυτόματο αρδευτικό δίκτυο.

Όσον αφορά στα άλλα κτίρια στη Λάρισα, που θα αποκτήσουν ταρατσόκηπους, είναι: Το «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, η μελέτη του οποίου είναι έτοιμη και αναμένεται η έγκρισή της από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ τα υπόλοιπα τρία κτίρια είναι το Δημαρχείο Λάρισας, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και ο 11ο Παιδικός Σταθμός, οι ταρατσόκηποι των οποίων εντάσσονται στο σύνολο των παρεμβάσεων που θα γίνουν στα κτίρια τους, στο πλαίσιο της ενεργειακής τους αναβάθμισης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» (του ΕΣΠΑ).

ΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Φυσικά ένας ταρατσόκηπος δεν προσφέρει μόνο στην αισθητική του χώρου, αλλά εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και το μικροκλίμα της γύρω περιοχής, καθώς όπως λένε οι ειδικοί : «Οι φυτεμένες επιφάνειες βελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, μειώνουν το νέφος και τη σκόνη.

Η θερμοκρασία στην οροφή ενός κτιρίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να φτάσει και τους 70 βαθμούς Κελσίου, ενώ αν διαθέτει ταρατσόκηπο δεν θα ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Το τελευταίο μάλιστα πάτωμα πολυκατοικίας που διαθέτει ταρατσόκηπο έχει τουλάχιστον 4 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία από ένα αντίστοιχο που η ταράτσα είναι μόνο μπετόν. Σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, το πρασίνισμα των ταρατσών στις πόλεις μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στην εξομάλυνση ακραίων τιμών θερμοκρασίας και υγρασίας στο αστικό περιβάλλον.

Ένας ταρατσόκηπος είναι και ένα φυσικό μέσο θερμομόνωσης. Η εξοικονόμηση σε ενέργεια κλιματιστικού ενός κτιρίου με ταρατσόκηπο μπορεί να φτάσει μέχρι και 25% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει και 50%.

Επίσης, οι σωστά κατασκευασμένοι ταρατσόκηποι μπορούν να κρατήσουν το βρόχινο νερό σε μεγάλο ποσοστό και να εμποδίσουν φαινόμενα πλημμυρών από ραγδαίες καταιγίδες. Τα βαριά μέταλλα και στοιχεία που μεταφέρονται από τη βροχή απορροφούνται από τους ταρατσόκηπους και δεν αποδεσμεύονται, με αποτέλεσμα το νερό που απορρέει να είναι πιο καθαρό από το βρόχινο.

Στη φυλλική επιφάνεια των φυτών ενός ταρατσόκηπου κατακρατούνται σωματίδια σκόνης και άλλων ρυπογόνων στοιχείων. Ο καθαρισμός της ατμόσφαιρας βοηθάει τους ανθρώπους που υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις, ενώ μειώνει άμεσα και άλλες μορφές ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μέσω της φωτοσύνθεσης, τα φυτά στην ταράτσα μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα από τα αυτοκίνητα και να παράγουν οξυγόνο.

Ακόμη, ένας ταρατσόκηπος αναβαθμίζει αισθητικά ένα κτίριο, το προφυλάσσει από τον θόρυβο και γίνεται αυτόματα ένας χώρος αναψυχής».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass