150 κόκινα κεριά κατά του AIDS στην πλατεία Ταχυδρομείου Λάρισας

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2014 22:54 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:48

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

 Με το συμβολικό άναμμα 150 κόκκινων κεριών που σχημάτιζαν το χαρακτηριστικό κορδελάκι που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο στον αγώνα κατά του AIDS, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ Θεσσαλονίκης και η 5η ΥΠΕ, ξεκίνησαν σήμερα από την Λάρισα την εκστρατεία ενημέρωσης σε στις έδρες των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων  και θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου. Οι δράσεις αφορούν τόσο στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού όσο όμως και των μαθητών καθώς θα γίνουν ενημερώσεις και στα σχολεία, στο πλαίσιο του «κοινωνικού σχολείου» που υποστηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Η επιδημία του AIDS, έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Πρόκειται για έναν ίο που από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, έχει στοιχίσει την ζωή σε 39 εκ ανθρώπους ενώ 78 εκ είναι φορείς. Η συγκεκριμένη ενημερωτική δράση, ξεκινά κάθε χρόνο με αφορμή το γεγονός ότι η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και εν συνεχεία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του  AIDS και όσον αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου τα τελευταία 12 χρόνια στην πλατεία Αριστοτέλους ανάβουν τα 150 κόκκινα κεριά, για να θυμίζουν, να υπογραμμίζουν, να ευαισθητοποιούν.

Όπως ανέφερε στην «Ε» η κ Φανή Γκόμα, υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, στην Ελλάδα οι δηλωμένοι οροθετικοί, δηλαδή αυτοί που έχουν υποβληθεί σε σχετικές εξετάσεις και διαγνώστηκαν ως φορείς του ιού, φθάνουν τις 14.288. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός, ότι παρατηρείται μία μείωση των κρουσμάτων, αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία και για το 2014, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της ενημέρωσης, του προγράμματος ανταλλαγής συριγγών και της εκπαίδευσης. Άλλωστε, όπως επεσήμανε με έμφαση, πέρα από την ενημέρωση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση χρειάζεται εκπαίδευση και αλλαγή συμπεριφοράς. Στην Θεσσαλία ανάλογη δράση από το ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης είχε υλοποιηθεί το 2012 ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια, η ενημερωτική εκστρατεία είχε ως τόπο δράσης την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Εξάλλου σήμερα το πρωί ενόψει τις ενημερωτικής δραστηριότητας ανά την Θεσσαλία, τις επόμενες δέκα ημέρα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η  κ Φανή Γκόμα, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Μαμάρα, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου. Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, επεσήμανε την σημασία της ενημέρωση για το AIDS τονίζοντας: «προσπαθούμε σε μια εποχή που η μεγάλη ενημέρωση για το AIDS ατονεί, χωρίς όμως ο ιός αυτός να έχει εξαλειφθεί, να φέρουμε και πάλι την πρόληψη στην επικαιρότητα». Κάλεσε δε όλους να δώσουν ισχυρό μήνυμα, ενώ ευχαρίστησε τους ανθρώπους του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., τους γιατρούς, τα στελέχη της Περιφέρειας και όλους όσους  θα συμμετάσχουν σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις.».

Από την πλευρά της η κ Γκόμα  τόνισε: «Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συστηματικά και κάθε χρόνο υλοποιεί παρεμβάσεις, όσον αφορά την HIV λοίμωξη, στον μαθητικό και στον γενικό πληθυσμό. Για όλους τους υπαλλήλους του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν μια ευκαιρία να μεταφέρουμε το μήνυμα της πρόληψης και της ενδυνάμωσης, της χρήσης προφυλακτικού, σε όλες τις σεξουαλικές μας επαφές, με στόχο την διάθεση μας να ενημερώσουμε το γενικό πληθυσμό. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα είμαστε στο κέντρο της Λάρισας στην πλατεία Ταχυδρομείου. Το επιστημονικό προσωπικό και της Περιφέρειας και του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., είναι στην διάθεση όλων να ενημερώσουν για θέματα που αφορούν την HIV λοίμωξη. Παράλληλα, στα πλαίσια του κοινωνικού σχολείου, του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, ενημερώσεις γίνονται στον μαθητικό πληθυσμό και πάντα σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, συνεργάζονται στις δράσεις μας οι σπουδαστές ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής όλης της Θεσσαλίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω λοιπόν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και την 5η Υγειονομική Περιφέρεια για την στήριξη της συγκεκριμένης δράσης και ευελπιστούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να μεταφέρουμε το μήνυμα, έτσι ώστε να ελαττωθεί η εξάπλωση των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα και να συνειδητοποιήσουν όλοι το κεντρικό μας μήνυμα: ότι το AIDS μας αφόρα όλους».

Το απόγευμα στο τελετουργικό άναμμα των κεριών στην πλατεία Ταχυδρομείου το παρών έδωσαν από πλευράς Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Δημήτρης Παπαδημόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Μαμάρα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημόνων του Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας, η υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης Φανή Γκόμα, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλία και επιστημονικός υπεύθυνος του περιφερειακού  Εργαστηρίου  Δημόσιας Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ Χρ. Χατζηχριστοδούλου, εκπρόσωποι του ΟΚΑΝΑ, της ΕΠΑΣ νοσηλευτικής,  περιφερειακοί σύμβουλοι και Λαρισαίοι.

Οι δράσεις

Όπως προαναφέραμε ομάδα ειδική στόχευσης είναι ο μαθητικός πληθυσμός και γιαυτό θα γίνει ξεχωριστή ενημερωτική καμπάνια σε σχολικές μονάδες στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» του ΥΠΕΠΘ.

Αναλυτικά θα γίνουν οι ακόλουθες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία: στις 2 Δεκεμβρίου στο 2ο  και 7ο Γενικό Λύκειο Λάρισας καθώς και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο. Στις 4 Δεκεμβρίου, στο 1ο και στο 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου και στα 5/12 στο 8ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο. Στις 8 του μηνός στο 2ο και στο 5ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσα, και στα 9 στο 6ο και στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, στις 10 Δεκεμβρίου στο 10ο και το 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων και τέλος στις 11 Δεκεμβρίου στο 26ο και στο 16ο Δημοτικό Τρικάλων.Όσον αφορά στην εκπαίδευση/ενεργοποίηση του υγειονομικού προσωπικού της 5ης ΥΠΕ (δίκτυο Αγωγής Υγείας για τον HIV/AIDS – Σ.Μ.Ν.) για την υλοποίηση ενημερωτικών παρεμβάσεων με θέμα: HIV/AIDS – Σ.Μ.Ν. σε σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς της στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο», το πρόγραμμα προβλέπει στις 3 Δεκεμβρίου δράση στο  Π.Γ.Ν. Λάρισας για το υγειονομικό προσωπικό των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας και στις 12   στο Γ.Ν. Τρικάλων για το υγειονομικό προσωπικό των Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας

Στην καμπάνια ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού θα συμμετάσχουν και υγειονομικοίυπάλληλοι του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίαςκαθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής των νοσοκομείων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass